Μη νόμιμο (!) σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος λόγω... δαπάνης! - Karfitsa.gr
Οικονομία

Μη νόμιμο (!) σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος λόγω… δαπάνης!

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας...

ypoyrgeio_oikonomikon-2Επεστράφη ως μη νόμιμο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μαρδά, από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προέβλεπε την σύσταση και την οργάνωση της Γενικής Γραμματείας Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Το επίμαχο διάταγμα που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε’ Τμήμα, προέβλεπε ότι η λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών με 829.000 ευρώ ετησίως (και για το τρέχον έτος κατά 482.000 ευρώ).

Επίσης, προέβλεπε τη σύσταση θέσεων προσωπικού, όπως είναι 12 θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών, όπως επίσης προέβλεπε και τη σύσταση θέσεων προσωπικού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ερμηνεύοντας τις συνταγματικές επιταγές για τη δημοσιονομική διαχείριση, τη Συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, επισημαίνει ότι η δαπάνη που προκαλεί
η έκδοση προεδρικού Διατάγματος πρέπει να βεβαιώνεται ότι είναι σύμφωνη με τους στόχους και τις δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Η απλή αναγραφή ότι η προκαλούμενη δαπάνη από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό και θα καλυφθεί από συγκεκριμένο προϋπολογισμό, δεν αρκεί για να κριθεί νόμιμο το διάταγμα.

Ακόμη, το Συμβούλιο της Επικρατείας, υπογραμμίζει ότι για την σύσταση της Γενικής Γραμματείας Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, «δεν έχουν προβλεφθεί πιστώσεις στον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών», αλλά όπως αναφέρεται στο επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ότι η σχετική δαπάνη θα αντιμετωπιστεί με την μεταφορά πιστώσεων από το αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών.

Δηλαδή, αυτόματα καθίσταται μη νόμιμο το σχέδιο διατάγματος.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ