, Κυριακή
03 Δεκεμβρίου 2023

"Βαρύτατη προσβολή της συνταγματικής τάξης η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες"

“Εξαιτίας του μένους εναντίον του ΕΣΡ τινάχτηκαν στον αέρα όλες οι ανεξάρτητες αρχές. Η δική μας η παύση, όπως και η παύση άλλων μελών ανεξαρτήτων αρχών, είναι βαρύτατη προσβολή της συνταγματικής τάξης. Τέτοια πράγματα δεν μπορεί να συμβαίνουν σε μία δημοκρατική, ευνομούμενη πολιτεία”
 
Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ
Βαρύτατη προσβολή της συνταγματικής τάξης» χαρακτήρισε στον Αlpha 989 η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου την παύση των μελών του Συμβουλίου και τη χθεσινή τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.  «Πρώτη αντισυνταγματική διάταξη ήταν η παύση των εν ενεργεία μελών του ΕΣΡ που μπήκε εκπρόθεσμη στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Το ΕΣΡ δεν είναι κυβερνητικό όργανο. Είναι ανεξάρτητη κρατική αρχή, κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Δεν μπορούν να παυθούν μέλη της εν ενεργεία, παρά σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις και μόνο βάσει συγκεκριμένων διατάξεων της νομοθεσίας.
Θα έπρεπε να είχαμε περάσει από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη 2η 4ετία μας, όπως ορίζει ο νόμος. Η ιδιότητά μου, του κου Στεφανάκη και του κου Αποστολά, αφού συμπληρώσαμε την 4η τετραετία και μπήκαμε στην 5η, βασίζεται σε νόμο του 2012, ο οποίος βεβαιώθηκε και επικυρώθηκε από πλείστες αποφάσεις του υπουργείου Επικρατείας. Η εμμονή αυτή είναι αντισυνταγματική και πλήττει την αρχή της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Η εκτελεστική εξουσία οφείλει να σέβεται και να τηρεί την συνταγματική τάξη και αντί αυτού την αλλοτριώνει. Πλήττει την αρχή της ανεξάρτητης λειτουργίας των θεσμών και την αρχή της ασφάλειας του δικαίου και των ανεξαρτήτων αρχών. Από κει και πέρα αρχίζει το «ξήλωμα του πουλόβερ», της θωράκισης του ΕΣΡ, που η κυβέρνηση θέλει να θέσει εκτός λειτουργίας.
Εξαιτίας του μένους εναντίον του ΕΣΡ τινάχτηκαν στον αέρα όλες οι ανεξάρτητες αρχές. Η δική μας η παύση, όπως και η παύση άλλων μελών ανεξαρτήτων αρχών, είναι βαρύτατη προσβολή της συνταγματικής τάξης. Τέτοια πράγματα δεν μπορεί να συμβαίνουν σε μία δημοκρατική, ευνομούμενη πολιτεία.
Η εμμονή στην παύση, γιατί από εκεί ξεκινάει το ξήλωμα του ΕΣΡ, ότι δεν είναι νόμιμη η σύσταση, είναι αντισυνταγματική. Η εκτελεστική εξουσία οφείλει να σέβεται την συνταγματική τάξη. Αυτά τα πράγματα είναι κινδυνώδη και παιδαριώδη μαζί. Για να φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο και για να φτάσει ο κ. Σπίρτζης, ντουέτο με τον υπουργό Επικρατείας (Παππά), να λέει «τί τις θέλουμε τις ανεξάρτητες αρχές», σημαίνει ότι δεν θέλουν τις ανεξάρτητες αρχές ως αντίβαρο στις αυθαιρεσίες της εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά.
Μίλησε ανοιχτά και για προσωπική στοχοποίηση της ίδιας, ως μητέρας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «το μένος εκδηλώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο πατήρ Παππάς (Στέλιος) είχε ξιφουλκήσει εναντίον εμού, ως μητέρας της πρώην προέδρου της Βουλής. Εγώ επελέγην ομόφωνα ως αντιπρόεδρος του ΕΣΡ. Τότε η κα Κωνσταντοπούλου δεν ήταν καν στην πολιτική. Δεν μπορούν να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι πως μπορούν δύο άνθρωποι της ίδιας οικογένειας να έχουν αυτόνομες πορείες. Περηφανεύομαι να το πω. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει ιδεώδη. Κάθομαι στο ΕΣΡ βγάζοντας δουλειά που πρέπει να βγάλω, με την αίσθηση ότι κάποιες Θερμοπύλες κάποιοι πρέπει να φυλάττουν έστω και αν οι Μήδοι διαβούν».
Αποκάλυψε ότι θα προσφύγει για τη συνταγματική νομιμότητα: «Πολλοί μίλησαν για φωτογραφική διάταξη για να παύσουν εμένα. Αυτό είναι το απόσταγμα. Από τη χτεσινή συζήτηση και την προβολή της αντισυνταγματικότητας αυτής της διάταξης εγώ και ο κος Στεφανάκης που είμαστε παθόντες χωρίς λόγο, θα προσφύγουμε διότι δεν διανοούμαι να μην υπερασπιστώ τη συνταγματική νομιμότητα μέχρις εσχάτων».
«Θα υπερασπιστώ την συνταγματική νομιμότητα μέχρις εσχάτων. Ο τόπος που ζούμε έχει υποφέρει από συνταγματικές καταστρατηγήσεις και από κάποιους μαθητευόμενους μάγους, οι οποίοι κάποια άλλα πράγματα έχουν στο μυαλό τους. Δεν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αδειοδότηση. Όλα όσα λέει ενισχύουν την άποψη ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι αυτά τα πράγματα δεν στέκονται σε κανένα δικαστήριο, σε καμιά δικαστική αρχή και γι’ αυτό τραβάνε το σκοινί μέχρι το τέλος. Από την στιγμή που αρχίζει να ξηλώνεται το Σύνταγμα εγώ δεν ξέρω που θα μπει τελεία», τόνισε η κα Αλεξίου.