, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μια πόλη απαγορεύει τις κάψουλες του καφέ για να μειώσει τα σκουπίδια

germania-kapsoules-nespresso-128737Από πολλές πλευρές, οι κάψουλες του καφέ αντιπροσωπεύουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα δεινά της καταναλωτικής κοινωνίας: σπατάλη πρώτων υλών, όπως αλουμίνιο και πλαστικό, που δεν μπορούν ούτε να ανακυκλωθούν ούτε να επαναχρησιμοποιηθούν.
Όμως η καλή ποιότητα του τελικού προϊόντος μαζί με την ευκολία στη χρήση και την ταχύτητα έχουν συμβάλλει στην ταχύτατη διάδοση της κάψουλας του καφέ στα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο.

 Όμως μία πόλη της Γερμανίας πάει κόντρα στο ρεύμα και λαμβάνει δημόσια θέση κατά της χρήσης αυτού του προϊόντος.

Ο δήμος του Αμβούργου, του μεγαλύτερου λιμανιού της Γερμανίας, απαγόρευσε την αγορά «συγκεκριμένων προϊόντων ή αναλώσιμων που ρυπαίνουν» με δημοτικά χρήματα.
Η απαγόρευση εστιάζει συγκεκριμένα στον «εξοπλισμό για ζεστά ροφήματα που χρησιμοποιούν κάψουλες συσκευασίας».
«Οι κάψουλες συνδέονται με αχρείαστη κατανάλωση πόρων και παραγωγή απορριμμάτων και συχνά περιέχουν ρυπογόνο αλουμίνιο. Οι κάψουλες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν εύκολα διότι συχνά είναι κατασκευασμένες από ένα μείγμα πλαστικού και αλουμινίου» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Ενέργειας της πόλης του Αμβούργου, Γιαν Ντούμπε.
Οι εταιρείες παραγωγής τέτοιων προϊόντων απάντησαν με την ανάπτυξη προγραμμάτων ανακύκλωσης στο πλαίσιο των οποίων οι χρήστες αποθέτουν τις κάψουλες σε σημεία συλλογής και στη συνέχεια το προϊόν μεταφέρεται κάπου στην Ευρώπη όπου κάποιος προσπαθεί να διαχωρίσει το πλαστικό από το αλουμίνιο.
Υποτίθεται ότι η Nespresso διαθέτει 14.000 σημεία συλλογής σε 31 χώρες από τα οποία υποβάλλεται σε επεξεργασία το 80% των καψουλών, αλλά κανείς δεν μας έχει πει πόσες πράγματι συλλέγουν από το σύνολο αυτών που έχουν πουλήσει.
Το ζήτημα με τις κάψουλες δεν είναι η ανακύκλωσή τους, αλλά το γεγονός ότι πρέπει να μειώσουμε τον όγκο των αποβλήτων που παράγουμε, ανακυκλώσιμων ή μη.
Πρόκειται για ένα προϊόν που ενσωματώνει τεράστια κατανάλωση ενέργειας και πόρων καθ” όλο τον κύκλο της ζωής του: κατασκευή, χρήση, ανακύκλωση.
Η βέλτιστη λύση για να πιούμε «οικολογικό» καφέ είναι να αγοράζουμε ει δυνατόν τοπικά ή οργανικά προϊόντα χύμα και να απολαύσουμε το ρόφημά μας στην αγαπημένη μας κούπα, αυτή που θα χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά.
Το κατακάθι του καφέ μπορεί να κομποστοποιηθεί.
Η επιβλαβέστερη επιλογή για το περιβάλλον είναι ακριβώς αυτές οι κάψουλες.
econews.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.