, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Να αναπνεύσουμε από τους φόρους!

panagiotis_kokkoris_ekloges2015
του Παναγιώτη Κοκκόρη*
Μια σταθερή αρχή που διατυπώνω με συνέπεια στις δημόσιες τοποθετήσεις μου και στην αρθρογραφία μου είναι πως το φορολογικό σύστημα, εκτός των άλλων, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης. Και αυτό γιατί μπορεί να χρησιμεύσει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας χώρας είτε για την προσέλκυση νέων επενδύσεων είτε για την επέκταση των υφιστάμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Σε παλαιότερο άρθρο μου είχα επισημάνει πόσο δυσμενής είναι η θέση της Ελλάδας απέναντι στις όμορες χώρες ως προς τους φορολογικούς συντελεστές. Έτσι, ενώ στη χώρα μας η φορολογία των επιχειρήσεων βρίσκεται στο 29%, η Αλβανία τις φορολογεί με συντελεστή 15%, η Π.Γ.Δ.Μ. και η Βουλγαρία με 10% και η Κύπρος με 12,5%!
Αντίστοιχα και τα ισχύοντα στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς θα δούμε ότι στην Ελλάδα οι τελευταίες ανέρχονται στο 24,6% επί των μηνιαίων αποδοχών – και ας θυμηθούμε ότι η πρώτη και τελευταία φορά που αυτές μειώθηκαν ήταν το 2013 επί κυβερνήσεως Σαμαρά -, στην Αλβανία είναι στο 15%, στη Βουλγαρία στο 18,5%, στην Π.Γ.Δ.Μ. 0% (μηδέν !), ενώ οι αδελφοί μας Κύπριοι τις έχουν ορίσει στο 7,8%.
Επιπρόθετα, να συνυπολογίσουμε ότι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι στο 23%, ενώ στην Π.Γ.Δ.Μ. είναι 18%, στην Κύπρο 19%, στη Βουλγαρία και στην Αλβανία 20%.
Εύλογα, λοιπόν, μπορούσαμε να αναρωτηθούμε, πως να μην υπάρχει αποδημία επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες με αυτό το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που τις διακρίνει; Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, παρατηρείται αντίστοιχη φορολογική αποδημία και ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς οι επιβαρύνσεις τους από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έχουν ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη.
Η άμεση επίπτωση της χαμηλής ανταγωνιστικότητας που παρουσιάζει η Ελλάδα σε σχέση με τις όμορες χώρες αντανακλάται στην απώλεια θέσεων εργασίας από επενδύσεις που τελικά δεν υλοποιούνται. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα ανησυχητικό αποτελεί και το γεγονός της ανεργίας που προκαλείται στη χώρα από τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων στις γειτονικές χώρες εξαιτίας των συνθηκών που περιγράφηκαν παραπάνω. Η Βόρεια Ελλάδα είναι εκείνη που δοκιμάζεται πάνα από όλα από τις εξελίξεις αυτές, αφού βιώνει τα τελευταία χρόνια και την κατάρρευση του επιχειρηματικού κλίματος και τη ραγδαία αύξηση της ανεργία που αυτή συνεπάγεται. Τα στοιχεία των τοπικών Επιμελητηρίων αποτυπώνουν το κύμα φυγής επιχειρήσεων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων προς τις γειτονικές χώρες.
Κάτω από αυτό το πρίσμα έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για την ελληνική οικονομία η λήψη γενναίων μέτρων που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά της ως προς το φορολογικό περιβάλλον. Και στο πεδίο αυτό δεν αρκεί μόνο η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Χρειάζεται ακόμα η απλοποίηση και η ψηφιοποίηση του συστήματος, όπως επίσης ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης στη φορολογική διοίκηση.
Η ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πριν από λίγες μέρες , αποτέλεσε μια ουσιαστική παρέμβαση προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων του επιχειρηματικού κόσμου με τρόπο υπεύθυνο και κοστολογημένο. H εμπειρία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για τρία περίπου χρόνια με κάνει να πιστεύω ότι μια καλά προετοιμασμένη πρόταση για μείωση της φορολογίας, όπως αυτή που εξήγγειλε στη Δ.Ε.Θ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί παρά να γίνει αποδεκτή.
Η συγκεκριμένη πρόταση, δεν περιέχει μόνο τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% και του φόρου των μερισμάτων από 15% σε 5%. Περιλαμβάνει και τη μείωση του Ε.Ν.Φ.Ι.Α. , που από φέτος ειδικά επιβαρύνει ιδιαίτερα και τις επιχειρήσεις,  κατά 30% μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Ακόμα, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και για τον αγροτικό τομέα, καθώς μειώνει τον ΦΠΑ για τα αγορικά εφόδια από το 24% στο 13%. Η ώθηση που θα δοθεί στην αγροτική παραγωγή θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την κατανάλωση και την ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη. Αυτά τα μέτρα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος και στην προσέλκυση άμεσων επενδύσεων. Δημιουργούν , επίσης, συνθήκες επαναπατρισμού των επιχειρήσεων που έχουν κατευθυνθεί στις γειτονικές χώρες, αφού “ισοφαρίζουν” τις επιχειρησιακές δαπάνες που απαιτούνται για την μετεγκατάστασή τους.
Με λίγα λόγια, οικονομικά μέτρα αυτού του προσανατολισμού είναι εκείνα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και μειώνουν την ανεργία, από την οποία τόσο πολύ υποφέρει σήμερα η Μακεδονία και η Θράκη.
Το σημαντικότερο στοιχείο είναι η φιλοσοφία που διαπνέει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Συγκροτούν σταδιακά ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης που θα κινητροδοτεί τις επιχειρήσεις να δημιουργούν απασχόληση. Περιμένουμε, λοιπόν, με ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα σε ένα μονοπάτι που άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και που οδηγεί στην πραγματική ελπίδα που βασίζεται σε ρεαλιστικά δεδομένα και όχι σε φαντασιώσεις και απατηλά όνειρα!
*Ο κ. Κοκκόρης είναι πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.