Mέσα (και πάνω) στο Λευκό Πύργο... - Karfitsa.gr
Πολιτισμός

Mέσα (και πάνω) στο Λευκό Πύργο…

Το δημοφιλέστερο μνημείο της πόλης αποκαλύπτεται στην «Karfitsa»

lefkos-purgos-thema-k

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

lefkos-purgos-mesa4Αναμφίβολα αποτελεί το μνημείο – σύμβολο της πόλης. Δεν έχουν λείψει βέβαια πολλές φορές οι κακές κριτικές, μιας και η μεσαιωνική και κακή του φήμη δεν ενδείκνυται ώστε ο Λευκός Πύργος να είναι το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης. Κι όμως, αυτή η φήμη τον έχει κάνει το νούμερο ένα μνημείο σε επισκεψιμότητα στην πόλη, όπως δείχνουν τα στατιστικά. Το διευρυμένο ωράριο, αφού τουρίστες και Θεσσαλονικείς βλέπουν ανοικτή την πόρτα του Πύργου, επιτρέπει την αθρόα προσέλευση.

Χαρακτηριστικό είναι πως το α’ εξάμηνο του 2014 (Ιανουάριος-Ιούνιος) τον Λευκό Πύργο επισκέφτηκαν συνολικά 70.828 άτομα, με Ισραηλινούς και Ρώσους να δείχνουν είναι οι καλύτεροι επισκέπτες. Αρκεί να αναφερθεί ότι για ολόκληρο το 2014 οι επισκέπτες του μνημείου ήταν 119.663, οπότε τη χρονιά που διανύουμε οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Ξένοι αλλά και Έλληνες ανεβαίνουν στην κορυφή για να θαυμάσουν τη θέα, ωστόσο, το άγνωστο εσωτερικό του πύργου προκαλεί πολλές φορές το θαυμασμό. Το επιτρέπει άλλωστε και το διευρυμένο ωράριο, αφού ανοίγει τις πύλες του στις οκτώ το πρωί και κλείνει στις οκτώ το βράδυ.

Αιώνες ιστορίας

lefkos-purgos-mesa3Μπορεί τα 40 περίπου μέτρα ύψους του να κεντρίζουν εξωτερικά το ενδιαφέρον, ωστόσο, η έκθεση που λειτουργεί στο εσωτερικό του είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Στους πέντε ορόφους και το δώμα του κτηρίου το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης που επιμελείται την έκθεση προσπάθησε να συμπυκνώσει την ιστορία 23 αιώνων που διαθέτει η πόλη. Πρόκειται στην ουσία για ένα ταξίδι στην ιστορία της Θεσσαλονίκης αφού η έκθεση σκοπεύει να δώσει μια ιδέα για το ποια είναι η πόλη και όχι να υποκαταστήσει τα υπόλοιπα μουσεία.

lefkos-purgos-mesa1Τα οπτικοακουστικά μέσα και οι εικόνες που συμπεριλαμβάνονται στα εκθέματα δίνουν μια σαφή εικόνα της μακραίωνης ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Λευκός Πύργος έχει μετατραπεί σε μουσείο και δεν δημιουργήθηκε για να είναι μουσείο. Για αυτό το λόγο και η επίσκεψη του γίνεται κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς μέσα σε αυτόν εισέρχονται ομάδες των 70 ατόμων ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τη στατικότητα του κτηρίου. Επίσης, δεν μπορεί να γίνει επισκέψιμο από ΑμεΑ αφού είναι αδύνατο να εγκατασταθεί ασανσέρ που θα παρείχε αυτή τη δυνατότητα. Τα άτομα με κινητικά προβλήματα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την έκθεση μόνο εικονικά, μέσω πληροφοριακών σταθμών στο ισόγειο του κτιρίου.

Η θέα…

lefkos-purgos-mesa2Όμως όσο εντυπωσιακή και αν είναι η έκθεση, όσο μοναδικό και αν είναι το εσωτερικό του Λευκού Πύργου, η θέα από τον εξώστη του κτηρίου είναι μοναδική. Η θέση του άλλωστε προσφέρει εξαιρετική θέα τόσο στο Θερμαϊκό κόλπο, όσο και στην πόλη αλλά και το παραλιακό της μέτωπο. Αυτό είναι μάλιστα και το σημείο που αγαπούν οι τουρίστες, αφού είναι από τα λίγα σημεία που μπορούν να φωτογραφήσουν την πόλη από ψηλά.

Η έκθεση στο Λευκό Πύργο είναι ανοιχτή από Δευτέρα έως και Κυριακή, με ωράριο λειτουργίας 08:00-20:00

Kανονικό εισιτήριο: 3 ευρώ

Μειωμένο εισιτήριο: 2 ευρώ (φοιτητές εκτός Ε.Ε. με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας, επισκέπτες Ε.Ε. άνω των 65 ετών)

Δωρεάν είσοδος: Επισκέπτες έως 18 ετών, φοιτητές Ε.Ε. με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας, κάρτα ελευθέρας, κάρτας πολιτισμού, ICOM, ICOMOS, δημοσιογράφοι, ξεναγοί, στρατιώτες

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ