, Πέμπτη
21 Σεπτεμβρίου 2023

Αποφασισμένο να προχωρήσει με την «Αθηνά» το υπουργείο

tei-thessaloniki1Την ώρα που σπουδαστές από σχολές και τμήματα των  ΤΕΙ από όλη τη χώρα σχεδιάζουν αύριο τον ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας, ο αρμόδιος υπουργός  Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι έτοιμος να βάλει «μπροστά τη μηχανή» του σχεδίου «Αθηνά» με τη μορφή Προεδρικών Διαταγμάτων.Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Παιδείας  τα Πανεπιστήμια δημιουργήθηκαν με Προεδρικά Διατάγματα άρα με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε. 

Ηδη, έχει ξεκινήσει η σύνταξη  και αποστολή Προεδρικών Διαταγμάτων προκειμένου η «Αθηνά» να προχωρήσει στην αναμόρφωση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, ο οποίος θα αποτυπωθεί και στο μηχανογραφικό δελτίο των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.  Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η αποστολή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια με τη μορφή του κατεπείγοντος προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τις φετινές εξετάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα Προεδρικά Διατάγματα αναμένεται να είναι τρία , το πρώτο δηλαδή  να ρυθμίζει τα θέματα των Πανεπιστημίων, το δεύτερο των Ομόσπονδων τμημάτων και το τρίτο να συμπεριλάβει τις υπόλοιπες διατάξεις.  Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα συγχωνευτούν τελικά οι ξένες φιλολογίες στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, ενώ το Πρόγραμμα Ψυχολογίας δεν θα απορροφηθεί, αλλά αναβαθμίζεται και γίνεται ξεχωριστό από το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής.

Τέλος, τα Τμήματα Εργοθεραπείας και Φυσιοθεραπείας των ΤΕΙ δεν θα συγχωνευτούν. Τα Προεδρικά Διατάγματα για την υλοποίηση του σχεδίου «Αθηνά» ολοκληρώνονται και προωθούνται για δημοσίευση τις επόμενες ημέρες.

Εντείνονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά»

Ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζουν για αύριο Πέμπτη, ξεκινώντας από τις 12 το μεσημέρι, σπουδαστές από σχολές και τμήματα των ΤΕΙ απ΄όλη τη χώρα καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές της Αθήνας, με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά».

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης βρίσκεται ήδη στην τρίτη ημέρα απεργίας πείνας, αντιδρώντας για το  σχέδιο «Αθηνά». «Οι όποιες διορθώσεις προσπάθησε να κάνει το υπουργείο Παιδείας έκαναν τα πράγματα χειρότερα» τονίζει ο δήμαρχος και εξηγεί: « Υστερα από 31 χρόνια λειτουργίας και όντας το Τρίτη ΤΕΙ στη γενική αξιολόγηση με 62 μέλη ΔΕΠ και εγκαταστάσεις πολλών εκατομμυρίων το ΤΕΙ από εννέα τμήματα που είχε μένει άμεσα με τρία και από τις τρεις σχολές μένει η μία και μισή»  όπως λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος «καθώς η υπόλοιπη πάει στην Αμαλιάδα, όπου προτιμώνται οι εγκαταστάσεις ενός δημοτικού σχολείου, από τις δικές μας εγκαταστάσεις εκατομμυρίων».

Την ίδια ώρα οι φοιτητές του τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας του παραρτήματος Μουδανιών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης συνεχίζουν για έκτη ημέρα την απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του τμήματός τους και τη μεταφορά του στο ΤΕΙ Μεσολογγίου».

Πηγή:protothema.gr