, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μια χώρα τράνζιτ και μια κυβέρνηση λίγο πριν την έξοδο

Σπύρος Πέγκας
του Σπύρου Πέγκα*
Η εικόνα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» αμέσως μετά τις γιορτές του νέου έτους ήταν εξίσου τραγική με τις εικόνες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Χιλιάδες νέοι εγκατέλειπαν τη χώρα τους και την πόλη τους, τις οικογένειες τους για να φύγουν στο εξωτερικό. Να σπουδάσουν σωστά, να βρούνε δουλειές , εργασία, μια καλύτερη ζωή.
Η τοπική ειδησιογραφία πνίγεται από τις αναφορές στους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στις ανατολικές παρυφές της Ελλάδας για να περάσουν τράνζιτ και να φτάσουν στα βόρειο‐δυτικά όριά της για να φύγουνε από εκεί σε άλλες, καλύτερες χώρες. Κανένας δε θέλει ή δεν μπορεί πια να μείνει στην Ελλάδα.
Υπάρχουν επαγγελματίες λαμπροί, γιατροί, μηχανικοί, επιστήμονες που έχουν μεν την οικογενειακή έδρα τους εδώ στην Ελλάδα, ζούνε, όμως, στο εξωτερικό. Είναι πολλοί αυτοί οι σύζυγοι και οι πατεράδες που δουλεύουνε ολόκληρη την εβδομάδα σε μια άλλη ή σε πολλές άλλες χώρες και έρχονται το Σαββατοκύριακο πίσω στην πατρίδα για να δούνε την οικογένεια τους
Είναι ελάχιστοι οι κάτω των 35 ικανοί και ευφυείς άνθρωποι που γνωρίζω στη Θεσσαλονίκη και που έχουνε μείνει στην πόλη για να δημιουργήσουν. Ακόμα πιο ελάχιστοι αυτοί που επιχειρούν ιδιωτικά και δεν έχουν κάποια θέση ή εργασιακή σχέση με το δημόσιο. Όπως γράφτηκε, πάνω από 60.000 επιχειρήσεις έχουνε φύγει από τη Βόρειο Ελλάδα και μετοίκησαν σε γειτονικές ή και πιο μακρινές χώρες.
Άλλο να το διαβάζεις στις εφημερίδες, βέβαια, και άλλο να ακούς από το στόμα του ιδιοκτήτη μιας παραγωγικής βιομηχανίας που τυχαία συνάντησες στο δρόμο, να σου αφηγείται πως δε ζει πια μόνιμα εδώ, άδειασε το εργοστάσιο στην Άσσυρο, μια επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ του 2001, και μετέφερε όλον τον εξοπλισμό, μαζί με την οικογένειά του στη Σόφια. Οι νεαροί ομογενείς εργαζόμενοι από τις χώρες των Βαλκανίων ή του Καυκάσου εγκαταλείπουν τη χώρα και αναζητούνε καλύτερους μισθούς στα όρια της ευρωπαϊκής κοινότητας προτού αυτή κλείσει οριστικά τα σύνορα με την Ελλάδα.
Οι τουρίστες πλημμυρίζουν τη χώρα. Άλλη μια χρονιά ρεκόρ καταγράφηκε το 2015 και ακόμα πιο «πετυχημένο» θεωρείται πως θα είναι το 2016. Μιάμιση επιπλέον Ελλάδα περνάει από τη χώρα μας για κάποιες μέρες. Έρχονται, καταναλώνουν, διασκεδάζουν, αποχωρούν. Ειδικά το τρίμηνο Ιούνιο ‐ Ιούλιο ‐ Αύγουστο η Ελλάδα φορτώνεται κάτι λιγότερο από μια Ελλάδα ακόμα στο φυσικό της κορμό.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη, να υπάρξει αειφορία, ούτε καν λελογισμένη συντήρηση της υποδομής, δημόσιας και ιδιωτικής, της χώρας.
Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ‐ΑΝΕΛ και η χώρα αδειάζει. Γεμίζει περιοδικά από διερχόμενους, φουσκώνει το καλοκαίρι και ξεφουσκώνει το χειμώνα. Μετατρέπεται η Ελλάδα σε χώρα τράνζιτ, σε μη‐τόπο. Σημείο εισόδου και εξόδου.
Η οικονομία ποτέ δεν ήταν χειρότερα, η κοινωνία ποτέ δεν ήταν πιο αδύναμη και διαλυμένη, οι Έλληνες ποτέ δεν ήταν πιο απογοητευμένοι και κουρασμένοι.
Το μοντέλο της «Ελπίδας» τελειώνει. Πνίγεται στα νερά του Αιγαίου και στα βαθύτερα νερά της αδράνειας, της αποτυχίας, της ανεργίας, της αλληλεγγύης και των συσσιτίων. Η οικονομία και το μεταναστευτικό θα ρίξουν την κυβέρνηση. Το επεισόδιο αυτό τελειώνει. Αν δεν τελειώσει η Ελλάδα θα παραμείνει για χρόνια μια χώρα τράνζιτ χωρίς κοινωνική συνοχή, χωρίς παραγωγικό ιστό. Θα επιβιώνει μονάχα χάρην της «καλοσύνης των ξένων» που πάντα θα επιθυμούν ένα ταξίδι στην εξωτική, παρηκμασμένη κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
 * Ο κ. Πέγκας είναι αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.