, Παρασκευή
01 Μαρτίου 2024

Στον αστερισμό της δημόσιας τηλεόρασης…

ert317.06.2013-3της Μαρίας Βλάχου

✱ Το τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέτασε την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, και συμφώνησε με την προηγούμενη απόφαση του προέδρου του ΣτΕ.

✱ Έτσι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ συνεχίζει να καταδικάζει το «μαύ-ρο» στις τηλεοπτικές οθόνες και κάνει λόγο για την πρόσληψη του «αναγκαίου προσωπικού» προκειμένου να στελεχωθεί ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

✱ Μήνυση για διάρρηξη στο γραφείο του  κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γιώργος Αντωνίου, ο πρώην συντονιστής Α προγράμματος της Νετ και κουμπάρος του Σαμαρά.

✱ «Τα κακοποιά στοιχεία έκλεψαν δημόσια έγγραφα, καταστάσεις εργαζομένων, καταστάσεις μισθοδοσίας, προτά-

σεις της Επιτροπής Προγράμματος, υπηρεσιακή αλληλογραφία, αλλά και προσωπικά μου αντικείμενα. Προφανώς αναζητούσαν άλλα στοιχεία, που αφορούν στις έρευνες για τα σκάνδαλα και τα φοβερά ντοκουμέντα που εκθέτουν πολλούς!» γράφει στο facebook ο Γιώργος Αντωνίου.

✱ « Η προβοκάτσια έχει στηθεί. Η διάρρηξη έχει διαπιστωθεί, ο κ. Αντωνίου όμως δεν ήρθε καν στο γραφείο του να δει τι συμβαίνει…» σχολίασε εργαζόμενος της ΕΡΤ στην «Κ».

✱ «Είμαι και εγώ ένας από εσάς, είμαι και εγώ απολυμένος» έλεγε και ξαναέλεγε ο… πρώην Γενικός κατά την ολιγόλεπτη παραμονή του στο κτήριο της Ερτ3 στη Λεωφόρο Στρατού, την προηγούμενη βδομάδα. Μάλλον, έψαχνε συμπαράσταση και δεν έβρισκε…

✱ Άκουγα και ξανάκουγα δημοσιογράφους να αποκαλούν στον αέρα την ΕΡΤ, μαγαζί. Μεταξύ μας, συνάδελφοι, τέτοιες ωρες «χτυπούσε» άσχημα…

✱ Ποιος δεν ήξερε αν έπρεπε να βγει ή όχι στον απεργιακό αέρα της ΕΡΤ3 και ρωτούσε τηλεφωνικά συνάδελφό του δημοσιογράφο; Και ασκούσε και διοίκηση τρομάρα του…

✱ «Κλειδαμπαρωμένο» παραμένει το Αρχείο της ΕΡΤ. Ελάχιστοι έχουν πρόσβαση και δε βγαίνει υλικό για καμία χρήση! Μια από τα ίδια και στην ΕΤ3 με ομάδες περιφρούρησης των εργαζομένων να «οργώνουν» το χώρο…

✱ «Πήρε τους δρόμους» η ορχήστρα των πνευστών της ΕΡΤ και έδωσε συναυλία στην κεντρική αίθουσα του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης.

✱ Σε δύο συνεδριάσεις «τα είδε όλα». Την προσωπική του εμπειρία από τη συντομότατη θητεία του στο τρίτο δημόσιο κανάλι, ως μέλους της Διοικούσας Επιτροπής, περιγράφει σε ανοιχτή επιστολή του, ο εκπαιδευτικός Αναστάσιος Καζαντζίδης. Συγκεκριμένα λέει ότι:

– “Συνεδριάσαμε τρεις φορές για ενημέρωση από την προηγούμενη διοίκηση και τον Γενικό Διευθυντή και από τα πρώτα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση για έγκριση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΡΤ3, ήταν η παράταση εξωτερικών παραγωγών για το πρόγραμμα! Σε μια μάλιστα περίπτωση, γνωστής εκπομπής, όταν πρότεινα με τα ίδια χρήματα να μας κάνει η παραγωγή διπλάσιο αριθμό εκπομπών γιατί ήταν υπερβολικό το κόστος παραγωγής που ζητούσαν, η απάντηση που πήρα ήταν ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει», το είπαμε κι εμείς αυτό… αλλά!!! Η σύγκριση που έκανα ήταν απλή: δεν μπορεί να έχουν ίδιο περίπου κόστος παραγωγής το ΜΠΑΛΚΑΝ ΕΞΠΡΕΣ για παράδειγμα και μια στατική εκπομπή στο στούντιο! Η μια παραγωγή ταξιδεύει σε όλα τα Βαλκάνια και η άλλη είναι συζήτηση γύρω από ένα τραπέζι ή παρουσίαση διαφόρων βίντεο! Και μιλάμε για περίπου 8.000 ευρώ το κάθε επεισόδιο… Στην ίδια λογική κινούνται και άλλες εξωτερικές παραγωγές: δεν δικαιολογούνται τα ποσά που παίρνουν για κάθε επεισόδιο! Ως απλός πολίτης, έκανα μια απλή διαίρεση και έκανα τις διαπιστώσεις μου. Οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί οι… «ειδικοί» δηλαδή, έβγαζαν τα…κόστη!

-Σε πρότασή μου προς τον υπηρεσιακό παράγοντα, να φέρνουν αντίστοιχο ποσό διαφήμισης με το ποσό που αιτούνται οι διάφορες εξωτερικές παραγωγές ή έστω κάποιο μέρος αυτού, πήρα την απάντηση ότι αυτό απλά…. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ! Δηλαδή η ΕΡΤ3, δεν μπορεί να κάνει αυτό που κάνει ο οποιοσδήποτε τοπικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός: να απαιτήσει διαφήμιση από μια εξωτερική παραγωγή!!!

-Σε παρατήρησή μου στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της ΕΡΤ3 για το 2013, που αφορούσε προμήθεια αυτοκινήτων – λεωφορείων κόστους 131.000 ευρώ, ρωτώντας γιατί δεν έγινε με barter ή leasing ή με κάποια ανταποδοτική διαφήμιση από την εταιρεία που θα αγοράσει η ΕΡΤ3 τα οχήματα, πήρα την απάντηση ότι αυτή η διαδικασία… ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ!

– Σε ερώτησή μου προς υπηρεσιακό παράγοντα, γιατί δεν αλλάζει το ωράριο των τεχνικών συνεργείων της βάρδιας από τις 7:30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, επειδή συνήθως η ειδησεογραφία ξεκινά από τις 9 το πρωί και για μιάμιση ώρα δεν έχουν κάτι σημαντικό να κάνουν οι τεχνικοί, πήρα την απάντηση ότι την αλλαγή την απαγορεύει η ΠΟΣΠΕΡΤ! Δηλαδή υπάρχουν εκατοντάδες χαμένες εργατοώρες για την ΕΡΤ, την ώρα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα.

-Εκεί που … «τα είδα όλα» όμως, ήταν στην απάντηση που πήρα όταν ρώτησα γιατί δεν εκπαιδεύει η ΕΡΤ3 προσωπικό από διαφορετικές ειδικότητες, για να το χρησιμοποιήσει σε εκείνους τους τομείς όπου υπάρχει πρόβλημα προσωπικού. Η απάντηση ήταν: ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ από το συνδικαλιστικό όργανο να πάρεις έναν εργαζόμενο από την ειδικότητά του και να τον χρησιμοποιήσεις κάπου αλλού που τον χρειάζεσαι! Δηλαδή φανταστείτε σε ένα Γυμνάσιο ή Λύκειο την ημέρα απουσίας του φιλολόγου, να απαγορεύεται να πάει στην τάξη του καθηγητής άλλης ειδικότητας για να συμπληρώσει το κενό!!! Απίστευτο; Κι όμως στην ΕΡΤ όλα γίνονταν!”, καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Καζαντζίδης.