, Κυριακή
03 Δεκεμβρίου 2023

Έκκληση ψυχιάτρων: Μην απολύετε εργαζόμενους

Νέα δεδομένα στην ψυχή των χιλιάδων Ελλήνων φέρνει το μνημόνιο αλλά πρωτίστως αυξάνει την αγωνία για την πιθανότητα της ανεργίας. Τι έκκληση κάνουν Έλληνες ειδικοί; Μην απολύετε εργαζόμενους για να μην έχουμε αύξηση των αυτοκτονιών, διαμηνύουν Έλληνες ειδικοί σε μια περίοδο κρίσης όπου οι αυτόχειρες αλλά και όσοι έχουν κατάθλιψη αυξάνονται μέρα με την ημέρα από τα δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα.

Έλληνες ψυχίατροι τη μείωση των μισθών και όχι την απόλυση των εργαζομένων ώστε να καμφθεί και το κύμα της εθνικής μας θλίψης και να μειωθεί ο κίνδυνος των αυτοκτονιών. Με αφορμή το διεθνές συνέδριο με θέμα “Κρίσεις και Καταστροφές. Ψυχοκοινωνικές Επιπτώσεις”, το οποίο διοργανώνουν η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, με τη συνεργασία της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Γιώργος Χριστοδούλου, και ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Πλουμπίδης, υποστήριξαν πως η απόλυση από την εργασία, πέρα από τις οικονομικές της επιπτώσεις, συνεπάγεται επίσης ένα ταπεινωτικό πλήγμα για τον εργαζόμενο, το οποίο προκύπτει από την μείωση του οικογενειακού και κοινωνικού του status. Τα στοιχεία πάντως που δείχνουν τη θλίψη των Ελλήνων εν μέσω κρίσης είναι τραγικά.

Σύμφωνα με τα μέλη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στα ιατρεία και τις κλινικές τους μια κατακόρυφη αύξηση των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια. Η αναμονή μάλιστα για ραντεβού για τα μη επείγοντα περιστατικά, έχει εκτοξευθεί στους δυόμιση μήνες από 15 ημέρες που ήταν το 2009. Οι ειδικοί παρατηρούν ότι πλέον τα περιστατικά αφορούν άτομα κυρίως από 25 έως 50 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους αναμένεται να απολέσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη το επόμενο διάστημα.

Πηγή: iatropedia.gr