Να αναθεωρηθεί η κυνηγετική περίοδος ζητούν οι Οικολόγοι - Karfitsa.gr
Περιβάλλον

Να αναθεωρηθεί η κυνηγετική περίοδος ζητούν οι Οικολόγοι

Μετά την δημοσιοποίηση της νέας ρυθμιστικής θήρας

kunigiΤην αντίδραση τους στην απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών για την έκδοση της νέας ρυθμιστικής θήρας εξέφρασαν με ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, μια απόφαση που αναρτήθηκε όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ «χωρίς να  λαμβάνει υπόψη της το πρόσφατο πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι που αναφέρεται ειδικά στη Ρυθμιστική».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν όπως λένε  μεγάλη παράλειψη το γεγονός ότι δεν συζητήθηκαν ούτε λήφθηκαν υπόψιν οι απόψεις του συνόλου σχεδόν των φορέων που ασχολούνται με την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας στη χώρα μας που διατυπώθηκαν και καταγράφονται στο τελικό Πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, σύμφωνα με τις οποίες είναι απαίτηση η αναθεώρηση των ημερομηνιών λήξης της κυνηγετικής περιόδου και η κατάργηση των κλιμακωτών ημερομηνιών για θηλαστικά και πτηνά.

Επιπλέον τονίζουν πως το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών αγνόησε εντελώς τις επισημάνσεις ότι υπάρχει πρόβλημα σύγχυσης και επικάλυψης βιοτόπου των ειδών των οποίων το κυνήγι λήγει σε διαφορετικές ημερομηνίες και δέχτηκε την προφορική δήλωση των κυνηγών ότι αυτό δεν ισχύει.

«Με βάση το γεγονός αυτό,  και επειδή ζητούμενο από το Εθνικό Συμβούλιο Δασών είναι η εμπεριστατωμένη επιστημονική τεκμηρίωση /εισήγηση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό, με βάση και τη βασική Αρχή της Προφύλαξης, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να επαναληφθεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δασών και να ληφθούν υπόψιν τα παραπάνω αναφερόμενα στοιχεία στην απόφαση του όσον αφορά στην κατάργηση των κλιμακούμενων ημερομηνιών.

Συγκεκριμένα, οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μπορούν να δεχθούν μια απόφαση, η οποία  γνωμοδοτεί υπέρ της κλιμακούμενης λήξης της θηρευτικής περιόδου για τρία είδη πάπιας και τέσσερα είδη τσίχλας, εφόσον:

Η ίδια η απόφαση μιλάει για έλλειψη εμπεριστατωμένων μελετών

Δύο από τους τέσσερεις εμπειρογνώμονες οι οποίοι κλήθηκαν προς παροχή πληροφοριών δήλωσαν ρητώς ότι το κυνήγι για όλα τα υδρόβια είδη πουλιών θα πρέπει να λήγει στις 31 Ιανουαρίου, αλλά και

Οι σχετικές μελέτες που έχουν αναρτηθεί και αφορούν την «επίδραση της θήρας στους πληθυσμούς των θηρεύσιμων και μη ειδών, ο έλεγχος της λαθροθηρίας και η διάρκεια των περιόδων θήρας» δεν εξετάζουν τα θηρεύσιμα είδη σε ομάδες και δεν ακολουθούν τη διαδικασία ελέγχου της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ (άρθρο 7, παράγραφος 4 της οδηγίας) και του σχετικού εγγράφου κατευθύνσεων για την θήρα (Σχήμα 4: Ερωτηµατολόγιο για την αξιολόγηση της συµβατότητας κλιµακούµενων θηρευτικών περιόδων για τα είδη πτηνών του παραρτήµατος II). Αντίθετα, τα τελικά συμπεράσματα που αφορούν τις επιπτώσεις της κλιμακούμενης λήξεως είναι αποτέλεσμα «αντιγραφής – επικόλλησης» από έτος σε έτος,

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουν -όπως ανέφεραν κι σε προηγούμενη ανακοίνωση τους: η νέα Ρυθμιστική για το κυνήγι θα πρέπει να εφαρμόζει τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία διαφορετικές ημερομηνίες λήξης της κυνηγετικής περιόδου μπορούν να καθορίζονται  μόνο αν έχουν υπάρξει επιστημονικές μελέτες που τεκμηριώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος όχλησης των υπόλοιπων ειδών αλλά και σύγχυσης μεταξύ ομοειδών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των Οικολόγων Πρασίνων.

Μάλιστα στο τέλος παραθέτουν τους φορείς των οποίων οι απόψεις στον Εθνικό Διάλογο για το Κυνήγι δεν λήφθηκαν υπόψιν:

Σχετικά με την αναθεώρηση ημερομηνιών λήξης κυνηγετικής περιόδου (WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Το Ποτάμι, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, Φορείς Διαχειρίσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Οικολόγοι Πράσινοι, κος Αρτ. Βάσιος).

Σχετικά με την κατάργηση των κλιμακωτών ημερομηνιών για θηλαστικά και πτηνά (Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, WWF Ελλάς, Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Οικολόγοι Πράσινοι, κος Αρ. Βάσιος, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου- κος Τρ. Ακριώτης-Επίκουρος Καθηγητής Τομέα Διαχείρισης Οικοσυστημάτων). Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της θήρας των θηλαστικών να είναι κοινές (Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας).

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ