03:59, Πέμπτη
26 Μαΐου 2022

Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν στην ΕΡΤ;

ερτΜε έκτακτες αποφάσεις για το πρόγραμμα του καλοκαιριού, αλλά και της επόμενης σεζόν συνοδεύτηκε η ολοκλήρωση της κατανομής των κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΕΡΤ στις επιμέρους Γενικές Διευθύνσεις. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, η Γενική Διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης, όπως γράφει η εφημερίδα Real, θα έχει μπάτζετ για όλο το 2013 ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ, στη Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης -δηλαδή το πρόγραμμα πλην ενημέρωσης και της ΕΤ1- αναλογούν περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη μισθοδοσία θα διατεθούν 92 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο προϋπολογισμό που εγκρίθηκε ποτέ για την ΕΡΤ, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από τρία χρόνια η μισθοδοσία ήταν 162 εκατομμύρια ευρώ, πριν από δύο χρόνια η Γενική Διέυθυνση Τηλεόρασης λάμβανε 65 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόλις πέρυσι στην ενημέρωση διατέθηκαν 17 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αλλαγές σε πρόσωπα και εκπομπές

Σε πρώτη φάση, στο διάστημα από τώρα μέχρι το Σεπτέμβριο, δεν θα βγουν στον αέρα νέες εκπομπές, ενώ θα διακοπούν και κάποιες από τις υπάρχουσες. Η εκπομπή της Ράνιας Θρασκιά για την ΕΤ1 -που πέρασε από επιτροπή κοστολογίου και θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει σύντομα- μετατίθεται οριστικά για τον Σεπτέμβριο.

Με απόφαση του διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης, Αιμίλιου Λιάτσου, μπαίνει “φρένο” στην πρωινή ζώνη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι εκπομπές “ΝΕΤ Στα Γεγονότα” (8 με 10) με τον Γιώργο Κουβαρά και την Μάριον Μιχελιδάκη και “Συμβαίνει Τώρα” (10 με 12) με τον Φάνη Παπαθανασίου και τη Μαρία Αλεξάκη θα μας αποχαιρετίσουν στις 30 Ιουνίου. Στη θέση τους θα μπει, σύμφωνα πάντα με τη Real, εκτάκτως για τους θερινούς μήνες ενημερωτική εκπομπή από τις 7 έως τις 10. Την παρουσίαση θα αναλάβουν ο Γιάννης Σκάλκος και ο Τάκης Σαράντης, οι οποίοι μετατίθενται από την εκπομπή “Πρωινή Ενημέρωση” (6 με 8), που διακόπτεται. Από το Σεπτέμβριο η πρωινή ενημερωτική ζώνη θα σχεδιαστεί εκ νέου, με τη δημιουργία νέων τηλεοπτικών ζευγαριών.

Το δίδυμο Γιώργος Κουβαράς και Μάριον Μιχελιδάκη αναμένεται να διασπαστεί. Στα σχέδια της διοίκησης της δημόσιας τηλεόρασης για τη νέα σεζόν, είναι -μεταξύ άλλων- και η δημιουργία νέας δίωρης εκπομπής στη ΝΕΤ το απόγευμα από τις 6 έως τις 8, η οποία θα ανατεθεί σε τρεις δημοσιογράφους… τον Γιώργο Κουβαρά, τον Μανώλη Σταυρουλάκη και την Οντίν Λιναρδάτου. Το απογευματινό δελτίο της ΝΕΤ στις 6 θα μετακινηθεί στην ΕΤ1, όπου επίσης θα διατηρηθεί και το δελτίο στις 12 τα μεσάνυχτα. Στα σχέδια συμπεριλαμβάνεται και καθημερινή αθλητική εκπομπή που θα μεταδίδεται ζωντανά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Αλλαγές θα έχουμε και στο “Μένουμε Ελλάδα”, το οποίο επιστρέφει μέσα στον Ιούνιο, αλλά χωρίς τους παρουσιαστές. Καθώς η πρόσληψη συμβασιούχων δεν έχει ξεμπλοκάρει, η ΕΡΤ αποσυνδέει την εκπομπή από τους παρουσιαστές της και στη θέση του Γιώργου Αμυρά και της Ρένιας Τσιτσιμπίκου θα δούμε την Δήμητρα Ακριώτου.