Να κλείσουν τα μαγαζάκια! - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι Κοινωνία

Να κλείσουν τα μαγαζάκια!

Ας κλείσουμε όλοι τα μαγαζάκια....

της Χριστίνας Ταχιάου*

Χριστίνα ΤαχιάουΔεν ξέρω εάν υπάρχει τίτλος για το μετρό που να μην έχει χρησιμοποιηθεί σε άρθρο. Αμφιβάλλω εάν υπάρχει κάτι που δεν έχει γραφτεί.Αποκλείεται να έχει μείνει αχρησιμοποίητη παροιμία για παροιμία, ρήση για ρήση, τσιτάτο για τσιτάτο, εξυπνάδα για εξυπνάδα. Από «νιος ήμουν και γέρασα και μετρό δεν είδα» μέχρι «ζήσε Μάη μου να μπεις στο μετρό», από «το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται κι η Θεσσαλονίκη» μέχρι «τα λόγια σου με χόρτασαν και το μετρό σου φα’ το» και πάει λέγοντας.
Αυτήν τη στιγμή κορυφώνεται η διαδικασία καλλιέργειας απαισιοδοξίας αναφορικά με το μέλλον του έργου. Η πεποίθηση ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί κερδίζει διαρκώς έδαφος και, δυστυχώς, οι γενικότερες συνθήκες ανασφάλειας για την πορεία της χώρας συντελούν δραματικά στην εδραίωση αυτής της πεποίθησης.
Χρόνια τώρα, το έργο δυσφημείται, απαξιώνεται και «κολλάει» από τους λανθασμένους σχεδιασμούς, τα λανθασμένα χρονοδιαγράμματα, τις λανθασμένες συμφωνίες και εν τέλει από τους λάθος χειρισμούς, που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια.
Στο μεταξύ, οι παρανοήσεις σχετικά με το περί τίνος πρόκειται, πώς ξεκίνησε, πώς χρηματοδοτείται, γιατί καθυστερεί, γιατί σταματά κατά καιρούς, γιατί επεκτείνεται χωρίς να υπάρχει κεντρική γραμμή, είναι διαρκείς. Η αγανάκτηση των πολιτών είναι απολύτως δικαιολογημένη, διαρκώς διογκούμενη και η εκτόνωσή της είναι άγνωστο πώς θα εκδηλωθεί.
Είναι αδιανόητο το ότι η πορεία του έργου βαίνει τόσο προβληματική, την ώρα που, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, έχουμε δει πρωθυπουργό, αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης και μεγάλο υπουργούς από τη Θεσσαλονίκη, να μας διαβεβαιώνουν ότι το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί! Διαβεβαιώσεις ακούσαμε, έργο όμως δεν είδαμε.
Ένας σημαντικότατος παράγοντας που οδήγησε στην απαράδεκτη αυτή πορεία είναι η εσωστρέφεια ημών των Θεσσαλονικιών και η –για να το πω κομψά- προτίμηση στην αποφυγή λήψης αποφάσεων και τη μετάθεση των ευθυνών στην «Αθήνα». Η «Αθήνα» είναι το εύκαιρο «σαμάρι» για να φορτωθούν και οι τοπικές ευθύνες, ενώ μέσα στα πέντε αυτά γράμματα κρύβονται ευθύνες, δειλία και μικροκομματικά/μικροπαραταξιακά/μικροατομικά συμφέροντα. Διότι, κακά τα ψέματα αλλά χειρότερη η αλήθεια, η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτη «μαγαζάκια» και δεν αναφέρομαι σε οικονομικά συμφέροντα αλλά, πρωτίστως πολιτικά/παραταξιακά /ατομικά. Προσπαθώντας, λοιπόν, καθένας να προστατεύσει το μαγαζάκι του, ξεχνά την πόλη και, ιδίως, τα μαγαζάκια της –με την κυριολεκτική του όρου έννοια. Φυλάγει ωραία λόγια για τους εμπόρους που καταστράφηκαν, συνθήματα για όσους βλέπουν τις περιουσίες τους να απαξιώνονται και μεγαλοστομίες για τις ευθύνες των άλλων.
Για πρώτη φορά, φαίνεται ότι όλοι συμφωνούμε ότι η λύση για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου είναι πολιτική. Για πρώτη φορά, λοιπόν, ας κλείσουμε όλοι τα μαγαζάκια των μικροπολιτικών – μικροπαραταξιακών – μικροατομικών συμφερόντων κι ας συνταχθούμε από κοινού για να διεκδικήσουμε από κοινού την πολιτική λύση. Κανένα μαγαζάκι από τα παραπάνω περιγραφόμενα δεν είναι σημαντικότερο από το μαγαζάκι του ανθρώπου στην Εγνατία, την Πλάτωνος ή τη Δελφών.
Κανένα μαγαζάκι από τα παραπάνω περιγραφόμενα δεν είναι σημαντικότερο από το συμφέρον της Θεσσαλονίκης. Η πόλη θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμη κι αν κλείσουν αυτά τα μαγαζάκια. Ας προσπαθήσουμε, όμως, να φανταστούμε την πορεία της εάν κλείσουν τα μαγαζάκια της κάθε Εγνατίας, της κάθε Πλάτωνος και της κάθε Δελφών!

*Η κ. Ταχιάου είναι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το «Ποτάμι»

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ