, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

Αναστασιάδης "Είχα δυο επιλογές…"

Nikos-Anastasiadis

 

Η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζει τις πιο τραγικές στιγμές από την εισβολή του 1974, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο δραματικό διάγγελμα που απηύθυνε σήμερα το βράδι στον κυπριακό λαό.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup και στις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για δύο «εκβαστικές επιλογές» που τέθηκαν στην κυπριακή κυβέρνηση και τόνισε πως ο ίδιος επέλεξε εκείνη που θεώρησε πως θα έχει τις λιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία.

«Η πρώτη επιλογή ήταν αυτή που θα οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία ως αποτέλεσμα, της απόφασης της ΕΚΤ να οδηγήσει σε διακοπή χρηματοδότησης. Η δεύτερη ήταν η επιλογή μιας επώδυνης, αλλά ελεγχόμενης κατάστασης», είπε ο κύπριος πρόεδρος.

«Με αίσθημα ιστορικής ευθύνης έλαβα μια απόφαση, η οποία έκρινα ότι θα έχει τις λιγότερο οδυνηρές εποπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας πως το κούρεμα των καταθέσεων για γίνει μία και μόνο φορά και εξασφαλίζει αμετάκλητα τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

Υπογράμμισε επίσης πως η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει μάχη για να διαφοροποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup τις επόμενες ώρες και να διασφαλιστουν οι μικροκαταθέτες.

Απηύθυνε, τέλος, έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα να αποφασίσουν με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της Κύπρου. «Ελπίζω ότι όλοι μαζί θα πάρουμε τις σοφότερες αποφάσεις. Ο δρόμος μας δεν είναι εύκολος. Έχω όμως πίστη στις δυνάμεις του κυπριακού λαού. Θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.