, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Ναι μεν αλλά» για τη "λευκή εβδομάδα"


Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Μαθητικές διακοπές στα πρότυπα του εξωτερικού επιδιώκουν να θεσπίσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι με την κατάθεση πρότασης περί σχολικής ανάπαυλας για μία εβδομάδα στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Η πρόταση έγινε δεκτή με θετικά σχόλια τόσο από το υπουργείο Τουρισμού, όσο και από το υπουργείο Παιδείας σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι υπουργοί , ωστόσο οι ανακοινώσεις θα είναι αυτές που θα δείξουν εάν το μέτρο αυτό θα προχωρήσει σε πρότυπα ανάλογα των ευρωπαϊκών χωρών.  «Αγκάθια» βέβαια στη συγκεκριμένη πρόταση είναι εάν οι ελληνικές οικογένειες μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεδομένης της χρηματικής δυσχέρειας που ταλαιπωρεί αρκετά νοικοκυριά. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι τι θα κάνουν οι γονείς των παιδιών που δε θα μπορέσουν να πάνε κάποια χειμερινή εκδρομή και δε θα υπάρχει ασφαλές μέρος για τα αφήσουν, δεδομένου του γεγονότος ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά.
Τι ζητούν οι ξενοδόχοι
Στην πρόταση που κατέθεσαν τα μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, υπάρχουν δύο προτάσεις. Η μία κάνει λόγο για δημιουργία εβδομάδας σχολικής ανάπαυλας, όπου το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας τα σχολεία θα κλείσουν τις τέσσερις επόμενες μέρες της αργίας. Όπως υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με δελεαστική οικονομική πολιτική όπως δωρεάν διαμονή για τα παιδιά εντός του δωματίου των γονέων ή και έκπτωση έως και 50% σε ξεχωριστό δωμάτιο, θα δρούσε άκρως θετικά στην κατεύθυνση της τόνωσης του χειμερινού τουρισμού της χώρας μας. Όσο για την απώλεια των διδακτικών ωρών, οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων που αριθμούνται σε πέντε στη διάρκεια του διδακτικού έτους, είτε με την επίσπευση της έναρξης της προσεχούς σχολικής χρονιάς κατά δύο μέρες, συνδυαστικά με την επιμήκυνση της κατά δύο μέρες, είτε με συνδυασμό των ανωτέρω. Επίσης οι ξενοδόχοι προτείνουν την πραγματοποίηση των καθιερωμένων πολυήμερων εκδρομών αποκλειστικά στο εσωτερικό, όπου θα διασφαλίζεται η παροχή ενημέρωσης στους μαθητές για την πολιτιστική και Θρησκευτική κληρονομιά του τόπου.
Στα πρότυπα του εξωτερικού
Σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα Χρήστο Παπαδόπουλο, το ενδεχόμενο της χειμερινής σχολικής ανάπαυλας επηρεάζει σίγουρα θετικά, όσους ασχολούνται στην ελληνική βιομηχανία τουρισμού. «Εμείς έχουμε κάνει και προτάσεις οι οποίες να μπορούν να υλοποιήσουν αυτήν την ιδέα, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στην έλλειψη των διδακτικών ωρών. Μία από τις προτάσεις που είπαμε ήταν να ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο τρεις μέρες νωρίτερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως λέει ο ίδιος η πρόταση που κατατέθηκε από τους ξενοδόχους είναι σωστή, και δεν κατατέθηκε βέβαια χωρίς την απαραίτητη μελέτη, με σκοπό απλά να βγουν κάποια επιπλέον χρήματα. «Υπάρχει το σκεπτικό της ενίσχυσης των ξενοδοχείων, το σκεπτικό του να κάνουν διάλλειμα τα παιδιά από τις μαθητικές τους υποχρεώσεις, κάτι που γίνεται δε πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν είναι δηλαδή μια καινούργια ιδέα. Στο εξωτερικό πραγματοποιούνται τα λεγόμενα ski festival, τα οποία βοηθάνε κυρίως στο να ανανεωθεί ο μαθητής και κυρίως αυτός που δίνει εξετάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση μάλιστα οι ξενοδόχοι είπαν ότι προτίθενται να κάνουν και χαμηλές τιμές». Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίοδος των μαθητικών εκδρομών έχει μεταφερθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου, προκειμένου οι τιμές να είναι καλύτερες, ωστόσο η πτώση στα τελευταία χρόνια είναι της τάξης του 30%.
Σκεπτικισμός… γονέων
Ερωτηματικά υπάρχουν στους γονείς για τη συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Γιώργο Αρβανίτη. «Δεν υπάρχει επίσημη θέση της Ομοσπονδίας μας για το θέμα, ωστόσο το βλέπουμε με επιφύλαξη όπως το βλέπουν και οι εκπαιδευτικοί. Δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά από τη συγκεκριμένη πρόταση των ξενοδόχων που έγινε γνωστή κυρίως από τα ΜΜΕ», απάντησε σε σχετική ερώτηση της «Κ».
Όπως προσέθεσε μάλιστα δεν υπάρχουν χρήματα σε πολλές οικογένειες για να βγάλουν τα προς το ζην, και δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χρήματα. «Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας που πριν λίγο καιρό τους πείραζε το γεγονός ότι οι δάσκαλοι δεν εργάζονται πολλές ώρες και τώρα υπάρχει το ενδεχόμενο να βγει μια εβδομάδα παραπάνω όπου δε θα εργάζονται. Όλα βέβαια είναι υπό συζήτηση, δεν μπορούμε να εκφράσουμε άποψη για κάτι που δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα, είναι μια πρόταση των ξενοδόχων, σεβαστή μεν, αλλά πρέπει να δούμε τι θα γίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά .
Τι λένε οι Θεσσαλονικείς
Η «Κ» ρώτησε τους Θεσσαλονικείς πως βλέπουν τη συγκεκριμένη πρόταση και η αντίδραση τους είναι ως επί το πλείστον αρνητική.
eri-kourkouli«Νομίζω ότι οι διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού επαρκούν για τους μαθητές ώστε να ξεκουραστούν. Πρόκειται βέβαια για ένα μέτρο που αφορά τις χειμερινές διακοπές, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά για να πάει κάποιος διακοπές το χειμώνα, οπότε κατά τη γνώμη μου δεν ωφελεί. Κάνουμε με το ζόρι θερινές διακοπές και αυτό λόγω του παιδιού, με ποια οικονομική δυνατότητα να κάνουμε και χειμερινές;», επισημαίνει η Έρη Κουρκούλη.
 
maria-setta«Τα μαθήματα είναι ήδη περιορισμένα λόγω των καταλήψεων και των απεργιών που γίνονται κατά καιρούς. Στο εξωτερικό υπάρχει ανταγωνισμός, οι Έλληνες μαθητές πρέπει να διαβάσουν για να έχουν μέλλον, δεν φτάνουν τα μαθήματα του φροντιστηρίου και θα γίνονται επιπλέον διακοπές; Το παιδί μπορεί να εκτονωθεί τα σαββατοκύριακα ή στις ήδη υπάρχουσες διακοπές δε χρειάζονται επιπλέον», τονίζει η Μαρία Σέττα
 
 
nikos-papadakisΟ Νίκος Παπαδάκης, εκπαιδευτικό στο επάγγελμα υποστηρίζει ότι το ζήτημα δεν είναι ότι λείπει ο χρόνος για να γίνουν τέτοιου είδους εκδρομές, αλλά λείπουν τα χρήματα. «Οι εκδρομές είναι κάτι ωραίο όλες τις εποχές του χρόνου, δεδομένης όμως της οικονομικής κατάστασης δεν μπορεί να γίνει. Δε θα έλεγα ότι είναι θέμα του “να βγει η ύλη” που λέμε στα σχολεία, αφού στην Ελλάδα οι διδακτικές ώρες είναι περισσότερες σε σχέση με τα σχολεία της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σχολεία στη Γαλλία είναι κλειστά την Τετάρτη. Χρειάζεται γενικότερη αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, αυτή η εβδομάδα θα μπορούσε να μπει λίγο πιο πριν ή λίγο πιο μετά, για να συμπληρώσει την υπολειπομένη εβδομάδα”.
Όπως λέει βέβαια, σε άλλη περίπτωση είναι καλό σαν μέτρο, αλλά τώρα δεν μπορεί να γίνει, κάτι που φαίνεται και στα παιδιά της Γ’ Λυκείου που είτε δεν πραγματοποιούν τις καθιερωμένες πενθήμερες εκδρομές ή πάνε σε κοντινά μέρη. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι «Επιβαρύνονται και οι γονείς που δε θα έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους την εβδομάδα που θα είναι κλειστά τα σχολεία».
nikos-katsianikos«Η πρόταση είναι καλή. Το θέμα είναι εάν οι γονείς έχουν χρήματα για εκδρομές, ειδικά για μία εβδομάδα. Έχουν το δίκιο τους οι ξενοδόχοι και κάνουν τη συγκεκριμένη πρόταση αλλά υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και δυσχέρεια στην αγορά», αναφέρει από την πλευρά του ο Νίκος Κατσιανίκος
 
 
Τι λέει η ΟΛΜΕ 
Η «λευκή εβδομάδα» διακοπών στα σχολεία, αλλά και το νέο εξεταστικό σχέδιο για την Α’ Λυκείου, αποτελούν ζητήματα στα οποία αντιτίθεται η ΟΛΜΕ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Κοτσιφάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίζει «ανάρμοστο και ανεπίτρεπτο οι όποιες αποφάσεις για τις σχολικές εκδρομές να καθορίζονται από προτάσεις προς όφελος των ξενοδόχων», ενώ ζητά την ακύρωση του νόμου για τις εξετάσεις, που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, για την πρόταση των ολιγοήμερων χειμερινών διακοπών, όπως αιτήθηκε η Ένωση Ξενοδόχων και συζήτησαν το μεσημέρι, οι υπουργοί Παιδείας και Τουρισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη, ο κ. Κοτσιφάκης επισήμανε ότι «το θέμα της ”λευκής εβδομάδας” δεν απασχολεί τόσο την Εκπαίδευση όσο τους ξενοδόχους, οι οποίοι θέλουν να κερδίσουν και σκέφθηκαν αυτό τον τρόπο».
«Το να γίνεται μια εκπαιδευτική αλλαγή με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι πρωτοφανές. Είναι άλλο πράγμα το πώς θα οργανώνονται οι εκδρομές, πώς θα συνδέονται με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και πώς θα συμβάλει η Πολιτεία να συμμετέχουν όλα τα παιδιά σε αυτές και άλλο να κλείνουν τα σχολεία για να πηγαίνουν τα παιδιά με τις οικογένειές τους, όπως έχει διατυπωθεί στο σχετικό αίτημα της Ένωσης Ξενοδόχων, προκειμένου όπως διατείνονται να πηγαίνουν όλοι φθηνές οικογενειακές διακοπές, πχ για σκι», σημείωσε ο κ. Κοτσιφάκης και προσέθεσε:
«Δεν ξέρω ποιες οικογένειες, νομίζουν, ότι θα πηγαίνουν για σκι ή αν γνωρίζουν ότι οι ελληνικές οικογένειες δεινοπαθούν από τα μέτρα λιτότητας, ότι πολλές οικογένειες έχουν έναν και δύο άνεργους στο σπίτι και ότι πολλά παιδιά έρχονται στο σχολείο και δεν έχουν τα στοιχειώδη για να φάνε κανονικά, ότι οι οικογένειες πληρώνουν τα χαράτσια και δεν έχουν τη δυνατότητα να ζεστάνουν τα παιδιά τους».
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ σημείωσε, επίσης, πως για να ισχύσουν οι εκπαιδευτικοί θεσμοί, χρειάζεται μια ευρύτερη συζήτηση.
«Άλλο πράγμα παράδειγμα οι εκδρομές, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποιούνται μέσα στο πρόγραμμα -και πρέπει να διασφαλίζεται η ενίσχυση της συμμετοχής των παιδιών και των οικογενειών που έχουν πρόβλημα- και άλλο πράγμα αυτό που προτάθηκε. Δηλαδή, να κλείσουν τα σχολεία και οι οικογένειες από μόνες τους να πάρουν τα παιδιά τους να πάνε… Ποιοι γονείς; Αυτοί που εργάζονται ή οι γονείς που είναι άνεργοι; Ποιοι έχουν τη δυνατότητα να πάνε; Ποιος άνεργος έχει τη δυνατότητα για διακοπές, αλλά και ως εργαζόμενος πάλι δεν μπορείς να πας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τελικά, το να μιλάνε για ”λευκή εβδομάδα” και για σκι προσβάλλει τη στοιχειώδη νοημοσύνη. Η κυβέρνηση, αντί να συζητάει γι’ αυτό το θέμα, ας ασχοληθεί για να λύσει κάποιο από τα προβλήματα των σχολείων που έχει προκαλέσει η πολιτική της, όπως οι λευκές εβδομάδες στα ΕΠΑΛ» τόνισε ο κ. Κοτσιφάκης και εξήγησε:
«Πρόκειται για λευκή εβδομάδα διαρκείας μηνών για τα μαθήματα στα ΕΠΑΛ, όπου οι καθηγητές απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας και οι μαθητές δεν κάνουν μάθημα. Μάλιστα, εάν δεν υπήρχαν κάποιες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες προσωρινά επέστρεψαν, αλλά ξαναφεύγουν στη συνέχεια, θα ήταν τελείως χωρίς μάθημα. Υπάρχουν σχολεία και παιδιά που δεν έχουν ξεκινήσει, πανελλαδικώς, αυτή την εβδομάδα μαθήματα. Σε αυτές τις ”λευκές εβδομάδες” ας κοιτάξει η κυβέρνηση να δώσει λύση».
Σε ερώτηση για το νέο εξεταστικό σχέδιο που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και τη φημολογούμενη αναστολή του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ απάντησε:
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη την τελική θέση. Εμείς, όταν έγινε ο νόμος τον Σεπτέμβριο, λέγαμε να μην εφαρμοστεί, όχι μόνο εφέτος, αλλά ποτέ. Διότι, καταρχάς, δεν γίνεται να ψηφίζεται στις 10 του μηνός και στις 11 να εφαρμόζεται, χωρίς προετοιμασία, διάλογο, πιλοτική εφαρμογή κλπ.
Με αυτό το νέο σύστημα βάζει πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για τα μισά θέματα όλων των μαθημάτων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, και του Γενικού και του Τεχνικού, που σημαίνει ότι μετατρέπουμε το Λύκειο ακόμη περισσότερο σε εξεταστικό κέντρο, ότι υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ο εκπαιδευτικός- παιδαγωγικός ρόλος του Λυκείου χάριν της βαθμοθηρίας.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φύγουν ακόμη περισσότερα παιδιά από το Λύκειο, θα υπάρξει σχολική διαρροή και τα παιδιά θα πηγαίνουν στη μαθητεία. Επιπλέον, θα εγκαταλείπουν τελείως τις σπουδές τους, ενώ παράλληλα θα ”φουντώσουν” τα φροντιστήρια. Αυτές θα είναι οι επιπτώσεις αυτού του μέτρου, γι’ αυτό εμείς παλέψαμε και παλεύουμε με τους γονείς και τους μαθητές προκειμένου να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί τελείως».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.