Νέα ονόματα και παρατάξεις ... συνεργασίας για την Περιφέρεια - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Νέα ονόματα και παρατάξεις … συνεργασίας για την Περιφέρεια

perifereia-kthrioΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΝΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 198

Των Βαγγέλη Στολάκη και Χρύσας Κυριακού

Παράλληλα με την ονοματολογία για το δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης, ένα χρόνο πριν στηθούν κάλπες στην τοπική αυτοδιοίκηση κάνουν δειλά την εμφάνισή τους οι πρώτες υποψηφιότητες για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. «Φαβορί» για τη Βασιλίσσης Όλγας 198 για πολλούς θεωρείται ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αβέβαια είναι η στήριξη του Μάρκου Μπόλαρη από το ΠΑΣΟΚ μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Σερρών, στο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα… ψάχνουν ενώ έχουν ξεκινήσει και οι σχετικές διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων από τα υπόλοιπα κόμματα.

Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του σημερινού Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος πριν λίγες ημέρες από τις Σέρρες όπου βρέθηκε διέψευσε τα σενάρια που τον θέλουν υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. «Ο Απόστολος Τζιτζικώστας με την ανάληψη των καθηκόντων του μετά την έκπτωση Ψωμιάδη έφερε νέο αέρα στη διοίκηση και τη λειτουργία της Περιφέρειας. Σίγουρα πρέπει να διεκδικήσει για ακόμα μια φορά την Περιφέρεια» αναφέρει στην «Κ» περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης.

tzitzi-2Πληροφορίες αναφέρουν πως την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, ενδεχομένως να στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας των δυο κομμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί το κλίμα πόλωσης αλλά και της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λόγω των χαμηλών ποσοστών του. Άλλωστε στους κόλπους της Λεωφόρου Συγγρού και της Ιπποκράτους δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως «στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου στους μεγάλους δήμους, όπως είναι της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και τις μεγάλες Περιφέρειες, όπως της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας θα υπάρξουν υποψήφιοι κοινής αποδοχής». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στήριξη στον Απόστολο Τζιτζικώστα ενδεχομένως να δώσει και το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, εξαιτίας της αδυναμίας ανάδειξης ενός «ισχυρού υποψηφίου». Υπενθυμίζεται πως η Ασημίνα Ξηροτύρη, που ηγήθηκε στις τελευταίες εκλογές του ψηφοδελτίου της Αγίου Κωνσταντίνου διατηρεί μεν τη θέση της στο Περιφερειακό Συμβούλιο ωστόσο η ίδια φέρεται να επιθυμεί την παραμονή της στη Βουλή.

Στηρίζει Τζιτζικώστα και η ΔΗΜΑΡ;

Σημαντικός παράγοντας είναι και οι καλές σχέσεις που διατηρεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με τον κ. Τζιτζικώστα. Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν πρόσφατα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Φώτη Κουβέλη στη Θεσσαλονίκη, με τον τελευταίο να ενημερώνεται στο έργο της Περιφέρειας και να δηλώνει πως «η περιφερειακή ανάπτυξη είναι ουσιώδες μέγεθος για τη συνολικότερη ανάπτυξη της χώρας». Σημειώνεται πως ο κ. Κουβέλης στο παρελθόν διατηρούσε φιλικές σχέσεις και με τον πατέρα του κ. Τζιτζικώστα, ιστορικό στέλεχος της ΝΔ και πρώην υπουργό.

Η «υποψηφιότητα» Καράογλου

Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο ακούγεται επίσης το όνομα του σημερινού υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, ο οποίος έχει εκφράσει, όχι δημόσια, το ενδιαφέρον του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ίδιος στο παρελθόν σε συνέντευξή του στην «Κ» απέφυγε να απαντήσει στα σενάρια που τον θέλουν να εγκαταλείπει την κεντρική πολιτική σκηνή. «Είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε τι θα συμβεί μετά από ενάμιση χρόνο. Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει» είχε δηλώσει ο κ. Καράογλου χωρίς να επιβεβαιώνει ούτε όμως και να διαψεύδει κάτι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης αυτή την περίοδο ασχολείται αποκλειστικά με τις δράσεις του Διοικητηρίου και σε όσους τον ρωτούν σχετικά φέρεται να απαντά «κάθε πράγμα στον καιρό του».

Μπόλαρης  χωρίς… ΠΑΣΟΚ

mpolaris_omiliaΣε ό,τι αφορά τον ανεξάρτητο βουλευτή και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάρκο Μπόλαρη, ο ίδιος έχει διαμηνύσει στα στελέχη της παράταξής του πως παραμένει παρών και θα διεκδικήσει εκ νέου τον περιφερειακό θώκο. Ωστόσο, η δριμεία κριτική που ασκεί ο κ. Μπόλαρης στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον πρόεδρό του Ευάγγελο Βενιζέλο, για τις επιλογές του, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στήριξης από την πλευρά της Ιπποκράτους. Στο παρελθόν στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Μπόλαρη είχαν δηλώσει στην «Κ» ότι «είναι διαφορετικές περιπτώσεις η κεντρική πολιτική σκηνή και η αυτοδιοίκηση» και άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποστήριξης. Στελέχη ωστόσο του τοπικού ΠΑΣΟΚ και περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Μπόλαρη θεωρούν πως «το Κίνημα θα αναζητήσει άλλο υποψήφιο».

Το κλίμα στο εσωτερικό του «Μετώπου Ανάπτυξης», την αυτοδιοικητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ παραμένει καλό, ωστόσο είναι χαρακτηριστική η δήλωση στελέχους της στην «Κ» πως «πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για να μην είναι αργά». Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν την επόμενη ημέρα τόσο ο πρώην υπουργός και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Πασχαλίδης, όσο και ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο οποίος ακούγεται πως θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης.

Ο καθηγητής του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα… ψάχνουν! Οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του καλοκαιριού και το όνομα του υποψηφίου θα «κλειδώσει» τον ερχόμενο Νοέμβρη, ενώ το τοπίο, σύμφωνα με τους τοπικούς βουλευτές «θα ξεκαθαρίσει μετά το συνέδριο του κόμματος». Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτελείς της Κουμουνδούρου αναζητούν ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από το χώρο του Πανεπιστημίου. Εξαιρούνται οι καθηγητές Άρης Καζάκος και Κώστας Χρυσόγονος, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες δέχονται εισηγήσεις να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι. Από την ονοματολογία αποκλείονται οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το όνομα του Γιώργου Θεοδωρόπουλου, σημερινού επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που ανέλαβε μετά την παραίτηση του βουλευτή Τάσου Κουράκη.

Καθηγητή στο επάγγελμα φαίνεται πως αναζητούν και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, ενώ από το κόμμα των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» ακούγεται ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και περιφερειακός σύμβουλος Γαβριήλ Αβραμίδης. Από το ΚΚΕ επικρατέστερος μέχρι στιγμής είναι σημερινός επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και πρώην βουλευτής του κόμματος Γιάννης Ζιώγας. Από πλευράς «Οικολόγων-Πράσινων» ακούγεται ο σημερινός περιφερειακός σύμβουλος και πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, χωρίς ωστόσο η υποψηφιότητά του να θεωρείται δεδομένη λόγω… ευρωεκλογών. Οι κάλπες για την αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή αναμένεται να στηθούν από κοινού και ο κ. Τρεμόπουλος ως συντονιστής του κόμματος ενδεχομένως να επιλέξει τη δεύτερη!

Αυτοί που θέλουν αλλά…

Μάλιστα, την ώρα που η ονοματολογία για τους υποψήφιους περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας δίνει και παίρνει, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη θέση, άρχισαν δειλά – δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα ονόματα υποψήφιων… υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων. Μπορεί οι εκλογές να απέχουν σχεδόν ένα χρόνο, ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι που σπεύδουν να εκδηλώσουν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν σε κάποιο ψηφοδέλτιο προκειμένου να κλειδώσουν μια υποψήφια θέση. 

«Αν και είναι σχετικά νωρίς να μιλάμε για υποψηφιότητες περιφερειακών συμβούλων, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκδηλώνουν σιγά – σιγά το ενδιαφέρον τους για μια θέση στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος της Μητροπολίτου Ιωσήφ. «Ο Απόστολος θέλει να δημιουργήσει ένα φρέσκο και παράλληλα δυναμικό ψηφοδέλτιο, το οποίο ωστόσο δεν θα είναι κομματικά χρωματισμένο και θα κινείται σε όλους τους χώρους αλλά κυρίως της Κεντροδεξιάς» τόνισε στην «Κ» συνεργάτης του κ. Τζιτζικώστα. «Οι συναντήσεις είναι καθημερινές αλλά τίποτα δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμο. Είναι αλήθεια βέβαια ότι ο Απόστολος βρίσκεται και συζητά με ανθρώπους από όλη την Κεντρική Μακεδονία και σημειώνει θέσεις, απόψεις και προτάσεις» υποστήριξε στην «Κ» νυν περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Τζιτζικώστα.

Πρώτα ο επικεφαλής

Τα πράγματα στην παράταξη Μπόλαρη είναι πιο συγκεχυμένα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως αν δεν ξεκαθαριστεί ποιος θα είναι ο επικεφαλής δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν ή όχι. «Τα σενάρια όλα είναι ανοικτά» είπε στην «Κ» περιφερειακός σύμβουλος της «πράσινης» παράταξης. «Σε συζητήσεις που κάνουμε μεταξύ μας υπάρχει ένα χάος. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά το μέλλον της παράταξης» συμπλήρωσε. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση περιφερειακού συμβούλου, ο οποίος φέρεται να διεκδικεί το δημαρχιακό θώκο της δυτικής Θεσσαλονίκης και ο οποίος μιλώντας στην «Κ» τόνισε ότι βρίσκεται με το ένα πόδι στην περιφέρεια. «Δεν έχει ξεκαθαριστεί τίποτα ακόμη. Όλα παίζουν και κανείς δεν μιλά για την επόμενη υποψηφιότητα. Όταν δεν ξέρεις τον επικεφαλής της παράταξής σου, πως μπορείς να εκδηλώσεις ενδιαφέρον; Φυσικά μαζί με εμένα υπάρχουν και άλλοι που λένε το ίδιο», ανέφερε.

Σενάρια που… απορρίπτονται 

Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σενάρια θέλουν υποψήφιο τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη, με τον τελευταίο να δέχεται εισηγήσεις και για το δήμο Θεσσαλονίκης. Εισηγήσεις σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» δέχεται και ο «γαλάζιος» Κώστας Κιλτίδης ο οποίος διαμηνύει πως «δεν είναι της παρούσης τέτοιες συζητήσεις». Ανασταλτικός παράγοντας για τον κ. Κιλτίδη φέρεται να είναι και η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα, με τον πατέρα του οποίου ο πρώην υφυπουργός διατηρούσε φιλικές σχέσεις.

Πρώην δήμαρχοι και υποψήφιοι βουλευτές

Μεταξύ των ονομάτων που έχουν μέχρι στιγμής ακουστεί για μια θέση υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου είναι του πρώην δημάρχου Λαγκαδά, Γιάννη Καραγιάννη, ο οποίος μιλώντας στην «Κ» εξέφρασε την επιθυμία του να μην διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό θώκο Λαγκαδά αλλά να μεταπηδήσει στην Περιφέρεια στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Ξανά υποψήφιος, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο νυν περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Καγιάς. Βέβαια στελέχη της Μητροπολίτου Ιωσήφ θέλουν τον Γιώργο Καγιά να είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.  Στα καινούρια ονόματα που ακούγονται για τη νέα εποχή στην Περιφέρεια είναι κι αυτό της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου. Η γνωστή δημοσιογράφος δεν έκρυψε ποτέ τη συμπάθεια της στο πρόσωπο του Απόστολου, μέσω fb και twitter, ενώ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές και ο κ. Τζιτζικώστας είχε πράξει ανάλογα για την υποψήφια της Α΄Θεσσαλονίκης.

Απροθυμία 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αν και τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη, πολλά στελέχη της παράταξης Μπόλαρη κυρίως περιφερειακά της Θεσσαλονίκης έχουν εκδηλώσει την απροθυμία τους να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο. «Στελέχη κυρίως από την περιοχή της Πιερίας και του Κιλκίς έχουν διαμηνύσει εδώ και πολύ καιρό ότι δεν επιθυμούν μια θέση στο ψηφοδέλτιο και θα αποχωρήσουν. Άλλωστε την αρχή έκανε τον περασμένο Απρίλιο η περιφερειακή σύμβουλος από τις Σέρρες, Ιορδάνα Σαββίδου και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες», ανέφερε στέλεχος του «Μετώπου Ανάπτυξης».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ