, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

«Παράθυρο» αισιοδοξίας για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ

papas
Αποφασισμένος να μην οπισθοχωρήσει στο ζήτημα της «μονοθεσίας» των εργαζομένων στην νέα ΕΡΤ εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ Νίκος Παππάς στην αρμόδια επιτροπή τη Βουλής όπου συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο.
Ο υπουργός απαντώντας σε αιτιάσεις βουλευτών και εκπροσώπων εργαζομένων ξεκαθάρισε ότι το άρθρο 12 του νομοσχεδίου είναι σαφές καθώς ορίζει ότι το προσωπικό απασχολείται αποκλειστικά στην ΕΡΤ ΑΕ.
Εκτός αυτού ο κ. Παππάς επιχείρησε να διατηρήσει τις ελπίδες των περίπου 200 συμβασιούχων αν και το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την επαναπρόσληψή τους.
Συγκεκριμένα παραδέχθηκε πως  δεν μπορεί το νομοσχέδιο να υπερβεί την αδικία με τους συμβασιούχους. Η κυβέρνηση δεν έχει την δυνατότητα να το κάνει. Το θέμα θα κριθεί από τον αριθμό των εργαζομένων που θα αιτηθούν επαναπρόσληψη. Είναι σαφές ότι η νέα διοίκηση θα προκηρύξει θέσεις για να καλύψει τις ανάγκες και όσοι είχαν θητεία στην ΕΡΤ θα μοριοδοτηθούν».
Παράλληλα ο κ. Παππάς σημείωσε ότι τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος θα ανέλθουν σε 190 εκατ. ευρώ ενώ το μισθολογικό κόστος σε 50-60 εκατ. ευρώ ωστόσο πρόσθεσε ότι «αποτελεί ζήτημα της διαπραγμάτευσης το ποσό που θα πρέπει να δώσει η ΕΡΤ για την εξυπηρέτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος».
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να «μην οικοδομήσουμε κομματικά ελεγχόμενη δημόσια τηλεόραση αλλά να την παραδώσουμε με αποθέματα αξιοπιστίας που υπερβαίνουν τον κομματικό κύκλο».