, Τρίτη
05 Δεκεμβρίου 2023

Έξαρση της γρίπης με 12 θανάτους

  Gripi SynaxiΤον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γρίπη τονίζοντας ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου συνολικά έχουν καταγραφεί 12 θάνατοι  ενώ  είχαν νοσηλευθεί 42 σοβαρά κρούσματα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας .

   Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α Η1Ν1 2009. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, παρά το γεγονός πως ήταν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ενώ 15 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

  Εκτιμάται ότι η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων καθώς η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες. Για το λόγο αυτό συνίσταται η εφαρμογή προληπτικών μέτρων.

  Μεταξύ άλλων το ΚΕΕΛΠΝΟ επαναλαμβάνει ότι είναι απαραίτητο το συχνό πλύσιμο των χεριών, η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις των συμπτωμάτων και η συνέχιση του εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 Πηγή:ΑΠΕ