, Κυριακή
27 Νοεμβρίου 2022

Το δημόσιο κανάλι καλεί τις παρουσιάστριές του να κάνουν… δίαιτα!

Παρουσιάστρια
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αίγυπτο πρωτοφανές τελεσίγραφο της αιγυπτικής κρατικής τηλεόρασης σε οκτώ παρουσιάστρές της: Τους έδωσε έναν μήνα για να κάνουν… δίαιτα εάν θέλουν να εμφανιστούν ξανά σε εκπομπή.
Η κατακραυγή δεν ήρθε μόνο από φεμινιστικές οργάνωσεις αλλά ακόμη και από άνδρες βουλευτές που έφεραν το ζήτημα στο Κοινοβούλιο, ενώ αρκετοί στα κοινωνικά δίκτυα έθεσαν το ερώτημα μήπως το κανάλι θα έπρεπε να ξεκινήσει από άλλους τομείς να βάζει τάξη, όπως την ποιότητα της δημοσιογραφίας του.
Το τελεσίγραφο του αιγυπτιακού ERTU πήρε γρήγορα έκταση στον Τύπο της χώρας, προκαλώντας αμέσως επικρίσεις. Μία από τις οκτώ παρουσιάστριες, η Χαντίτζα Χατάμπ, είπε χαρακτηριστικά ότι θέλει να «κρίνει το κοινό αν είναι “στρουμπουλή” και αν της αξίζει να σταματήσει την εκπομπή της».
Ωστόσο, η διοίκηση του καναλιού -μάλιστα, ένα από τα διευθυντικά του στελέχη, όπως σημειώνει το BBC, είναι η πρώην παρουσιάστρια Σαφά Εγκάζι- επιμένει στην στάση της. Η μόνη διευκρίνιση στην οποία προχώρησε είναι ότι όσες παρουσιάστρες δεν εμφανιστούν τελικά στο γυαλί δεν θα χάσουν το μισθό τους.
Πάντως, υπάρχουν και ορισμένες φωνές που συμφωνούν με την κίνηση της ERTU και την υπερασπίζονται. Αρθρογράφοι σε κρατικές εφημερίδες, όπως η Φατμά αλ Σαράουι, έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι ανάλογες κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να υπάρξουν και σε τοπικούς σταθμούς.