Μουσική συνάντηση Ελλάδας-Πορτογαλίας στην πλατεία Άθωνος - Karfitsa.gr
Πολιτισμός

Μουσική συνάντηση Ελλάδας-Πορτογαλίας στην πλατεία Άθωνος

ellada-portogalia-mousiki-sunanthshΕλλάδα-Πορτογαλία: μια συμμαχία με συμβολισμούς που ξεπερνούν την επικαιρότητα της οικονομικής- κοινωνικής κρίσης και φτάνουν ως τον Οδυσσέα, ο οποίος, σύμφωνα με τον θρύλο, πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της Λισαβόνας.

Ο Περίπλους είναι ένα μουσικό ταξίδι. Μια περιήγηση στην ιστορία και την κουλτούρα των μεσογειακών λαών. Από το ρεμπέτικο ως τα fados και από την κιθάρα «braguesa» ως το μπουζούκι, οι αποστάσεις είναι μόνο θέμα γεωγραφίας. Και όχι ψυχής. Η ψυχή ξέρει να γεφυρώνει τα χιλιόμετρα μέσα σε δευτερόλεπτα.

Η Πορτογαλέζα ιστορικός, εκπαιδευτικός, μουσικός και συνθέτρια των γνωστότερων σύγχρονων fados, Amélia Muge, συναντά τον Θεσσαλονικιό τραγουδιστή, συνθέτη και συγγραφέα μουσικών άρθρων, Μιχάλη Λουκοβίκα.

Η πρώτη τους γνωριμία ήταν διαδικτυακή, με αφορμή τον δίσκο – βιβλίο του Μιχάλη, το «Χρυσάφι τ’ ουρανού».

Ένα έργο – απόσταγμα της επιστημονικής του έρευνας, γύρω από τις μουσικές της Μεσογείου. Ένα ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή, πάνω σε ποίηση του Άρη Αλεξάνδρου.

Συνοδοιπόροι του, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Ανδρέας Καρακότας και 35 μουσικοί: Ross Daly, Γιώργος Ανδρέου, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Κυριάκος Γκουβέντας, Κώστας Θεοδώρου κ.α.

Η κυκλοφορία του έργου στα πορτογαλικά – Ouro do Céu – σφραγίζει την καλλιτεχνική τους σχέση. Ανταλλάσσοντας μνήμες και ιδέες, παραδοσιακά και δικά τους κομμάτια, φτάνουν στο σημείο να συνθέτουν μουσική και να προσαρμόζουν στίχους on line.

Έτσι γεννιέται ο δίσκος – βιβλίο «Περίπλους» (Periplus / deambulações luso-gregas), με μουσικές και μουσικούς από την Πορτογαλία και την Ελλάδα και προσκεκλημένους τη συγγραφέα Hélia Correia, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την χορωδία Outra Voz.

Ένα μουσικό έργο που παρουσιάζεται στα μεγάλα μεσογειακά φεστιβάλ μουσικής.

Περίπλους: οι ρίζες στο μέλλον.

«Σε μια περίοδο που η κρίση σαρώνει την Πορτογαλία και την Ελλάδα, η Amélia Muge και ο Μιχάλης Λουκοβίκας βάζουν στον Περίπλου το σφρίγος των αρχαίων επών, προτείνοντας ένα ελληνοπορτογαλικό μουσικό ταξίδι που περικλείει, σε αυτήν ακριβώς την περιπέτεια, άλλες γειτονικές κουλτούρες, από την Ασία ως την Αφρική. Η συνένωση πολιτισμών της Μεσογείου, το κράμα Ανατολής και Δύσης, είναι μια πανάρχαια περιπέτεια με ευοίωνο μέλλον.»

Nuno Pacheco, «Público / Ípsilon» (24/2/2012)

«Δεκαετίες τώρα παρακολουθώ με ενδιαφέρον τον μοναδικό δρόμο τής Amélia Muge ανάμεσα σε μια μυθική παράδοση και τα “κοινωνικά” θέματα. Όμως ο δίσκος Περίπλους, είναι ακόμη ωραιότερος… μία Οδύσσεια ήχων, η Μεσόγειος, πραγματική και φανταστική, η Δύση όπου αναπαύεται, ονειρεύεται και υποφέρει η Πορτογαλία, με δυο έξοχες μπαλάντες: “Όσο βαρούν τα σίδερα” και “Ζουμ ζουμ”».

Nuno Rogeiro: “Sábado” (1/3/2012)

Οι Μουσικοί Από την Πορτογαλία:

Amelia Muge -τραγούδι, braguesa, κρουστά

Filipe Raposo -πιάνο και πορτογαλέζικο φλάουτο

Από την Ελλάδα:

Μιχάλης Λουκοβίκας -τραγούδι, ακορντεόν, κρουστά

Κυριάκος Κουβέντας -βιολί

Χάρης Λαμπράκης -φλάουτο

Λουκάς Μεταξάς -κοντραμπάσο, κρουστά

Πλατεία Άθωνος, στη συμβολή των οδών Βατικιώτη και Δημητσά.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 13.00.

Ελεύθερη προσέλευση.

cityportal.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

 

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ