, Κυριακή
03 Δεκεμβρίου 2023

Ένα απαράγραπτο νομικό και ηθικό χρέος

LamtzidisΤου Μανόλη Λαμτζίδη

Η διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών απέναντι στη χώρα μας αποτελούν για τους Έλληνες πολίτες ένα νομικό και ηθικό απαράγραπτο χρέος απέναντι στην ιστορία, στους γονείς και παππούδες μας που πολέμησαν τους κατακτητές, αλλά και  στις επόμενες γενιές. Τον Απρίλη του 1941 η ναζιστική Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα. Στις 9 Απριλίου τα ναζιστικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την ανυπεράσπιστη Θεσσαλονίκη. Από το 1941 αρχίζει η Γερμανική Κατοχή κατά την διάρκεια της οποίας η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Ναζί όσο καμία άλλη χώρα.

Σκοπός  ήταν η εφαρμογή ενός σχεδίου για τον διαμελισμό της χώρας και την εξόντωση του ελληνικού λαού. Μετά την τελική ήττα της Ελλάδας, οι νικητές παραχωρούν το μεγαλύτερο μέρος της λείας στους αδημονούντες Ιταλούς και Βουλγάρους συμμάχους. Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη -όπως και η γιουγκοσλαβική περιοχή  γύρω από τα Σκόπια- δεν τελούν μόνο υπό καθεστώς κατεχόμενης περιοχής, αλλά προσαρτώνται «ντε φάκτο» από το καθεστώς της Σόφιας.

Σύμφωνα με το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα-άμεσο αποτέλεσμα της ναζιστικής λεηλασίας. Χαρακτηριστικά, ακόμη και ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, κόμη Τσιάνο, ότι: «Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».

Σύμφωνα με το βιβλίο «Η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής (Αθήνα 2006)», που έχει εκδώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τα θύματα και οι απώλειες της χώρας μας από τους Γερμανούς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν ως εξής:

  • Νεκροί πολέμου 1940-1941: 13.327
  • Εκτελεσμένοι (σε ολόκληρη την Ελλάδα): 56.225
  • Θανόντες όμηροι (στα γερμανικά στρατόπεδα): 105.000
  • Νεκροί από βομβαρδισμούς: 7.120
  • Νεκροί σε μάχες της Εθνικής Αντίστασης (σύμφωνα με γερμανικά στοιχεία): 20.650
  • Νεκροί στη Μέση Ανατολή: 1.100
  • Απώλειες Εμπορικού Ναυτικού: 3.500

   Σύνολο: 206.922

             Νεκροί από πείνα & σχετικές ασθένειες: 600.000

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 806.922Απώλειες από υπογεννητικότητα: 300.000

Σύνολο απωλειών: 1.106.922

Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό εξοντώθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί. Οι Ναζί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους τους. Μετέτρεψαν τη χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.

Με χαρακτηριστική βαρβαρότητα ο Γκέριγκ σε μήνυμά του προς τους αρμοστές του Ράιχ και τους στρατιωτικούς διοικητές των κατεχόμενων εδαφών ανέφερε: «σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη βλέπω ανθρώπους να ζουν εκεί μπουκωμένοι στο φαϊ, ενώ ο δικός μας λαός πεινάει. Για τ’ όνομα του Θεού, δεν σας στείλαμε εκεί για να δουλέψετε για την ευημερία των λαών που σας εμπιστευτήκαμε. Αλλά για να πάρετε όσο περισσότερα μπορείτε, ώστε να μπορέσει να ζήσει ο γερμανικός λαός. Περιμένω από σας να αφιερώσετε τις δυνάμεις σας σ’ αυτό. Αυτή η συνεχής έγνοια για τους ξένους πρέπει να τελειώνει μια για πάντα… Καρφί δεν μου καίγεται όταν μου λέτε ότι οι άνθρωποι της ζώνης ευθύνης σας πεθαίνουν από τη πείνα. Αφήστε τους να πεθάνουν, εφόσον έτσι δεν λιμοκτονεί κανένας Γερμανός».

Αυτή ήταν λοιπόν η βασική ιδέα που αιματοκύλησε την Ευρώπη και όλο τον κόσμο «…αφήστε τους να πεθάνουν , εφόσον δεν λιμοκτονεί κανένας Γερμανός…» Αν αλλάξουμε το «Γερμανός» με μία άλλη εθνική ή εθνοτική ταυτότητα, όπως ορισμένοι το επιδιώκουν σήμερα  θα καταλάβουμε τον κίνδυνο να ξαναζήσουμε αυτήν την «ανείπωτη φρίκη». Γι΄ αυτό  λέμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

*Ο κ. Λαμτζίδης είναι δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. και πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης