Μπορούν να επιστρέψουν οι... «απολυμένοι» του ΕΣΡ; - Karfitsa.gr
Media

Μπορούν να επιστρέψουν οι… «απολυμένοι» του ΕΣΡ;

Η επίμαχη τροπολογία

esrΈνα εναλλακτικό σενάριο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών επιστρατεύει το Μαξίμου, με άξονα την επιστροφή των «απολυμένων» μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στις θέσεις τους! Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται σε μια τροπολογία μίας μόλις σειράς στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 24 Δεκεμβρίου. Με την τροπολογία αυτή μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους Γενικοί Διευθυντές υπουργείων, των Οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των Ανεξάρτητων διοικητικών αρχών!

Η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να επαναφέρει το ΕΣΡ στην προηγούμενη, τετραμελή του σύνθεση, πριν από την «απόλυση» των τριών μελών του, η οποία έγινε με διάταξη του νόμου 4339/2015 και προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπροέδρου του Λίνας Αλεξίου. Η κατάργηση του ΕΣΡ έβαλε φρένο στη διαδικασία της τηλεοπτικής αδειοδότησης, στόχος που το Μαξίμου δήλωνε σχεδόν καθημερινά. Η έκκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά στη Νέα Δημοκρατία να συναινέσει ώστε να τοποθετηθούν νέα μέλη στην Ανεξάρτητη Αρχή, αρχικά, δεν βρήκε ευήκοα ώτα. Κρύφτηκε η ΝΔ πίσω από τις εσωκομματικές εκλογές για νέο αρχηγό.

Στη συνέχεια το Μαξίμου ετοίμαζε το σενάριο Α’ για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Να επιστρέψει, δηλαδή, η αρμοδιότητα για τις άδειες στον αρμόδιο υπουργό. Μια επιλογή που ξεσήκωσε περισσότερες αντιδράσεις και είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι αντιδράσεις έχουν οδηγήσει το Μαξίμου σε αδιέξοδο. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η νέα διάταξη στην ΠΝΠ ανοίγει τον δρόμο για εφαρμογή του σεναρίου Β΄, να λειτουργήσει δηλαδή πάλι το τετραμελές ΕΣΡ!

Συγκεκριμένα, το άρθρο 6 της ΠΝΠ της 24ης Δεκεμβρίου προβλέπει την τροποποίηση του άρθρου 7 του ν. 4111/2013 (Α’ 18). Στον τίτλο και στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 7 του νόμου, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, μετά τις λέξεις «των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» προστίθενται οι λέξεις «καθώς και των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Παραμονή των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών στην υπηρεσία υπό προϋποθέσεις». Το εν λόγω εδάφιο για την ακρίβεια προβλέπει: «Οι προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων των Υπουργείων, οι οποίοι απολύονται αυτοδίκαια από την υπηρεσία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, δύνανται μετά από αίτησή τους να παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση νέων προϊσταμένων και εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους».

typologies.gr

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ