, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μόνο με εμβολιασμό δεν θα θρηνήσουμε θύματα από τη γρίπη

emvolio1

Της Σοφίας Νέτα

Τραγικές ήταν την περσινή περίοδο οι επιπτώσεις του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων κατά της γρίπης, καθώς 145 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί έχασαν τη ζωή τους νοσηλευόμενοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω επιπλοκών. Δυστυχώς, οι άνθρωποι αυτοί θα είχαν σωθεί απλά αν είχαν εμβολιαστεί…

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( ΚΕΕΛΠΝΟ) με αφορμή την έναρξη της φετινής περιόδου επιτήρησης της γρίπης 2014-2015 στο Βόρειο Ημισφαίριο, τονίζει τη σπουδαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού ως μέσο προφύλαξης από την εποχική γρίπη, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από το μη εμβολιασμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όπως τονίζουν και οι ειδικοί, ότι ιδιαίτερα για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η προσβολή από γρίπη μπορεί να αποβεί μοιραία.

Κάθε χρόνο, ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται από τον Οκτώβριο έως και Νοέμβριο, ώστε να μεσολαβεί ικανός χρόνος μέχρι την έναρξη της αύξησης της δραστηριότητας της γρίπης, που συνήθως στη χώρα μας παρατηρείται γύρω στον Ιανουάριο και να δίνεται η ευκαιρία στον οργανισμό να παραχθεί ικανή ποσότητα αντισωμάτων για την αποτελεσματικότερη προστασία.

«Ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο, ιδιαίτερα για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο αφορά τόσο στη νόσηση, αλλά και στην ηπιότερη κλινική εικόνα σε περίπτωση νόσησης και στη μείωση εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε εισαγωγή στο νοσοκομείο ή/και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ)» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ .

Η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού διαπιστώνεται και από τα δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ για τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Κατά την περσινή περίοδο γρίπης 2013-2014, από τους 330 ασθενείς με γρίπη που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μ.Ε.Θ, οι 255 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Από τους ασθενείς αυτούς οι 235 (92,2%) δεν είχαν εμβολιαστεί. Αντίστοιχα, από τους 129 ασθενείς που κατέληξαν στις Μ.Ε.Θ, το 96,8% δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ποιοί κινδυνεύουν

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει τη μεγάλη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού με προτεραιότητα τις  ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, νεφρών και ήπατος, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με νευρολογικά νοσήματα, μεταμοσχευμένοι, έγκυες γυναίκες) και το  ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και γενικά το προσωπικό των νοσοκομείων που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς. Ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προστατεύει τους ίδιους, τις οικογένειές τους αλλά προπάντων τους ευάλωτους πολλές φορές ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε περίπου 3,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από γρίπη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες λόγω της επαγγελματικής τους έκθεσης.

Μέτρα προφύλαξης

Ο Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος-ΚΕΕΛΠΝΟ Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης , από το Πρότυπο Κέντρο Υγείας Περιστερίου συμβουλεύει πως να προστατευθούμε:

«Δεν βάζουμε τα χέρια μας στα μάτια μας, στη μύτη μας ή στο στόμα μας ή και αντικείμενα που πιθανόν έχουν έρθει σε επαφή με επιφάνειες μολυσμένες από τον ιό. Τρώμε με βάση τη μεσογειακή δίαιτα (τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά δηλαδή φρούτα, λαχανικά και ψάρια), αναπαυόμαστε (κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες και για τα παιδιά 10 ώρες την ημέρα, δεν καπνίζουμε και δεν εκθέτουμε τον οργανισμό μας σε παράγοντες που μπορεί είτε άμεσα, είτε έμμεσα να μας προκαλέσουμε γρίπη. Άρα σε περιόδους επιδημίας αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους, δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που πιθανώς νοσούν, δε λαμβάνουμε άσκοπα αντιμικροβιακά φάρμακα».

Καταλήγει πάντως πως «ο σημαντικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός. Για τη χώρα μας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει ότι ο εμβολιασμός είναι ετήσιος και πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο, περίπου στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου».

Το ρεπορτάζ όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.