, Κυριακή
23 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Γεμίζουν καθημερινά οι παραλίες κοντά στη Θεσσαλονίκη


Η εκδίκηση των «φτωχών»
Γράφει ο Σταύρος Οραήλογλου
Περαία, Νέοι Επιβάτες, Ποταμός Επανομής, Αγία Τριάδα, Ηράκλεια, Ν. Καλλικράτεια, Βεργιά. Παραλίες μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη που στα καλά χρόνια της ευμάρειας δεν…καταδέχονταν οι πολλοί να τις επισκεφτούν, αναδεικνύονται τώρα, στην εποχή της κρίσης, σε δημοφιλείς προορισμούς. Με την τιμή της βενζίνης στα ύψη, την ανεργία να θερίζει και το θερμόμετρο κολλημένο στους 35+ βαθμούς, η βουτιά στα… κοντά διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα: τους επισκέπτες της μιας μέρας, που δεν απομακρύνονται πολύ από τη Θεσσαλονίκη και περιορίζονται μόνο στα απολύτως απαραίτητα, όσον αφορά στην κατανάλωση.
Προτεραιότητα στην ασφάλεια
Για το δήμαρχο Θερμαϊκού Γιάννη Αλεξανδρή που έχει στα διοικητικά του όρια 47 χιλιόμετρα ακτογραμμής, είναι βέβαιο πως η μεγάλη στροφή των λουόμενων θα γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. «Ήδη έχουμε μια αύξηση που ξεπερνά το 30%. Το οικογενειακό βαλάντιο δεν επιτρέπει τη μετάβαση σε μακρινούς προορισμούς και έτσι επιλέγονται προορισμοί που συμφέρουν, λόγω εγγύτητας και όχι μόνο τα χαμηλά στρώματα» δηλώνει στην «Κ», και επισημαίνει πως η δημοτική αρχή θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των λουομένων στη θάλασσα. «Έχουμε πέντε γαλάζιες σημαίες στο δήμο Θερμαϊκού με αντίστοιχους πύργους ναυαγοσωστών. Γίνονται συνεχείς έλεγχοι από πιστοποιημένα εργαστήρια, τα νερά είναι απόλυτα ασφαλή παντού και στην Περαία, στους Ν. Επιβάτες, στην Αγία Τριάδα, στον Ποταμό». Αναφέρει μάλιστα πως διαμορφώνεται ήδη ο χώρος στην παραλία της Επανομής ώστε το λεωφορείο του ΟΑΣΘ να φτάνει μέχρι εκεί και να γλιτώνουν οι επιβάτες μια πρόσθετη ταλαιπωρία. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρή, έχει παρατηρηθεί ότι σε όλες τις παραλίες έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν τις αστικές συγκοινωνίες και όχι το αυτοκίνητο.
Πρόβλημα τα σκουπίδια
Μεγάλος αγώνας γίνεται και για την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς το προσωπικό της καθαριότητας δεν επαρκεί για να καλύψει τις πολλαπλάσιες ανάγκες που γεννά το κύμα των επισκεπτών σε καθημερινή βάση. «Έχουμε 47 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Καταλαβαίνετε πως μόνο για να την καθαρίσουμε, χρειαζόμαστε και προσωπικό και μηχανήματα – εμείς έχουμε μόλις 33 εργαζόμενους στην καθαριότητα και ελάχιστα μηχανήματα – κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, απαιτείται, όμως και η βοήθεια των επισκεπτών, όσον αφορά στη διατήρηση της καθαριότητας».
Την ίδια ώρα, όμως, η αύξηση της κίνησης δεν συνεπάγεται και τα ανάλογα έσοδα που θα ανέμενε κανείς για την τοπική οικονομία. Όπως αναφέρουν καταστηματάρχες της περιοχής, τα έσοδα στα οποία προσδοκούσαν είναι εξαιρετικά μειωμένα, καθώς οι επισκέπτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν, όπως γινόταν παλιότερα και πολλοί από αυτούς φέρνουν το φαγητό τους από το σπίτι τους.
«Όπλο η εγγύτητα»
Ίδια η κατάσταση και στην περιοχή της Ν. Καλλικράτειας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο, οι Θεσσαλονικείς – στη μεγάλη τους πλειοψηφία – «ανακάλυψαν» μια εξαιρετική φυσική περιοχή που μέχρι σήμερα παρέμενε αναξιοποίητη. «Είναι σημαντικό πως τα τελευταία δυο – τρία χρόνια υπήρξαν ιδιώτες που αποφάσισαν να επενδύσουν εκεί με τη βοήθεια του τότε δήμου Καλλικράτειας – σήμερα δήμου Ν. Προποντίδας – . Καθορίστηκαν κάποιοι χώροι ως αναψυκτήρια, αναπτύχθηκαν υποδομές στις οποίες έγιναν κάποιες αξιοπρεπείς επεμβάσεις τόσο στον περιβάλλοντα χώρο όσο και στα κτίρια, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο να πάρουν πολύτιμες ανάσες δροσιάς. Θετικό λοιπόν είναι το γεγονός, πως ένας δήμος που είχε απαξιωθεί επί σειρά ετών λόγω των αυθαιρέτων κατασκευών, βρίσκει το δρόμο του και ανοίγεται μπροστά του ένα πολύ ευοίωνο μέλλον»,  σημειώνει, προσθέτοντας πως η εγγύτητα στη Θεσσαλονίκη είναι το «όπλο» που πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω από τους τοπικούς φορείς. Όσον αφορά τη γενικότερη κατάσταση του τουριστικού ρεύματος στη Χαλκιδική, ο αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει πως η αρχική κακή εικόνα αποκαθίσταται σταδιακά. «Η πτώση είχε φτάσει στο 15 με 17%, τώρα βρισκόμαστε στο 10-12%, έχουμε ενάμισι μήνα μπροστά μας για να κλείσουμε τις πληγές. Ελπίζω πως θα τα καταφέρουμε», καταλήγει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.