Μια κιβωτός διάσωσης της παράδοσης στο Σοχό Θεσσαλονίκης - Karfitsa.gr
Karfitsomata Πολιτισμός

Μια κιβωτός διάσωσης της παράδοσης στο Σοχό Θεσσαλονίκης

«Αυτός ο χώρος έχει ένα ιδιαίτερο συγκινησιακό βάρος για μένα» εξιστορεί η...

moyseio soxoy3

Της Φρόσως Βαρβάρα

Είδη λαϊκής τέχνης, γεωργικά εργαλεία μιας άλλης  εποχής,  φωτογραφίες αλλά και χειροτεχνήματα  που φιλοξενούνται στο μουσείο του Σοχού  ταξιδεύουν τους επισκέπτες αλλά και τις νεότερες γενιές  στην τοπική παράδοση. Το τοπικό μουσείο Σοχού άνοιξε τις πόρτες του στους κατοίκους λίγο πριν το κλείσιμο της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Το μουσείο ως κιβωτός διάσωσης  όπως το χαρακτηρίζουν  της συλλογικής μνήμης των ανθρώπων του οικισμού διαδραματίζει έναν πολυδιάστατο ρόλο. Στεγάζει τα τελευταία ίχνη μιας άλλης τόσο κοντινής χρονικά αλλά και τόσο μακρινής πρακτικά εποχής και αποτελεί  εργαλείο άτυπης εκπαίδευσης  για όλη την ευρύτερη  περιοχή.

 sopiadis

 

«Ο επισκέπτης ο οποίος έρχεται εδώ στο τοπικό μουσείο θα δει στο ισόγειο είδη λαϊκής τέχνης, γεωργικά εργαλεία και άλλα χρηστικά αντικείμενα μιας άλλης εποχής. Τα είδη αυτά αναφέρονται και στις τέσσερις εποχές του χρόνου με τη σειρά» επισημαίνει στην «Κ» ο Γιώργος Σωπιάδης πρόεδρος της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης  του δήμου Λαγκαδά. Και συνεχίζει:  «στο κέντρο το μουσείου δεσπόζει το χαρακτηριστικό έθιμο του Σοχού, ο κουδουνοφόρος Μέριου. Στον δεύτερο όροφο υπάρχουν τα είδη του σπιτιού και οι παραδοσιακές στολές. Επίσης υπάρχει στημένο κανονικά ένα δωμάτιο παραδοσιακό όπως ήταν την εποχή εκείνη».

 moyseio soxoy5

Το μουσείο του Σοχού λειτουργεί από τα τέλη του 2010 ύστερα από δωρεά που έκανε στο  δήμο η Χρυσή Βασιλικού. Παραχώρησε το κτήριο και έγινε η αναπαλαίωση. Ένα τμήμα του μουσείου δώρισε η οικογένεια Καρακόλη συγγενής της οποίας είναι και  γνωστή συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

«Αυτός ο χώρος έχει ένα ιδιαίτερο συγκινησιακό βάρος για μένα» εξιστορεί η γνωστή συγγραφέας. «Στα παλιά χρόνια ήταν ο σουσαμολαδόμυλος του παππού μου και κάποια στιγμή αργότερα μετατράπηκε σε χάνι και λίγες δεκαετίες αργότερα σε κινηματογράφος. Επί σειρά ετών σφιγγόταν η ψυχή μου κάθε φορά που πέρναγα από έξω και έβλεπα λουκέτο στην πόρτα. Δυσκολευόμουν να παραδεχτώ ότι από το χάνι μας κάποτε και το περίφημο σινεμά του πατέρα μας δεν έμεινε παρά ένα μελαγχολικό ερειπωμένο κτίσμα. Για αυτό δικαιούμαι κάθε χαρά και συγκίνηση μαζί με τους οίκτους μου αλλά και όλους τους συντοπίτες μου που με τη σειρά του το ερειπωμένο κτίριο μεταμορφώθηκε σε αυτό το πολύτιμο τοπικό μουσείο Σοχού» τονίζει.

Οι περισσότεροι πολίτες που επισκέπτονται το μουσείο αισθάνομαι συγκινημένοι.

«Είμαι από τη Νιγρίτα Σερρών ήρθα εδώ για δουλείες και μπήκα μα δω το μουσείο. Αισθάνομαι συγκινημένος είναι μια πάρα πολύ καλή και αξιέπαινη προσπάθεια.» επισημαίνει ο Νίκος Πορτοκάλης.

«Τα εκθέματα του μουσείου με γυρνούν πολλά χρόνια πίσω λέει η Κυριακή Παπαδοπούλου. Μπορεί να είμαι από το διπλανό χωριό, ωστόσο αυτά τα αντικείμενα τα  χρησιμοποιούσαμε και εμείς. Οι γονείς μας δηλαδή. Τα θυμάμαι όλα με νοσταλγία.» τονίζει.

moyseio sxoy 6

Ειδικό χώρο στο μουσείο καταλαμβάνει και ένα εκμαγείο που αναπαριστά την ελληνορωμαϊκή  πάλη. Ένα χαρακτηριστικό έθιμο που αναβιώνει στο Σοχό στα τέλη Ιουνίου, η οποία γίνεται με τη χρήση των δερμάτινων παντελονιών των «κιουσπετιών» όπως λέγονται.

 moyseio soxou2 mouseio-soxou1

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ