, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μετανάστες πολυτελείας στο… Κατάρ

qatar-new

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Η μετανάστευση πριν κάποια χρόνια σε αραβική χώρα για εργασία θα μπορούσε σίγουρα να χαρακτηριστεί ως μια κίνηση για τολμηρούς, μια και κάτι τέτοιο σήμαινε τη διαμονή σε μια χώρα με διαφορετικούς ρυθμούς και τρόπο ζωής εκ διαμέτρου αντίθετο από αυτό του δυτικού κόσμου. Ωστόσο, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, έχει αναγάγει χώρες όπως το Κατάρ σε νούμερο ένα προορισμούς τόσο για Έλληνες επενδυτές, όσο και για Έλληνες που προσπαθούν να βρουν εργασία στο εξωτερικό.

Οι μισθοί που υπόσχονται οι επικεφαλής των επιχειρήσεων του εμιράτου φαντάζουν εξαιρετικά παχυλοί σε σύγκριση με τα μισθολογικά δεδομένα της Ελλάδας. Ωστόσο, η ζωή στο Κατάρ μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για έναν Έλληνα, αφού οι γηγενείς, που ελέγχουν σε μεγάλο ποσοστό τις επιχειρήσεις της χώρας, είναι σκληροί εργοδότες, ενώ την ίδια ώρα, ο όρος «σαββατοκύριακο» θα πρέπει να βγει από το λεξιλόγιο όσων προσδοκούν για εργασία εκεί, αφού η μοναδική αργία είναι αυτή της Παρασκευής.

Μεγάλοι και μικροί… Έλληνες

Τη δεδομένη χρονική στιγμή στη χώρα του Κατάρ δραστηριοποιούνται αρκετοί ελληνικοί όμιλοι, ωστόσο, οι Καταριανοί ελέγχουν τη ροή των ξένων επενδύσεων, μη επιτρέποντας μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Για παράδειγμα για μια ξένη εταιρεία που θα επενδύσει στο Κατάρ, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει γηγενής συνέταιρος που θα κατέχει το 51% της επιχείρησης, κάτι που σημαίνει ότι προς το παρόν όλα είναι ελεγχόμενα από τους Καταριανούς. Η ραγδαία κατασκευαστική άνοδος στο εμιράτο, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ελληνικών κατασκευαστικών κολοσσών, όπως η ARCHIRODON, κατασκευαστική που δραστηριοποιείται γενικότερα στη Μέση Ανατολή και τις αραβικές χώρες, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ο ΑΚΤΩΡ και η ΑΒΑΞ. Ωστόσο οι συγκεκριμένες εταιρείες αναλαμβάνουν όπως είναι λογικό μεγάλα έργα, κάτι που δημιουργεί την εύλογη απορία τι μπορούν να κάνουν μικρότερου βεληνεκούς επιχειρήσεις. «Εκτός από τις μεγάλες εταιρείες σαφέστατα μπορούν να επενδύσουν και μικρότερες εταιρείες, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα. Το Κατάρ είναι μια χώρα που βρίσκεται σε πλήρη ανοικοδόμηση. Εκτός από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα που αναλαμβάνουν οι μεγάλες εταιρείες, υπάρχουν και οι μικρότερες που μπορούν να αναλάβουν την οικοδόμηση σπιτιών», υποστηρίζει η κ. Τσαλίκη, σύμβουλος επιχειρήσεων που ειδικεύεται σε επενδύσεις που αφορούν τις αραβικές χώρες. Όπως λέει η ίδια εκτός από τις κατασκευές, υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που μπορεί να δραστηριοποιηθεί κανείς, όπως ο τουρισμός, καθώς στόχος της χώρας είναι να ξεπεράσει σε τουριστικό ενδιαφέρον το γειτονικό και ανταγωνιστικό Ντουμπάι. «Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν και σε άλλους τομείς, όπως η ναυτιλία και οι αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ένας τομέας που βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο στο Κατάρ», υποστηρίζει η κ. Τσαλίκη.

«Χρυσοί μισθοί»

Οι οικονομικές απολαβές για τους Έλληνες που ήδη εργάζονται στο Κατάρ είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικές και πολύ υψηλότερες, αν τις συγκρίνει κανείς με τα μισθολογικά δεδομένα στην Ελλάδα για τον Φάνη Ε., η επιλογή του Κατάρ για χώρα εργασίας πριν από τρία χρόνια, ήταν μια στοχευμένη επιλογή, αφού η εργασία εκεί προϋποθέτει αρκετές ώρες δουλειάς, που ωστόσο ανταμείβονται πλουσιοπάροχα. «Οι περισσότερες εταιρείες που προσλαμβάνουν αλλοδαπούς εργαζόμενους, όπως οι Έλληνες δίνουν το λιγότερο 3.000 δολάρια με το σπίτι πληρωμένο, ενώ οι μισθοί μπορούν να φτάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις στα 5.000 με 6.000 δολάρια.

Σε ειδικές περιπτώσεις βέβαια όπου μπορεί κάποιος να καταλάβει μια θέση διευθυντική ή υψηλής ευθύνης ο μισθός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος», αναφέρει ο ίδιος, που εργάζεται αυτή τη στιγμή σε πετρελαιοπαραγωγική εταιρεία. Οι ώρες εργασίας είναι αρκετές όπως αναφέρει, και μπορούν να φτάσουν έως και τις 80 μέσα σε μία εβδομάδα, με την Παρασκευή, ιερή μέρα για τους μουσουλμάνους, να είναι η μοναδική μη εργάσιμη. Όσον αφορά το κοινωνικό στάτους της χώρας, μπορεί ως αραβικό κράτος να κυριαρχούν τα μουσουλμανικά πρότυπα, ωστόσο, δεν είναι μια χώρα που ακολουθείται πιστά ο μουσουλμανικός τρόπος ζωής, πρώτον γιατί οι Καταριανοί θέλουν να κάνουν ένα άνοιγμα προς την αγορά εργασίας της Δύσης και κατ’ επέκταση πρέπει να είναι ανεκτικοί και γιατί αυτή τη στιγμή μόλις το 1/5 της χώρας είναι γηγενείς και μια ισλαμική αυστηρότητα δεν μπορεί έχει αποδέκτες αλλοδαπούς οι οποίοι δεν είναι καν μουσουλμάνοι. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της χώρας που έχουν ξεπεράσει τους 1.000, είναι η απουσία ελληνικού σχολείου. «Έχουμε κάνει νύξεις στην Ελληνική Πρεσβεία για να κάνει τις επαφές και να έρθει εκπαιδευτικό προσωπικό από την Ελλάδα, με την προϋπόθεση να πληρώνουμε εμείς τα έξοδα, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Προς το παρόν αρκούμαστε σε αγγλόφωνα σχολεία που είναι ιδιαίτερα ακριβά», τονίζει ο Φάνης Ε.

Οι απάτες

Πολλοί είναι οι επιτήδειοι που μέσω του διαδικτύου προσπαθούν να προσελκύσουν απελπισμένους άνεργους οι οποίοι δελεάζονται από τις μισθολογικές απολαβές που προσφέρει το Κατάρ. Οι  εν λόγω ηλεκτρονικές αγγελίες, είτε ζητούν χρήματα από τους ενδιαφερόμενους, είτε αναφέρουν δήθεν εταιρείες στο Κατάρ, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Μάλιστα, η πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συνιστά στους ανυποψίαστους Έλληνες και ξένους πολίτες να μην δείχνουν καμία εμπιστοσύνη σε αυτές τις κακόβουλες ενέργειες που σκοπό έχουν μόνο την εξαπάτηση τους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αξιοπιστία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο κράτος του Κατάρ, η πρεσβεία καλεί τους ενδιαφερόμενους να μπορείτε να επικοινωνήσουν με το Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας του Κατάρ στην πρωτεύουσα της χώρας Ντόχα, (Qatar Chamber of Commerce and Industry, E-mail: [email protected], Tel: 00974 44559111, Fax: 00974 44661693 or 44661697, P.O. Box: 402-DOHA-QATAR, website: www.qcci.org) ή με την Ελληνική Πρεσβεία στο Κατάρ (Greek Embassy in Doha, Tel: 00974 44128150 και Fax: 00974 44128160, P.O. Box 15721 Doha-Qatar, E-mail: [email protected]).

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.