, Πέμπτη
30 Νοεμβρίου 2023

Αποσύρει τα κεφτεδάκια η ΙΚΕΑ

photo

Κιμά αλόγου σε κατεψυγμένα κεφτεδάκια που προορίζονταν για τα εστιατόρια των ΙΚΕΑ, εντόπισαν οι αρχές στην Τσεχία. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταματά προληπτικά την πώληση του συγκεκριμένου προϊόντος σε 12 ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Εκτός από την Τσεχία και την Ελλάδα, οι χώρες όπου οι παρτίδες ύποπτου κρέατος εστάλησαν στα καταστήματα ΙΚΕΑ, είναι οι Ουγγαρία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Βρετανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Ιρλανδία και Ολλανδία.

Η αποκάλυψη για τον αλογίσιο κιμά στα ΙΚΕΑ ήρθε την ημέρα που οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούσαν στις Βρυξέλες θέματα σχετικά με την ασφάλεια και την ταυτοποίηση των προϊόντων.  Η μητρική IKEA Σουηδίας ανέφερε ότι «οι δικοί της έλεγχοι δεν αποκάλυψαν ίχνη κρέατος αλόγου», αλλά εξαιτίας των «ανησυχιών μεταξύ των καταναλωτών» σταματά τις πωλήσεις του προϊόντος στη χώρα.

Η IKEA Σουηδίας ανακοίνωσε πως η προμήθεια των προϊόντων έγινε από τη σουηδική αλυσίδα τροφίμων Dafgard και πως σταματά προληπτικά τη διάθεσή τους στα 17 υποκαταστήματά της στη Σουηδία ενώ αργότερα ανακοινώθηκε ότι τα ίδια σκευάσματα αποσύρονται σε συνολικά δεκατέσσερις χώρες. «Παίρνουμε την υπόθεση αυτή πολύ σοβαρά και αποσύρουμε τα πακέτα του ενός κιλού με κατεψυγμένα κεφτεδάκια στη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία, την Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιρλανδία», καθώς και στη Σουηδία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ομίλου, η Ίλβα Μάγκνουσον. Προηγουμένως, η IKEA Σουηδίας ανέφερε ότι «οι δικοί της έλεγχοι δεν αποκάλυψαν ίχνη κρέατος αλόγου», αλλά εξαιτίας των «ανησυχιών μεταξύ των καταναλωτών» σταματάει τις πωλήσεις του προϊόντος αυτού στη χώρα. Αντίστοιχοι έλεγχοι σε Φινλανδία και Νορβηγία δεν αποκάλυψαν ίχνος κρέατος αλόγου. Πάντως η ιταλική θυγατρική της IKEA είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σταματά την πώληση του προϊόντος στα υποκαταστήματά της.

Στην Ελλάδα η IKEA εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Αναφορικά με την είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ότι σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στην Τσεχία εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ, θα υπάρξει άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με το θέμα, μετά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ελέγχων, που ήδη διενεργούνται. Η πώληση και διάθεση των σχετικών προϊόντων έχει σταματήσει για προληπτικούς λόγους».