«Μέχρι τη Μ. Πέμπτη θα έχουν τελειώσει τα κατσίκια» - Karfitsa.gr
Karfitsomata Κοινωνία

«Μέχρι τη Μ. Πέμπτη θα έχουν τελειώσει τα κατσίκια»

Στη μάχη της… τιμής για τον οβελία! Φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης

Της Έλενας Καραβασίλη- Φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης

Με την Κυριακή του Πάσχα να πλησιάζει και τους καταναλωτές να ετοιμάζονται για το σούβλισμα του οβελία, η «μάχη» για την τιμή του κατσικιού γίνεται όλο και πιο έντονη. Από 10,50 ευρώ μέχρι 5,50 ευρώ μπορεί να αγοράσει κανείς κατσικάκι, που είτε είναι είτε «βαφτίστηκε» Ελληνικό, όπως εξηγεί στο karfitsa.gr o κρεοπώλης με κατάστημα στη Νέα Ραιδεστό, Δημήτρης Γουλιός.  «Τα κατσίκια τα αγόρασα από τους προμηθευτές μου στην τιμή των 8,50 ευρώ, μαζί με τα σφακτικά και τα μεταφορικά. Πρέπει κι εμείς να έχουμε ένα κέρδος. Εάν η τιμή πώλησης είναι χαμηλότερη των 9,00 ευρώ τότε κάτι συμβαίνει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γουλιός.

foto1

Από 6,00 ευρώ μπορεί να αγοράσει κανείς το κατσίκι, εάν το προμηθευτεί από σούπερ μάρκετ ή από το Καπάνι. Όπως φαίνεται όμως, η τιμή που πωλείται στα κρεοπωλεία δεν είναι χαμηλότερη των 10,00 ευρώ. «Όταν η τιμή κυμαίνεται στα 6,00 και 6,50 ευρώ τότε είναι περίεργο, η απόκλιση της τιμής είναι μεγάλη. Μπορεί είτε να τα «βαφτίζουν» ελληνικά, είτε να έχουν σφαχτεί νωρίτερα -όταν η τιμή τους κυμαινόταν στα 4,00 ευρώ- τα βγάζουν τώρα από τους καταψύκτες και τα πουλάνε για φρέσκα. Όταν για παράδειγμα λένε ότι το κατσίκι είναι νωπό, τότε ο καταναλωτής πρέπει να πονηρευτεί», εξηγεί ο κ. Γουλιός.

foto4

Όσον αφορά στην πιθανή έλλειψη σε κατσίκια, που ενδέχεται να σημειωθεί στην αγορά ο κ. Γουλιός σχολιάζει, «επειδή προηγήθηκε το καθολικό Πάσχα, τα ελληνικά κατσίκια δε φτάνουν για εμάς. Φέτος ημερολογιακά έπεσε και νωρίτερα το Πάσχα, κάτι που σημαίνει ότι και τα ζώα δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν αρκετά. Σε ένα σφαγείο που πέρυσι έσφαζαν 3.000 κατσίκια τη μέρα τώρα σφάζονται 1.000. Πιστεύω πως αν οι πελάτες δεν αποφασίσουν γρήγορα για να παραγγείλουν τις ποσότητες που χρειάζονται, από τη Μ. Πέμπτη και μετά δε θα έχει κατσίκια πουθενά», καταλήγει ο ίδιος.

foto5

Από την πλευρά του ο γ.γ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης του συλλόγου εμπόρων του ιστορικού κέντρου, Χρήστος Νικολόπουλος επισημαίνει πως δεν υπάρχει περιορισμός στο κέρδος που επιθυμεί να έχει ο κάθε κρεοπώλης. «Ο καθένας κρίνει σε ποια τιμή θέλει και μπορεί να πουλήσει. Επίσης όσο πιο μεγάλο είναι ένα αμνοερίφιο, τόσο χαμηλότερη είναι και η τιμή. Εκεί λοιπόν ποντάρουν και οι συνοικιακοί κρεοπώλες. Άλλο να ζυγίζει 7 κιλά, που είναι ένα βάρος που το ζητάει ο περισσότερος κόσμος και άλλο να ζυγίζει 12 κιλά», σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος.

foto2

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Νικολόπουλος, τα κατσίκια που πωλούνται στο Καπάνι είναι κυρίως ελληνικά και λίγα που έχουν προέλευση από τα Σκόπια. «Η τιμές των κατσικιών στο Καπάνι είναι ίδιες όλο το χρόνο. Εδώ η αγορά βασίζεται στις ποσότητες που θα αγοραστούν γι’ αυτό θέλουμε να έχουμε και χαμηλή τιμή». Ο ίδιος σημειώνει πως οι τιμές δεν προβλέπεται να αυξηθούν κι αυτό διότι η κίνηση είναι υποτονική. «Άλλες χρονιές ο κόσμος έκανε τις αγορές του 20 μέρες νωρίτερα. Φέτος η κίνηση είναι πολύ μειωμένη. Ο κόσμος είναι ζορισμένος οικονομικά. Αυτό που ίσχυε στο παρελθόν, να ζητάει ο κόσμος από τους κρεοπώλες να τους «κρατήσουν» το κατσίκι, αποτελούν παρελθόν», σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ