, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μελαγχολία λόγω γιορτών;

Xmas-Sad-1-by-mokra-637x426

Η κατάθλιψη των γιορτών αποτελεί μια σύγχρονη ασθένεια που δεν κάνει εξαιρέσεις… Ψάξε στον εαυτό σου όσα περιγράφει το παρακάτω κείμενο και αναλογίσου. Μήπως έχεις κι εσύ; Αν η απάντηση είναι θετική, υπάρχουν τρόποι για να νιώσεις καλύτερα. Από την λογοτεχνία ως τη μουσική, από τον κινηματογράφο ως τη ζωγραφική, οι γιορτές ήταν -και είναι- πηγή έμπνευσης, ευφορίας, χαμόγελων και ανθρωπιάς. Ωστόσο, όσο κι αν παλιότερα η εορταστική περίοδος σηματοδοτούσε μέρες χαρά, σήμερα παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο της “κατάθλιψης των γιορτών”. Τα σημάδια της κατάθλιψης είναι τα αισθήματα θλίψης, αναξιότητας, ενοχής, συχνό κλάμα, απώλεια ενδιαφέροντος, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, κοινωνική απόσυρση και αλλαγές στον ύπνο το βάρος και την όρεξη. Πιθανότατα το έχουμε οι περισσότεροι κάποια στιγμή βιώσει, είτε πλἠρως συνειδητοποιημένα, είτε ως υπόνοια.

Εδώ έρχεται, λοιπόν, σχετική έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να επιβεβαιώσει πως η κατάθλιψη των γιορτών όχι μόνο υπάρχει, αλλά “βασανίζει” έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων. Όπως, μάλιστα, καταγράφεται, οι απόπειρες αυτοκτονίας αμέσως μετά τα Χριστούγεννα αυξάνονται κατά 40%, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, η 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα όλου του χρόνου. Τι οδηγεί, όμως, σε αυτό το φαινόμενο; Ψυχολογικά τραύματα, οικογενειακά… δράματα, οικονομικές δυσχέρειες και γενικώς θέματα “ταμπού”, που απωθούμε όλη την υπόλοιπη περίοδο, έρχονται ορμητικά στην επιφάνεια και μας καταβάλουν.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται πως άνθρωποι που περνούν ή έχουν περάσει πένθος (θάνατο, χωρισμό, μεγάλους καυγάδες κλπ), στις γιορτές -που υποτίθεται, πρέπει να συσφίγγεις τις σχέσεις με τα αγαπημένα πρόσωπα, είναι πιο εύκολο να πέσουν σε μελαγχολία απ,ότι όσοι δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχες δυσκολίες.  Σημαντικός, επίσης, παράγοντας εμφάνισης κατάθλιψης κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι τα οικονομικά προβλήματα. Ατομα που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις κοινωνικές τους υποχρεώσεις (αγορές δώρων, εορταστικό τραπέζι), διακατέχονται από συναισθήματα απογοήτευσης, λύπης, αναξιότητας, ντροπής και ενοχής. Αυτό το φαινόμενο χαρακτηρίζει σε μεγαλύτερο βαθμό γονείς χαμηλού οικονομικού-κοινωνικού στρώματος.

4 τρόποι για να αισθανθείτε καλύτερα

Οι γιορτές είναι για να τις περνάμε με άτομα που αγαπάμε και μας αγαπούν: Αν δεν τα βρίσκουμε στην οικογένειά μας, ας μείνουμε με φίλους

Να μιλάμε δυνατά για τα τραύματά μας στα κοντινά μας πρόσωπα, να αντιμετωπίζουμε και να ξεπερνάμε τους προσωπικούς μας δαίμονες

Οι στόχοι για το νέο έτος θα πρέπει να είναι απλοί, εφικτοί και προσβάσιμοι.

Ο καταναλωτισμός και οι καταχρήσεις δεν είναι λύση, Αντίστοιχα, η άσκηση, η Τέχνη, οι μεγάλοι περίπατοι, μας φτιάχνουν τη διάθεση.

 

 

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.