, Σάββατο
02 Δεκεμβρίου 2023

Συλλάβαμε τρομοκράτες όχι…

nikos-dendias2Δεν υπάρχει πρόθεση να καλυφθεί κανείς για οτιδήποτε, ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στις καταγγελίες περί κακοποίησης των συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και αν αποδειχθεί βασανισμός οι κυρώσεις του νόμου, όπως είπε, θα είναι αμείλικτες. «Δεν υπάρχει θέμα ανοχής σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων οποιουδήποτε κατηγορουμένου», υπογράμμισε ο υπουργός.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να υιοθετήσουμε άκριτα κάποια άποψη», καθώς «δεν μιλάμε για ένα επεισόδιο εν λευκώ. Μιλάμε για τρομοκράτες βαρύτατα οπλισμένους που είχαν διαπράξει ληστεία».

Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα που παρουσιάζουν οι συλληφθέντες στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΑΣ., σημείωσε ότι του ελέχθη από τις αστυνομικές αρχές πως υπήρξε σκληρότατη συμπλοκή, ενώ για την επεξεργασία που έχουν υποστεί οι φωτογραφίες ανέφερε ότι έγινε, όπως του είπαν, ώστε να προσομοιάζουν οι δράστες με την εικόνα που θα έχει ο μέσος άνθρωπος για να μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, είπε ότι «θα γίνει έρευνα για να διαλευκανθεί πλήρως κάθε καταγγελία» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνονται βασανισμοί σε κανέναν. Είμαστε κράτος δικαίου».

Η δημοσοποίηση των φωτογραφιών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με το ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί την άμεση επέμβαση των δικαστικών αρχών για το ζήτημα, κάνοντας λόγο για «εμφανή σημάδια άγριας κακοποίησης» των συλληφθέντων και τονίζοντας ότι «οι βασανισμοί κρατουμένων αποτελούν ντροπή για την ελληνική πολιτεία».

Απαντώντας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για «ισοπεδωτικές γενικεύσεις» και τόνισε ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοσδήποτε άλλος διαθέτει στοιχεία στη διάθεσή του για βασανισμούς συλληφθέντων και όχι για τραυματισμούς τρομοκρατών κατά τη συμπλοκή και την αντίστασή τους – ενέργεια για την οποία μεταξύ άλλων βαρυτάτων αδικημάτων επίσης κατηγορούνται – όφειλε ήδη να τα έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη αντί να εκδίδει ανακοινώσεις, ώστε να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες».

Στο θέμα παρενέβη και η Δημοκρατική Αριστερά, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας για «τα παραμορφωμένα από τον ξυλοδαρμό πρόσωπα των συλληφθέντων».