Μειωμένες έως 82% οι δαπάνες για τις αμοιβές οίκων αξιολόγησης - Karfitsa.gr
Οικονομία

Μειωμένες έως 82% οι δαπάνες για τις αμοιβές οίκων αξιολόγησης

Γιαταγάνα: Για ποιο λόγο τους πληρώνουμε για να μας υποβαθμίζουν;

Standard-and-poors1

Μεταξύ 48% και 82% κυμαίνονται οι μειώσεις των δαπανών του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τη συνεργασία του με οίκους αξιολόγησης, όπως διευκρινίζει ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση για την αμοιβή που λαμβάνει ετησίως η Standard & Poor’s από το ελληνικό δημόσιο.

Ο κ. Σταϊκούρας σπεύδει να επισημάνει ότι «οι εταιρείες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας ή συνηθέστερα οίκοι αξιολόγησης είναι ιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν κυρίως συμβουλευτικές, ανεξάρτητες και έγκυρες υπηρεσίες», οι οποίες «αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα των δανειζομένων (ιδιωτών, επιχειρήσεων, κρατών) καθώς και τα χρεόγραφα που εκδίδουν οι δανειζόμενοι, παρέχουν σχετικές πληροφορίες υπέρ των ενδιαφερομένων ώστε να λαμβάνουν ασφαλέστερες χρηματοδοτικές αποφάσεις».

Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Μαρία Γιαταγάνα ζητώντας να ενημερωθεί «για ποιο λόγο το ελληνικό δημόσιο δίνει ετησίως 137.000 ευρώ στην Standard & Poor’s για να μας υποβαθμίζει».

Η βουλευτής υποστήριξε ότι «όλοι αυτοί οι οίκοι εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, όπως πλειστάκις έχει αποδειχθεί».

Ο κ. Σταϊκούρας απαντά ότι η Ελλάδα ως μέλος των ανεπτυγμένων χωρών, μέλος της ευρωζώνης και μέσα σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στις διεθνείς αγορές χωρίς να ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και επομένως έπρεπε να αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης λόγω των εκδόσεων χρέους που διενεργούσε.

«Επιπροσθέτως, η χώρα μας έχοντας ως στόχο την επιστροφή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα πρέπει να αξιολογείται γιατί αυτό θα βοηθήσει σε πιο ασφαλή και συμφέρουσα, από πλευράς κόστους δανεισμού, έξοδο της χώρας μας στις αγορές», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «ύστερα από το PSI υπάρχει αξιολόγηση της χώρας μας, η οποία είναι θετική και προβλέπεται ανοδική, αποτυπώνοντας την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών καθιστώντας την έξοδό μας στις αγορές εφικτή κατά το 2014».

 

 

naftemporiki

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ