«Να μιλήσει ο Σημίτης για τις αποκαλύψεις και τις μίζες του Κάντα» - Karfitsa.gr
Karfitsomata Πολιτική

«Να μιλήσει ο Σημίτης για τις αποκαλύψεις και τις μίζες του Κάντα»

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βάζουν στο "κάδρο" τον πρώην πρωθυπουργό...

Kentriki

 

Του Βαγγέλη Στολάκη

 «Έχω την άποψη πως πρέπει να μιλήσουν όλοι. Δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Γενικά αν το πολιτικό σύστημα δεν προχωρήσει σε μια βαθιά αυτοκριτική δεν θα μπορέσει να πάει πιο πέρα. Αύριο θα βγει κάποιος άλλος και μεθαύριο κάποιος τρίτος. Την περίοδο Σημίτη έγιναν πολλά και κάποτε πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτά…». Με αυτό τον τρόπο σχολιάζει «πράσινο» στέλεχος των… ρετιρέ της Χαριλάου Τρικούπη τις εξελίξεις, που προκάλεσε η απολογία του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνη Κάντα, ο οποίος παραδέχτηκε στη Δικαιοσύνη πως δέχτηκε μίζες προκειμένου, όπως είπε να μην κάνει «καμία παρατήρηση, αντίρρηση και καθυστέρηση» σε ό,τι αφορά την προμήθεια συγκεκριμένων εξοπλιστικών συστημάτων. Η απολογία Κάντα έχει προκαλέσει «πολιτικό σεισμό» σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία αφού μίλησε για «διακομματική μίζα» με τα… ρίχτερ στο πρώτο να είναι περισσότερα, καθώς βάζει στο κάδρο τις περιόδους κατά τις οποίες υπουργοί Άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ στο Μέγαρο Mαξίμου βρισκόταν ο Κώστας Σημίτης.

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές στη Χαριλάου Τρικούπη αναβιώνει ο «εμφύλιος» πόλεμος των «Άκηδων», δηλαδή των παλιών υποστηρικτών του Άκη Τσοχατζόπουλου και των «εκσυγxρονιστών», των οπαδών του Κώστα Σημίτη, με τους πρώτους να ζητούν από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην αρχηγό του κόμματος να προχωρήσει σε δημόσια τοποθέτηση για όλα όσα συνέβησαν επί κυβερνήσεών του. «Δεν γίνεται να μην γνώριζε ούτε για τον Άκη, ούτε για τον Κάντα, ούτε για το ένα εκατομμύριο του Τσουκάτου» αναφέρει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Τα στόματα μέχρι στιγμής πάντως ορισμένων που στο παρελθόν θεωρούνταν «πρωτοπαλίκαρα» του Κώστα Σημίτη παραμένουν ερμητικά κλειστά, ενώ μιλώντας στην «Κ» βουλευτές, πρώην υπουργοί και στελέχη του κόμματος ζητούν από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην επικεφαλής του ΚΥΣΕΑ να μιλήσει!

 Γιώργος Ντόλιος, βουλευτής Έβρου

Ntolios«Τίθεται ζήτημα πολιτικών ευθυνών για τον πρωθυπουργό εκείνης της περιόδου. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες. Εδώ φέρουμε μια κάποια ευθύνη κι εμείς που είμαστε απλά μέλη του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή, πόσο περισσότερο ο πρωθυπουργός της χώρας όταν σε ένα βασικό υπουργείο έγιναν όλα αυτά που τώρα αποκαλύπτονται. Το εάν θα μιλήσει ή όχι, ή αν έχει να πει κάτι είναι θέμα που θα εκτιμήσει ο ίδιος ο κ. Σημίτης».

 

Μιχάλης Κασσής, βουλευτής Ιωαννίνων

 

kassis«Και βέβαια ο κ. Σημίτης πρέπει να μιλήσει. Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες του κ. Σημίτη γιατί επί θητείας του έγινε αυτό το μεγάλο πάρτι σκανδάλων, είτε από τις μίζες, είτε από τα εξοπλιστικά προγράμματα, είτε από κάτι άλλο που δεν το γνωρίζουμε. Θεωρώ ότι δεν μπορεί κάποιοι να έκλεβαν και να έπαιρναν μίζες χωρίς ο πρωθυπουργός και ο καθ’ ύλην αρμόδιος να μην έχει πάρει χαμπάρι. Το θέμα για το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό. Το κόμμα μας άλλωστε είναι αυτό που ζήτησε την πλήρη διερεύνηση όλων αυτών των σκανδάλων».

 

 

Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, βουλευτής Χίου

o-eisigitis-ko-pasok-upourgeio-dimosias-taksis-kostas-triantafullos«Πρέπει ο ίδιος ο κ. Σημίτης να κρίνει αν θα μιλήσει ή όχι. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δικαίως ορισμένοι λένε πως πρέπει να τοποθετηθεί δημόσια γι’ αυτό το θέμα. Πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Αυτό είναι το βασικό για το οποίο πρέπει να γίνουν βήματα, ώστε να μην ξαναδούμε τέτοια σκάνδαλα. Εκτιμώ ότι πρέπει η έρευνα να φτάσει μέχρι τέλους. Σε ό,τι αφορά τον κ. Σημίτη αφορά τον ίδιο. Είναι προσωπική του απόφαση πως θα υπερασπιστεί τον εαυτό του, θα προβάλλει την εικόνα του ή θα διασφαλίσει την υστεροφημία του. Δεν μπορεί να του επιβάλει κάποιος να μιλήσει. Ωστόσο, ο καθένας από εμάς έχει την άποψή του για εκείνη την περίοδο».

 

MAGKRIOTHWΓιάννης Μαγκριώτης, πρώην υπουργός, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ

«Πρέπει να υπάρξει πλήρης διελεύκανση σε όλους τους τομείς. Αυτή την άποψη άλλωστε την εκφράζω τόσα χρόνια και μέσα στο ΠΑΣΟΚ και στις δημόσιες τοποθετήσεις μου. Πρέπει να υπάρχει παντού διαφάνεια. Πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου και να αντιμετωπιστούν θεσμικά τέτοιες περιπτώσεις».

 

 

Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην γραμματέας ΠΑΣΟΚ

KARXIMAKIS«Ήταν μια δυσάρεστη περίοδος. Για όλες τις περιόδους πρέπει να βγουν όλα στο φως, για να τελειώνουμε επιτέλους με όσους προσβάλανε την πολιτική. Όπου υπάρχουν ευθύνες, να αποδοθούν. Γιατί η βάση του ΠΑΣΟΚ δεν ταυτίστηκε ποτέ με τραυματικές συμπεριφορές και δεν μπορεί να ταυτίζεται ούτε με πρόσωπα που προσβάλανε δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς του Κινήματος».

 

Γιώργος Πεταλωτής, πρώην υπουργός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ

 

petalwtis«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει μια βαθιά αυτοκριτική γιατί ανέχτηκε καταστάσεις για τις ο-ποίες υπήρχαν ψίθυροι και όλοι γνώριζαν. Δυστυχώς όμως δεν δημιουργήθηκαν θεσμοί που να αποτρέπουν τέτοιες καταστάσεις διαφθοράς. Όταν μιλάω για το πολιτικό σύστημα δεν αναφέρομαι μόνο στα κόμματα που κυβέρνησαν αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ που στους κόλπους του έχει ανθρώπους που λειτούργησαν με τρόπους εξωθεσμικούς».

 

 

xronis-makridisΧρόνης Μακρίδης, Γραμματέας ΠΑΣΟΚ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Από τότε που ιδρύθηκαν «οργανωμένα κράτη» υπάρχει ανάρμοστη σχέση μεταξύ αγοράς και πολιτικής. Στα μεγάλα μητροπολιτικά κράτη η σχέση αυτή είναι κρατική πολιτική ή συνεργασία μεγάλων εταιρειών με τις κυβερνήσεις τους προκειμένου να επεκταθούν αυτές, κύρια σε άλλες χώρες. Δυστυχώς στα περιφερειακά κράτη, όπως είναι και η Ελλάδα η σχέση εξάρτησης είναι πιο έντονη και για αυτό τον λόγο η πολιτική διαφθορά σε όλες τις εκφάνσεις της είναι πιο διαδεδομένη. Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις που ως ένα βαθμό καταδεικνύουν την διαχρονική σήψη του πολιτικού συστήματος. Είναι φυσιολογικό αυτές να αφήνουν εμβρόντητους  τους απλούς πολίτες, όμως δεν δικαιούνται να παριστάνουν τους ανήξερους αυτοί που τόσα χρόνια είναι στα συστήματα εξουσίας. Αυτοί που ήταν στην συναλλαγή με τα πραγματικά συστήματα εξουσίας. Όταν είσαι σε θέση ευθύνης δεν έχεις μόνο την ευθύνη των πράξεών σου αλλά και την ευθύνη να αποτρέπεις οτιδήποτε άνομο περιέρχεται στην αντίληψή σου. Δεν χωρά αμφιβολία ότι την πρώτη ευθύνη την έχουν οι πολιτικοί που διαχειρίστηκαν πράγματα, που γνώριζαν και δεν απέτρεψαν πράξεις διαφθοράς. Αυτοί πρέπει να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ