Νάουσα: υδροηλεκτρική ενέργεια μέσα στο δίκτυο ύδρευσης - Karfitsa.gr
Περιβάλλον

Νάουσα: υδροηλεκτρική ενέργεια μέσα στο δίκτυο ύδρευσης

Τα έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο ...

naousa-energeia-ydreusi-129705-696x385Μια  καινοτομία αναπτύσσει και η Νάουσα στην Κεντρική Μακεδονία, με τον Δήμο να υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο ενεργειακής αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού της περιοχής.

 Όπως διαβάζουμε στο greenagenda.gr, το σχέδιο προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο ύδρευσης και από τις υδατοπτώσεις.

Η Νάουσα θα εκμεταλλευτεί τη δύναμη των υδάτων του ποταμού Αράπιτσα, που τροφοδοτούν το δίκτυο ύδρευσης της πόλης. Τα νερά του ποταμού ρέουν ορμητικά από υψόμετρο, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μεγάλη υδροστατική πίεση. Στην ουσία, ο δήμος θα αξιοποιήσει τη διαφορά υψομέτρου μεταξύ πηγών και δικτύου για να παραγάγει ενέργεια, όταν οι δήμοι της χώρας στη συντριπτική τους πλειονότητα καταναλώνουν ενέργεια για να παράσχουν νερό στους δημότες.

Προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία προβλημάτων στο δίκτυο από τη μεγάλη πίεση του νερού, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης υπάρχουν φρεάτια εκτόνωσης, όπου η ορμή του νερού ανακόπτεται προτού καταλήξει στις σωληνώσεις.

Εκεί ακριβώς θα εγκατασταθούν στροβιλομηχανές, οι οποίες ταυτόχρονα με την κατανάλωση νερού θα παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.

Το νερό ρέει επί 24ώρου βάσεως με αποτέλεσμα η ηλεκτροπαραγωγή να είναι σταθερή. Για παράδειγμα, ένας τέτοιος στρόβιλος ονομαστικής ισχύος 0,5 Μεγαβάτ παράγει πέντε ή έξι φορές περισσότερη ενέργεια από έναν αντίστοιχης ονομαστικής ισχύος που δεν βρίσκεται επί του δικτύου της ύδρευσης.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι και να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, το καλοκαίρι του 2017, οπότε το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία.

Τα έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο της ΔΕΗ εκτιμώνται άνω του ενός εκατ. ευρώ ετησίως. Το έργο που έχει προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με επιτόκιο 3,3% για 25 χρόνια. Σύμφωνα με την χρηματοοικονομική μελέτη τα έσοδα θα είναι σαφώς πολλαπλάσια από τα τοκοχρεολύσια που θα πληρώνει ο δήμος στην ΕΤΕπ και θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του Δήμου, το οποίο για το 2016 είναι με τα σημερινά δεδομένα για το δήμο της Νάουσας μόλις 460.000 ευρώ.

Εκτός από την αξιοποίηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού του δικτύου ύδρευσης, ο δήμος της Νάουσας με επικεφαλής τον δήμαρχο Νίκο Κουτσογιάννη σχεδιάζει επενδυτικά και αναπτυξιακά έργα όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου και της προσβασιμότητας εντός του αστικού ιστού, η ανάπτυξη του branding του Δήμου και η ανάδειξη των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος της περιοχής, η μετατροπή της Νάουσας σε «έξυπνη» πόλη με την εκμετάλλευση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών, καθώς και τη δημιουργία θερμοκοιτίδας νέων καινοτομικών επιχειρήσεων (start ups).

Τέλος, σχεδιάζονται δράσεις συνδρομής των κοινωνικά ευάλωτων δημοτών, όπως η οικονομική ενίσχυση των νέων οικογενειών που τεκνοποιούν.

Υπενθυμίζεται ότι η Νάουσα υπήρξε σημαντικό βιομηχανικό-κλωστοϋφαντουργικό κέντρο των Βαλκανίων από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1990.

econews.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ