, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μειώθηκαν κατά 31% τα δυστυχήματα στην Ελλάδα

 
tr
Το πλέον δημοσιογραφικό κλισέ που ακολουθούσε τις κλασικές ελληνικές εξόδους στους επαρχιακούς δρόμους, ήταν ο «Μολώχ της ασφάλτου». Για πάρα πολλά χρόνια ο συνδυασμός του κακού οδικού δικτύου και η απροσεξία των οδηγών, δημιουργούσαν τις κατάλληλες συνθήκες για πολύνεκρα δυστυχήματα.
Φαίνεται, όμως, την τελευταία 3ετία πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στους ελληνικούς δρόμους. Όπως σημειώνει και το Vima.gr, την τρίτη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που πέτυχαν μείωση των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα την περίοδο 2010-2013 καταλαμβάνει η χώρα μας, σημειώνοντας μείωση σε ποσοστό 31%, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Ασφαλείς Μεταφορές (ETSC).
Πρωταθλήτρια χώρα αναδεικνύεται η Σλοβακία, η οποία πέτυχε μείωση 37% σε σχέση με το έτος-ορόσημο 2010, οπότε καθορίστηκε ο ευρωπαϊκός στόχος για μείωση των θανάτων σε τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ κατά 50% ως το 2020. Η μέση ευρωπαϊκή μείωση ανέρχεται σε ποσοστό 18%. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος όταν ως αποτέλεσμα τροχαίων συμβάντων πέθαναν μέσα στο 2013 στην Ευρωπαϊκή Ενωση 26.025 άνθρωποι και 199.000 τραυματίστηκαν σοβαρά, πολλοί εκ των οποίων με μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Οι αιτίες της μείωσης
Καλές επιδόσεις σημείωσαν ακόμη η Ισπανία και η Πορτογαλία (μείωση άνω του 30%), χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που επίσης αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, γεγονός καθόλου τυχαίο. «Η εντυπωσιακή αυτή μείωση οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση, η οποία επηρέασε τον όγκο της κυκλοφορίας και τα οδηγικά πρότυπα. Επίσης, η συμπεριφορά των χρηστών του δρόμου έχει βελτιωθεί (λιγότερο επιθετική οδήγηση, χαμηλότερες ταχύτητες και χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους) χάρη στις εκστρατείες ευαισθητοποίησης και στη βελτίωση των υποδομών. Ωστόσο η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου και οι προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις Αρχές είναι να συνεχιστούν, παρά τους περιορισμένους προϋπολογισμούς, οι βελτιώσεις στις οδικές υποδομές και για τους πολίτες η σωστή συντήρηση των οχημάτων τους» αναφέρει ο κ. Γιώργος Γιαννής, αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, μέλος της επιτροπής της έκθεσης.
Στόχος η μείωση των σοβαρών τραυματισμών
Η έκθεση καταδεικνύει επίσης ότι η πρόοδος στη μείωση του αριθμού των σοβαρά τραυματισμένων στους ευρωπαϊκούς δρόμους δεν είναι αντίστοιχη με αυτήν των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα. Οι προωθούμενες ενέργειες από την ΕΕ για την ομογενοποίηση της συλλογής και κατηγοριοποίησης των συλλεγέντων στοιχείων μεταξύ των κρατών-μελών ανοίγουν τον δρόμο για την καθιέρωση ενός στόχου μείωσης του αριθμού των σοβαρά τραυματισμένων από τροχαία.
Ετσι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Ασφαλείς Μεταφορές επανέλαβε με αφορμή την έκθεση την πρότασή του να τεθεί το ποσοστό μείωσης κατά 35% μεταξύ 2015 και 2020. Αυτός είναι ένας αισιόδοξος στόχος, αλλά εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Ασφαλείς Μεταφορές (ETSC). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να πάρει πρωτοβουλίες με πολλές προτάσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών τραυματισμών εντός του επόμενου έτους.
Η 8η ετήσια Εκθεση Δείκτη Απόδοσης Οδικής Ασφάλειας (PIN) του ETSC βασίζεται σε ανάλυση και επίσημα στοιχεία που ελέγχονται από μια ομάδα 32 εμπειρογνωμόνων της οδικής ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 κρατών-μελών, τη Νορβηγία, την Ελβετία, τη Σερβία και το Ισραήλ. Από την πλευρά της Ελλάδας συμμετέχει επίσης ενεργά το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

#Tags: Ελλάδα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.