Έργα-φαντάσματα …
Των Λευτέρη Ζαβλιάρη και Βαγγέλη Στολάκη
Έρευνες για έργα, που δεν έγιναν ποτέ και τα χρήματα δόθηκαν αλλά όχι εκεί που έπρεπε κατά την περίοδο όπου νομάρχης Θεσσαλονίκης ήταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης φέρεται να πραγματοποιεί η Οικονομική Εισαγγελία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» οι υπάλληλοι, που «προσλαμβάνονταν» και σε αρκετές περιπτώσεις συνδέονταν με νομαρχιακούς συμβούλους, δεν εκτελούσαν τα συγκεκριμένα έργα και στην πραγματικότητα τοποθετούνταν σε θέσεις της νομαρχίας, αλλά όχι με δική τους ευθύνη. Την ίδια ώρα, στα… δικαστήρια οδηγεί τον αδερφό του έκπτωτου Περιφερειάρχη, Διονύση, ο δρόμος του Ωραιοκάστρου καθώς η κατασκευή του φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο κατά τριακόσιες χιλιάδες ευρώ!
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι Οικονομικοί Εισαγγελείς ερευνούν έργα «φαντάσματα» της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Εκτός από την περιβόητη υπόθεση με τα 45άρια ο Παναγιώτης Ψωμιάδης φέρεται να εμπλέκεται και σε υπόθεση με έργα «φαντάσματα». Σύμφωνα με πληροφορίες και μαρτυρίες στον Οικονομικό Επιθεωρητή, η τότε διοίκηση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης προχωρούσε στη διενέργεια έργων, δίχως να λαμβάνει υπ’ όψη τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η υπόθεση αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλους «πονοκεφάλους» του έκπτωτου περιφερειάρχη. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει να αντιμετωπίσει και την κατηγορία της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης για έργα τα οποία δεν περατώθηκαν ποτέ! Ήδη μάρτυρες κατηγορίας, που κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον του αρμόδιου οικονομικού επιθεωρητή, παραδέχθηκαν ότι η νομαρχία πραγματοποιούσε «έργα» τα οποία δεν έγιναν ποτέ, ωστόσο ο τότε νομάρχης βεβαίωνε την περάτωση τους!
Υπάλληλοι σε έργα… φάντασμα
Ερωτηματικά βέβαια προκύπτουν και για το τι συνέβαινε με τους προσληφθέντες υπαλλήλους οι οποίοι καλούνταν να πραγματοποιήσουν τα συγκεκριμένα έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω υπάλληλοι, που σε αρκετές περιπτώσεις συνδέονταν με νομαρχιακούς συμβούλους, ενώ προσλαμβάνονταν για να εκτελέσουν τα συγκεκριμένα έργα, στην πραγματικότητα τοποθετούνταν σε θέσεις της νομαρχίας. Σε αντίθεση με την υπόθεση για τα 45άρια, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα χρήματα που εκταμιεύονταν για τα έργα «φαντάσματα» δεν… χάνονταν, αλλά πήγαιναν στη μισθοδοσία των εν λόγω υπαλλήλων, που δούλευαν κανονικά αλλά… όχι εκεί που έπρεπε!
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα – όπως έλεγε στην «Κ» αυτοδιοικητικό στέλεχος – είναι η περίπτωση του έργου, που αφορούσε τη μεταφορά υπαλλήλων στα αγροκτήματα του νομού Θεσσαλονίκης προκειμένου να διενεργούν επιτόπιους ελέγχους στο πλαίσιο της υλοποίησης των προγραμμάτων της βιολογικής γεωργίας, βιολογικής κτηνοτροφίας και εξισωτικής αποζημίωσης.
Για το εν λόγω έργο προσελήφθησαν τρία άτομα. Είναι χαρακτηριστικό πως αρμόδιοι των υπηρεσιών της νομαρχίας παραδέχθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν εκτελέστηκαν ποτέ, όσο υπηρετούσαν στα συγκεκριμένα τμήματα της νομαρχίας, ενώ ταυτόχρονα δε γνώριζαν τα πρόσωπα τα οποία είχαν προσληφθεί για τα έργα αυτά.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, από την πλευρά του έχει αναφέρει ότι είναι υπεράνω όλων των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ότι έχει το δικαίωμα να βεβαιώνεται η εκτέλεση των έργων με συμβάσεις έργου από το νομάρχη. Ωστόσο, η κείμενη νομοθεσία αναφέρει ρητά ότι ο πολιτικός προϊστάμενος της νομαρχίας έχει την πολιτική ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και υπογραφή διοικητικών εγγράφων. Όσο για την παρακολούθηση των έργων, αυτή είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των αρμόδιων υπηρεσιών, τεχνικών ή διοικητικών.
Και ο Διονύσης
Την ίδια ώρα, στο δικαστικό Μέγαρο θεσσαλονίκης αναμένεται να βγάλει το Διονύση Ψωμιάδη και άλλους 27 εμπλεκόμενους, ο δρόμος του… Ωραιοκάστρου, καθώς το συμβούλιο εφετών αποφάσισε την παραπομπή της υπόθεσης σε δίκη. Οι 28 παραπέμπονται στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων με την κατηγορία της απιστίας, η οποία για κάποιους από τους κατηγορούμενους αποδίδεται με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται ακόμη και η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Σύμφωνα με το βούλευμα στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων εκτός των πρωτοκλασσάτων της τότε διοίκησης παραπέμπονται και στελέχη τα οποία ήταν στην αντιπολίτευση κατά την περίοδο μελέτης και κατασκευής του έργου.
Κατήγοροι και κατηγορητήριο
Μεταξύ των 28 περιλαμβάνονται ο πρώην νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος, ο τότε σύμβουλος της αντιπολίτευσης και μετέπειτα αντινομάρχης Λευτέρης Τζιόλας, ο Χρίστος Κοσκινάς και ο Γιάννης Λεμπετλής. Παραπέμπονται επίσης ένας εργολάβος, καθώς και υπάλληλοι που συμμετείχαν στις αρμόδιες επιτροπές. Η υπόθεση αφορά στο κόστος κατασκευής του έργου της οδού Θεσσαλονίκης-Ωραιοκάστρου για την περίοδο 1997-2007, καθώς σύμφωνα με τους ελέγχους και των επιθεωρητών παρατηρήθηκαν οικονομικές υπερβάσεις. Όπως αναφερόταν στην εισαγγελική πρόταση του αντιεισαγγελέα, Αλέξανδρου Κωνσταντίνου προς το δικαστικό συμβούλιο, η υπέρβαση στο κόστος κατασκευής έφτασε τις 515.000 ευρώ, ενώ από τη συνολική διαχείριση η τότε νομαρχία φέρεται να ζημιώθηκε με 300.000 ευρώ. Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν πως συνηγόρησαν για τη συνέχιση του έργου ακολουθώντας τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο αντιεισαγγελέας κ. Κωνσταντίνου είχε εισηγηθεί στο δικαστικό συμβούλιο την προφυλάκιση των εμπλεκομένων για «αμετανόητη στάση μη εμφαίνουσας μεταμέλειας». Οι εμπλεκόμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν απολογηθεί στον ανακριτή και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματικές εγγυήσεις.
«Ο δρόμος εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους»
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής σχολίασε ότι «η μοναδική πράξη για την οποία προτείνεται η παραπομπή μου σε δίκη είναι γιατί, ως Νομαρχιακός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης το 2000, ψήφισα θετικά στην πρόταση για την κατασκευή του έργου στη Νομαρχιακή Επιτροπή της οποίας και ήμουν μέλος. Μία απόφαση που δικαιώθηκε από την ιστορία, αφού ο δρόμος αυτός εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής.Έκτοτε, και μετά τη μία και μοναδική μου ψήφο, δεν είχα απολύτως καμία άλλη εμπλοκή, άμεση ή έμμεση με το έργο, τις συμβάσεις που υπεγράφησαν, τους διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν και τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Είμαστε υπόλογοι απέναντι στην ψήφο του λαού και δεν μπορούμε να λέμε «όχι» στα μεγάλα έργα» ανέφερε χαρακτηριστικά.