fbpx

, Παρασκευή
06 Δεκεμβρίου 2024

search icon search icon

Αντιδράσεις για τα σενάρια αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου

Την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη και της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη προκάλεσαν τα σενάρια περί αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου που είδαν το φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο Τύπο.

Σε δηλώσεις του στο Βήμα ο κ. Βρούτσης διατυπώνει τον προβληματισμό ότι «έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θέσπιση του υφιστάμενου νόμου και οι εποχές, οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος, επιβάλλουν -τουλάχιστον- να ανοίξει η συζήτηση».

Από τις κεντρικές ιδέες που μελετώνται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η αλλαγή της έννοιας της πλειοψηφίας για τη λήψη απεργιακής απόφασης, δηλαδή να λαμβάνεται από την πλειοψηφία των εργαζομένων σε μία επιχείρηση και όχι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση. Επίσης, στις προτάσεις υπάρχει η υπό όρους επαναφορά του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία (λοκ άουτ), δηλαδή στο κλείσιμο μίας επιχείρησης σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων

Ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για προσπάθεια ουσιαστικής κατάργησης των δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού, καθώς και για προσπάθεια αναβίωσης «αντεργατικών νόμων που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας». «Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων “επενδυτών” μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας», όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος προγράμματος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης δήλωσε ότι το ενδεχόμενο αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου δεν προκύπτει από καμία προγραμματική συμφωνία. «Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία (το περίφημο άρθρο 4 του Γ.Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Χατζησωκράτης.

Πηγή:ethnos.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.