, Δευτέρα
25 Σεπτεμβρίου 2023

"Αυθαιρεσίες με την κάλυψη του Δημάρχου Μπουτάρη!"

 

photo SAE Headquarters

Καταγγελία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και του προέδρου κ Ταμβάκη

“Με λύπη και αγανάκτηση παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες τα όσα γίνονται στο ιστορικό κτίριο της οδού Απόδημου Ελληνισμού, στη Θεσσαλονίκη, όπου στεγάζεται το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

Η θητεία μας, ως Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ναι μεν  έχει λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2012, αυτό όμως δεν μας στερεί από το δικαίωμα και την δυνατότητα να εκφράζουμε τις απόψεις μας και την έντονη διαμαρτυρία μας για όσα αυθαίρετα συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη από τις υπηρεσίες του Δήμου, με την κάλυψη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η αφαίρεση των πινακίδων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και οι αυθαίρετες ενέργειες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν, ξεφεύγουν των ορίων της τυπικής έστω συνεργασίας δύο φορέων.

Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς αντιλαμβάνεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ηγεσία του το γεγονός ότι από το 1997 μέχρι σήμερα η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι η Πρωτεύουσα του Απανταχού Ελληνισμού.

Για την ιστορία και για την αποκατάσταση των γεγονότων όπως έχουν γίνει παραθέτω τα όσα συμφωνήθηκαν στην Συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ στις 31 Μαρτίου 2012, με  τον  Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη για τους χώρους των γραφείων του ΣΑΕ: «Με προϋποθέσεις, η συστέγαση μπορεί να γίνει. Πρώτη προϋπόθεση είναι να κρατήσει το ΣΑΕ χώρους για τους συνεργάτες του και την αίθουσα συνεδριάσεων. Δεύτερη προϋπόθεση είναι η  αποκατάσταση των δύο συνεργατών του ΣΑΕ μέσω του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και διάθεση χώρου για τη  πραγματοποίηση εκθέσεων, που τυχόν θα οργανωθούν στο μέλλον».

Στη συνεδρίαση αυτή είχα τονίσει προς τον κ. Δήμαρχο ότι ο χώρος των γραφείων του ΣΑΕ μπορεί να μην είναι συνεχώς γεμάτος από άτομα, αλλά στεγάζει 5 εκατομμύρια αποδήμους και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε όλες οι πλευρές. Από τότε όμως μέχρι και σήμερα πολλά μεσολάβησαν, κυρίως γραφειοκρατικές αντιλήψεις με θλιβερές συνέπειες για την ιστορία και το κύρος του θεσμικού οργάνου του απανταχού Ελληνισμού. Δυστυχώς διαπιστώνω έλλειψη ευαισθησίας στα θέματα αυτά και μαζί με την έντονη διαμαρτυρία μου, εκφράζω την δυσφορία, την λύπη και την αγανάκτησή μου για τη δυσάρεστη αυτή τροπή. Εύχομαι να επικρατήσει η σύνεση και ο σεβασμός στην ιστορία και τους θεσμούς.

Στέφανος Π. Ταμβάκης – Πρόεδρος ΣΑΕ (2007-2012)