«Μπαίνει» στα υπουργεία ο Εθνικός Συντονιστής κατά της διαφθοράς - Karfitsa.gr
Πολιτική

«Μπαίνει» στα υπουργεία ο Εθνικός Συντονιστής κατά της διαφθοράς

Ομάδες εργασίας για τομείς «υψηλού κινδύνου»

 

tentes

Ομάδες εργασίας για την ανίχνευση και μελέτη φαινομένων διαφθοράς σε τομείς υψηλού κινδύνου συγκροτούνται στα υπουργεία, μετά από πρόταση και κατευθύνσεις του Εθνικού Συντονιστή κατά της διαφθοράς.

Όπως γίνεται γνωστό, με έγγραφο του Εθνικού Συντονιστή, Ιωάννη Τέντε το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μέχρι στιγμής ομάδες εργασίας συγκροτήθηκαν και λειτουργούν στους τομείς της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, της δημόσιας υγείας, των στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, των δημοσίων συμβάσεων και των δημοσίων έργων.

Ομοίως, ζητήθηκε η συγκρότηση ομάδων εργασίας και από τον υπουργό Εσωτερικών για τον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τον τομέα των στρατιωτικών προμηθειών και συμβάσεων.

Οι ομάδες εργασίας, που ξεκινούν δουλειά σε τομείς υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς, θα είναι επιφορτισμένες, πλέον της καταγραφής των διαδικασιών που μπορεί να ενισχύουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφθοράς, και με την αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς.

Στα στοιχεία αυτά για τους τομείς υψηλού κινδύνου που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς έρχεται να προστεθεί η αποκάλυψη του γενικού γραμματέα Διαφάνειας, Γιώργου Σούρλα, ενώπιον της Βουλής, ότι την Παρασκευή έφτασαν στο γραφείο του χημικές αναλύσεις των καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων που βρέθηκαν νοθευμένα.

Ήδη ο Εθνικός Συντονιστής, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έχει προβεί στη χαρτογράφηση όλων των υφιστάμενων ελεγκτικών μηχανισμών και, μάλιστα, ο συντονισμός τους, όπως αποκαλύπτεται στο έγγραφο, επιτυγχάνεται και μέσω των τακτικών, ανά μήνα, αλλά και έκτακτων συνεδριάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, η οποία εκ του νόμου είναι επιφορτισμένη να υποστηρίζει τον Εθνικό Συντονιστή στην άσκηση των συντονιστικών και επιτελικών του αρμοδιοτήτων.

Μέσα επίσης στον Απρίλιο, παραδίδεται στην κυβέρνηση το προσχέδιο νόμου που έχει επεξεργαστεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και έχει ως στόχο τη διαφανή διαχείριση των οικονομικών των πολιτικών σχηματισμών.

Η αποζημίωση από τη Siemens

Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, εισηγείται να διατεθεί το ποσό αποζημίωσης της Siemens AE προς το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σκοπό την επιμόρφωση του προσωπικού των ελεγκτικών φορέων του δημόσιου τομέα, αλλά και την ενημέρωση και επιμόρφωση δικαστικών λειτουργών και του προσωπικού που τους συνεπικουρεί.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ