, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μικροκομματικοί λόγοι απαγορεύουν στους απόδημους το… «εκλέγειν»!

kalpes
του Βαγγέλη Στολάκη
Είναι πάγιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού και επανέρχεται κάθε φορά που «στήνονται» κάλπες. Δυστυχώς, σύμφωνα με όσα δηλώνουν πρώην υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν κατάφερε να λύσει το ζήτημα να ψηφίζουν οι ομογενείς και οι Έλληνες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Την ώρα που άλλες χώρες βάσει του εκλογικού τους συστήματος επιτρέπουν στους πολίτες τους να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες από όποιο σημείο του πλανήτη βρίσκονται, μέσω των Πρεσβειών ή των κατά τόπους προξενείων, η Ελλάδα η οποία τα τελευταία χρόνια «αιμορραγεί» από οικονομικούς μετανάστες δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει στο ελάχιστο την απαραίτητη πολιτική συνεννόηση προκειμένου να συμβεί το αυτονόητο: άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους για σπουδές ή εργασία στο εξωτερικό να μπορούν να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, όπως είναι η κυβέρνηση, στη χώρα τους. Το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια γίνεται εντονότερο αφού, τα «πλοία, τα αεροπλάνα και τα βαπόρια» που ναύλωναν τα κόμματα προκειμένου να φέρουν ομογενείς στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα δεν… έρχονται πια αφού «λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν».
Από την εποχή… Παυλόπουλου
Το ζήτημα παραμένει «κολλημένο» από την εποχή που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κώστας Καραμανλής και υπουργός Εσωτερικών ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Τότε, όπως θυμούνται στην Karfitsa παλιοί κοινοβουλευτικοί που διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί Εσωτερικών, επιφορτισμένοι με το χαρτοφυλάκιο των εκλογών, υπήρξε μια σχετική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία ποτέ δεν προχώρησε καθώς τα κόμματα δεν τα «έβρισκαν» μεταξύ τους. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα πολλές φορές από τότε, όμως συζητήθηκε ξανά στα αρμόδια όργανα της Βουλής το 2010 όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης θέλησε να δώσει το δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου 2010 στους νόμιμους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα.
Όπως προκύπτει από την έρευνα της Karfitsa οι λόγοι για τους οποίους δεν μπόρεσε στο παρελθόν να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ των κομμάτων που θα έδινε απάντηση και λύση στο χρόνιο και πάγιο αίτημα των ομογενών είναι συγκεκριμένοι. Πρώτα από όλα είναι λόγοι ψηφοθηρικοί. Όπως ισχυρίζεται πρώην βουλευτής «όταν το 2008 έγινε μια σχετική συζήτηση με πρωτοβουλία της ΝΔ για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι ομογενείς τα υπόλοιπα κόμματα δεν συναινέσαμε αφού ξέραμε ότι οι περισσότεροι ομογενείς θα στήριζαν Νέα Δημοκρατία». Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με ζητήματα τεχνικής φύσης που έχουν όμως πολιτικές προεκτάσεις. Εάν δηλαδή γίνουν εκλογές στην Ελλάδα που θα μπορέσουν να ψηφίσουν οι Έλληνες μεγάλων χωρών, όπως για παράδειγμα στην Γερμανία; Πόσες κάλπες θα στηθούν και σε ποιες περιοχές, αναρωτιέται ο ίδιος πρώην βουλευτής. Όπως εξηγεί στην Karfitsa o πρώην υφυπουργός Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος: «εάν απλώς είχαν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες μετανάστες και ομογενείς οι υποψήφιοι των εκλογών εκτός από την περιφέρειά τους θα έπρεπε να επισκέπτονται και συντοπίτες τους στο εξωτερικό για να εξασφαλίσουν την ψήφο τους. Θα έπρεπε να κάνουμε εμείς του Έβρου για παράδειγμα προεκλογική εκστρατεία και στη Γερμανία» συμπληρώνει.
Απόδημοι δυο… κατηγοριών
Όταν έγινε η σχετική συζήτηση στη Βουλή πάντως, με υπουργό Εσωτερικών τον Προκόπη Παυλόπουλο εκφράστηκαν και ορισμένες προτάσεις σε περίπτωση συμμετοχής των ομογενών στις εθνικές εκλογές. «Υπήρχαν σκέψεις να διακρίνουμε τους ομογενείς σε ομογενείς Ευρώπης και υπερατλαντικούς. Κάποιοι είχαν δηλώσει τότε στη Βουλή ότι οι ομογενείς που βρίσκονται στην Ευρώπη θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου γιατί οι άλλοι είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς και δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα» λέει ο κ. Ντόλιος. Ο ίδιος αποκαλύπτει μάλιστα πως στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου αν και υποψήφιος δεν κατάφερε να τον ψηφίσει ο γιος του που μένει και σπουδάζει στο Λονδίνο.
«Είναι άδικο, πολύ άδικο» για τους Έλληνες μετανάστες «αυτό που συμβαίνει» δηλώνει και ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος κάνει λόγο για «έγκλημα σε βάρος 300.000 Ελλήνων μεταναστών». «Είναι επιβεβλημένο να βρεθεί λύση. Οι ομογενείς είναι δύναμη ελληνισμού» λέει. Ισχυρίζεται μάλιστα πως ο λόγος για τον οποίο τόσα χρόνια η Πολιτεία δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες είναι βαθιά «ιδεολογικός». Όπως εξηγεί ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από την Κοζάνη, όταν το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή προτάθηκε οι χώρες του εξωτερικού να «σπάσουν» σε εκλογικές περιφέρειες και η κάθε περιφέρεια να εκλέγει τον δικό της βουλευτή. «Να υπάρχει για παράδειγμα βουλευτής Αμερικής ή Βοιυλευτής Αυστραλίας ή Ευρώπης» λέει ο κ. Κουκουλόπουλος και μιλά για σοβαρή προσθήκη στον εκλογικό νόμο. Κατά τον ίδιο το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εάν μειωθούν οι βουλευτές Επικρατείας και τη θέση τους πάρουν οι βουλευτές εξωτερικού. Βασική προϋπόθεση όμως είναι η θέσπιση της απλής αναλογικής. «Πρέπει σύντομα να διευθετηθεί το θέμα. Πρόκειται για θεσμική υστέρηση της χώρας και ήττα του πολιτικού συστήματος. Στις άλλες χώρες μπορείς να ψηφίζεις από όπου βρίσκεται την ημέρα των εκλογών στην Πρεσβεία της χώρας μας. Εμείς γιατί δεν το υιοθετούμε» καταλήγει ο κ. Κουκουλόπουλος.
«Γίνεται προεργασία»
Το αίτημα να δοθεί η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου σε ομογενείς και μετανάστες έγινε εντονότερο τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περίπου 250.000 Έλληνες εγκατέλειψαν την Ελλάδα για να ζήσουν και να εργαστούν σε κάποια χώρα του εξωτερικού. «Αναγκάστηκα να εγκαταλείψω τη χώρα μου γιατί δεν έβρισκα δουλειά και δεν μου επιτρέπουν με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκλέγειν να καθορίσω τις τύχες της Ελλάδας μήπως κάποια στιγμή επιστρέψω πίσω. Τα συζητάμε μεταξύ μας και με άλλους μετανάστες της Σουηδίας από άλλες χώρες και αυτοί γελούν για την κατάσταση αυτή. Οι ίδιοι μπορούν να ψηφίζουν στην Πρεσβεία που βρίσκεται εδώ στη Σουηδία» λέει στην Karfitsa ο Ν.Τσ. που τα τελευταία χρόνια σπουδάζει και εργάζεται στην Ουψάλα.
Σύμφωνα με τον σημερινό υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη η ψήφος των αποδήμων βρίσκεται σε διαδικασία… προεργασίας. «Γίνεται προεργασία πάνω στο ζήτημα. Ψάχνουμε να βρούμε τρόπο συμμετοχής της ομογένειας και στις εκλογές» τονίζει στην Karfitsa.
Από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης που διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και προετοίμασε μάλιστα το νόμο με βάσει τον οποίο πραγματοποιήθηκε το πρόσφατο νομοσχέδιο λέει στην Karfitsa πως: «τόσα χρόνια υπήρχε μόνο πρόθεση να λυθεί το ζήτημα. Όχι όμως σημείο σύγκλησης. Κ οικονομική κρίση δυστυχώς σταμάτησε οποιαδήποτε συζήτηση».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.