Μια νέα τρέλα έχει κυριεύσει τα παιδιά μας! - Karfitsa.gr
Karfitsomata

Μια νέα τρέλα έχει κυριεύσει τα παιδιά μας!

Γιατί παίρνουν μέρος όλοι οι έφηβοι στο ice bucket challenge;

Γιατί παίρνουν μέρος όλοι οι έφηβοι στο ice bucket challenge; 

O λόγος που έχει γίνει αυτό, είναι γιατί έχει γίνει μόδα και δυστυχώς ή ευτυχώς στην εφηβεία  αυτό που προσπαθούνε να κάνουνε τα παιδιά είναι  να γίνονται αποδεκτοί  και μέσα σε όλο αυτό που έχει γίνει έχει χάσει το σκοπό της φιλανθρωπίας  και στην ουσία έχει γίνει δοκιμασία που ο ένας προσπαθεί να αποδείξει στον άλλον  «ποσο cool είμαι» που στην ουσία αμα το δούμε πιο βαθιά έχει να κάνει με το αν είμαι αποδεκτός ως άνθρωπος  από τους συνομήλικους  μου

Υπάρχει και μια «επώδυνη» διάσταση επειδή είναι παγωμένο το νερό;

Λέγεται ότι πολύ όταν το κάνουν δεν είναι το νερό παγωμένο και το κάνουν μόνο και μόνο για δείξουν ότι «τα κατάφερα και εγώ»  αλλά στη διάσταση που λέτε σε αυτούς που όντως  χρησιμοποιούνε το παγωμένο νερό , καταλαβαίνουμε σε αυτό το σημείο πόσο πολύ ανάγκη έχουν την αποδοχή.

Και πως ξεφεύγεις από την ανάγκη που εκδηλώνεται  από αυτή τη συμπεριφορά;

Aυτό , έχει να κάνει με το να ξέρεις ποιος είσαι σαν άνθρωπος και να μην έχεις τόσο ανάγκη την αποδοχή των άλλων ή το τι θα πουν οι άλλοι.  Η εφηβεία είναι δύσκολη ηλικία κι γι αυτό βλέπουμε τόσους έφηβους να το κάνουν αυτό,  γιατί είναι ακόμα σε ένα στάδιο που ανακαλύπτουν τον εαυτό τους  ανακαλύπτουν το πώς είναι σε σχέση με τους άλλους και για αυτό είναι κάτι που προσπαθούνε να δούνε   « τι θέλω να δούνε οι άλλοι από μένα, πως θέλω να προβάλλω τον εαυτό μου» το κάνουν δηλαδή γι αυτό το λόγο .

Πρέπει να χτίσουν μια αυτοπεποίθηση  που θα πουν  ότι « αυτό δεν είναι κάτι  που θα αποδείξει  ποιος είμαι σαν άνθρωπος» έτσι θα μπορέσουν ποιο εύκολα να φύγουν από αυτό.

Πως μπορείς να του πεις ότι όλο αυτό είναι μια πλάνη ;

Aυτό θα είναι καλό να το ανακαλύψει μόνος του, με την έννοια ότι πρέπει να το ψάξει και ο ίδιος μέσα από άρθρα, μέσα από συζήτηση . Αυτό που έχει πολύ σημασία για τον έφηβο είναι να καθίσει κάτω με τον γονιό και να το συζητήσει  και να το δει από τη δική του οπτική γωνία.

Πως είναι σωστό να του μιλήσει ο γονιός του έφηβου;

Πρώτα από όλα αυτό έχει να κάνει με το τι σχέση υπάρχει ήδη μεταξύ γονιού και παιδιού.   Αν ο γονιός γενικά είναι απών και καθίσει να μιλήσει μόνο για αυτό το θέμα,  το παιδί ήδη έχει χάσει γιατί δεν υπάρχει αυτή η σύνδεση, έχει ήδη χάσει την εκτίμησή του για το γονιο δεν γίνεται να κάτσει  ο γονιός και να περιμένει δηλαδή ότι επειδή έκατσε μια μέρα το παιδί θα δώσει βάση σε αυτά που θα του πει.

Αν  πάλι οι γονείς είναι παρόντες και με το παρόντες εννοούμε να μιλάνε  γενικά με το παιδί  για τέτοια θέματα,  βεβαίως δίνει τη γνώμη του.   Σε καμία περίπτωση, ο γονιός δεν πρέπει να του επιβάλει τι θα κάνει  δηλαδή «όχι εσύ δεν θα κάνεις κάτι τέτοιο»  γιατί από αντίδραση και μόνο το παιδί θα το κάνει.

Πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση, ξεκινά και ρωτά το παιδί του «γιατί το κάνεις αυτό;» τον ρώτα να μπει το ίδιο να δει αν πρόκειται για φιλανθρωπικό σκοπό και αν πιστεύει το παιδί ότι το κάνει για τη φιλανθρωπία να του εξηγήσει  και με επιχειρήματα  για να μπορέσει και ο γονιός να βοηθήσει το παιδί αλλά με έναν τρόπο που να μη φαίνεται ότι « σου λέω τι να κάνεις και σου επιβάλλω τη γνώμη μου»  γιατί δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το παιδί. Αν γίνει με τρόπο που θα σεβαστεί ο γονιός τη γνώμη του παιδιού τότε το πιο πιθανό είναι μετά από  τη συζήτηση το παιδί να αποσυρθεί από όλο αυτό.  Ετσί χτίζουμε σιγά σιγά τη προσωπικότητα του.

Αρα δεν πρέπει να ανησυχούμε σε αυτή τη φάση με αυτή τη «μόδα» που ξαφνικά προέκυψε

Δεν πρέπει όχι, αλλά είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία, να δοθούνε κάποιες βάσεις και να γίνουν κάποιες συζητήσεις . Το βασικότερο είναι οι έφηβοι να μπορούν να επεξεργαστούν αυτό τον όγκο πληροφοριών που παίρνουν από τα μέσα  και αυτό είναι μια ευκαιρία να συζητήσουνε αυτό το θέμα

 

Boro.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ