Μέχρι το 2019 θα γίνει μείωση των πλαστικών σακουλών έως 80% - Karfitsa.gr
Περιβάλλον

Μέχρι το 2019 θα γίνει μείωση των πλαστικών σακουλών έως 80%

Θα πρέπει να αποχωριστούμε σιγά-σιγά τις...

85134

 

Ως τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε θα πρέπει να αποχωριστούμε σιγά-σιγά τις πλαστικές σακούλες! Σύμφωνα με οδηγία που πέρασε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι το 2019 η χρήση των πλαστικών σακουλών θα είναι μειωμένη κατά 80%.

Οι προτάσεις αφορούν τις λεπτές πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ που συνήθως χρησιμοποιούνται μια φορά και καταλήγουν στα σκουπίδια και όχι τις ανθεκτικότερες, επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, για τις οποίες οι καταναλωτές συχνά χρεώνονται. Τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να επιλέξουν εάν θα χρεώνουν, θα φορολογήσουν ή απλώς θα απαγορεύσουν τις – ευρέως χρησιμοποιούμενες και στη χώρα μας – σακούλες. Σε πολλές χώρες πάντως οι λεπτές πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ ήδη χρεώνονται στους πελάτες.

Ο κανονισμός ψηφίστηκε μεν αλλά δίχως να λείψουν οι αντιδράσεις από αρκετούς Συντηρητικούς ευρωβουλευτές, καθώς και από τη βιομηχανία των πλαστικών, σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρειάζεται νέους κανονισμούς, αλλά καλύτερο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων. «Μια απαγόρευση δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα της ανεύθυνης απόρριψης», δήλωσε ο Καρλ Φέρστερ της ένωσης PlasticsEurope εκτιμώντας παράλληλα ότι η ευελιξία που δίνεται στους «28» να αποφασίσουν πώς θα μειώσουν τις πλαστικές σακούλες, θα είναι «καταστροφική για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών στην Ευρώπη».

Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες – περίπου 200 ανά άτομο – ωστόσο μεγάλες ποσότητες καταλήγουν να ρυπαίνουν το περιβάλλον. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, το 94% όλων των πτηνών της Βόρειας Θάλασσας έχουν στο στομάχι τους ίχνη πλαστικού.

«Οι πεταμένες πλαστικές σακούλες σκοτώνουν εκατομμύρια θαλάσσια ζώα κάθε χρόνο», δήλωσε ο βρετανός ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Κρις Ντέιβις. «Πρόκειται πλέον για ένα πρόβλημα μαζικών διαστάσεων για ολόκληρη την Ευρώπη, ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού.»

Οι προτάσεις θα πρέπει τώρα να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις των «28» προτού γίνουν νόμος. Οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να αρχίσουν μετά από τις Ευρωεκλογές. Άλλωστε η σωστή χρήση των πλαστικών είναι ευθύνη όλων μας, είτε τα πλαστικά καταλήξουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση είτε όχι.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ