02:41, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης

Σε κινητοποίηση στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καλεί η Ομάδα Γυναικών «Ειρήνη Γκίνη» με αφορμή την υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη.

Η ανακοίνωσή τους αναφέρει:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα, χωρίς “αστερίσκους” και “ναι μεν αλλά”, το αποτρόπαιο έγκλημα βιασμού της 24χρονης κοπέλας στη Θεσσαλονίκη, που έχει δίκαια προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, στο λαϊκό αίσθημα, μαζί με την διαφαινόμενη συγκάλυψη και ατιμωρησία των δραστών. Είναι εξοργιστικό να διαφεύγουν της Δικαιοσύνης και της τιμωρίας δράστες που κακοποιούν και βιάζουν στα πριβέ πάρτι τους, αξιοποιώντας την οικονομική τους δύναμη και πολιτική επιρροή. Είναι επιτακτικό να διερευνηθεί άμεσα το συγκεκριμένο έγκλημα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες.

Αναδύεται για ακόμα μια φορά, δυστυχώς και μέσα από αυτό το έγκλημα, η σαπίλα του συστήματος της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που διαμορφώνει τους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες για να γεννιούνται δράστες-“τέρατα” και αφήνει τις κοπέλες απροστάτευτες, εκτεθειμένες σε μια σειρά κινδύνους, πιέσεις, εκβιασμούς. Αντιπαλεύουμε τις σάπιες “αξίες” του ατομισμού, του εγωισμού, τα αποκρουστικά “ήθη γόνων μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών”, τα φαινόμενα υποτίμησης της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας της γυναίκας, που παράγονται και αναπαράγονται στη σημερινή κοινωνία.

Χτίζουμε πραγματική ασπίδα προστασίας για κάθε γυναίκα, δυναμώνοντας την συλλογική πάλη μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας στην εργασία, τη μόρφωση, τη ζωή, για μέτρα προστασίας των φοιτητριών, όλες τις προϋποθέσεις για να μπορεί να στέκεται στα πόδια της κάθε νέα γυναίκα και να αλλάξει μαχητικά τη ζωή της. Εκεί μπορεί καθένας και καθεμία να χτίζει το θάρρος και την αντοχή να σταθεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, να τα αποκρούσει, αναπτύσσεται η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και όχι στην επιλεκτική και βολική “ευαισθησία” των διαφόρων influencers για περιστατικά κακοποίησης γυναικών.

Απαιτούμε:

– Να διερευνηθεί άμεσα το συγκεκριμένο έγκλημα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες.

– Να δημιουργηθούν κρατικοί ξενώνες, συμβουλευτικά κέντρα, στελεχωμένα με ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ στην Θεσσαλονίκη. Απαιτούμε άμεσα γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για στελέχωση των κοινωνικών δομών.

– Συμβουλευτικοί σταθμοί στο ΑΠΘ στελεχωμένα με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, με μόνιμη σταθερή εργασία.

– Ενημερωτικά προγράμματα στη σχολή από κρατικούς επιστημονικούς φορείς.

– Υλικοτεχνική υποδομή απαραίτητη για ασφαλή πρόσβαση από και προς τη σχολή, π.χ. φωτισμός».