, Σάββατο
23 Σεπτεμβρίου 2023

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και Ιβάν!

Των Λευτέρη Ζαβλιάρη και Βαγγέλη Στολάκη

savvidis1Περισσότεροι από 300 Ρώσοι επιχειρηματίες πέρασαν την περασμένη Πέμπτη το κατώφλι του Μακεδονία Παλλάς, με το ιστορικό ξενοδοχείο να ανοίγει και πάλι τις πόρτες του, το οποίο είχε αναστείλει τη λειτουργία του από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μετά την αποχώρηση του ομίλου Δασκαλαντωνάκη που είχε τη διαχείριση του επί 16 χρόνια.

Ο Ιβάν Σαββίδης, απόλυτο αφεντικό πλέον του θρυλικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να κάνει μια δυναμική αρχή στα επιχειρηματικά δρώμενα της πόλης αλλά και της Ελλάδας, δείχνοντας ένα μικρό κομμάτι της δύναμης που διαθέτει.  Κάτι τέτοιο αποδείχθηκε περίτρανα με την έλευση επιχειρηματιών και μεγαλοπειχειρηματιών από τη Ρωσία, οι οποίοι ως προσκεκλημένοι του ομογενή επιχειρηματία ήρθαν για να εκτιμήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα, με την προσδοκία μελλοντικών επενδύσεων.

Η αρχή

Η ενασχόληση του Ιβάν Σαββίδη με το ποδόσφαιρο και τον ΠΑΟΚ, φάνηκε ότι ήταν μόνο η αρχή, καθώς το επιχειρηματικό πλάνο του είναι έτοιμο να επεκταθεί και σε άλλους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι μαζί με τους Ρώσους επιχειρηματίες κατέφθασαν στο Μακεδονία Παλλάς και μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων του κ. Σαββίδη, κυρίως από την καπνοβιομηχανία που διαθέτει ο ομογενής επιχειρηματίας, την «Ντονσκόϊ Ταμπάκ». Το… «κυνήγι της ΣΕΚΑΠ», της εξαγοράς δηλαδή της Συνεταιριστικής Ελληνικής Καπνοβιομηχανίας, φαίνεται πως δεν είναι απλά ένας ευσεβής πόθος για τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά ο επόμενος στόχος του!

Το συνέδριο, η ΣΕΚΑΠ…

Ένα μικρό δείγμα των επόμενων κινήσεών του είναι η διοργάνωση του 6ου ετήσιου εμπορικού συνεδρίου της καπνοβιομηχανίας «Ντονσκόϊ Ταμπάκ» στο Μακεδονίας Παλλάς, που ολοκληρώνει τις εργασίες του αύριο. Στο τετραήμερο συνέδριο, όπου συμμετέχουν 250 στελέχη της καπνοβιομηχανίας, βασικός στόχος είναι η αναζήτηση συνεργατών στην Ελλάδα, μια διαδικασία κατά την οποία οι συνεργάτες του Σαββίδη είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σύμφωνα με τα στελέχη της καπνοβιομηχανίας, μέσω του  συνεδρίου επιδιώκεται η ενίσχυση των δεσμών με τις ελληνικές εταιρείες, τους τοπικούς αντιπροσώπους, τους διανομείς και τους εκπροσώπους του δικτύου διανομής.

Το εν λόγω συνέδριο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αν και διεξάγεται από το 2008. Οι χώρες που το έχουν φιλοξενήσει, εκτός από τη Ρωσία, είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Οι διοργανωτές του συνεδρίου, αναφερόμενοι στους μελλοντικούς συνεργάτες που θα αποκτήσει η «Ντονσκόϊ Ταμπάκ» στην Ελλάδα, επισήμαναν ότι θα δώσουν μια θετική ώθηση στην αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας, «με αισιοδοξία, ενεργή συμμετοχή και δημιουργικότητα». Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση τόνισαν ότι «η ομορφιά της Ελλάδας, η ιστορία της και οι παραδόσεις της, θα εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες στη λήψη νέων αποφάσεων το τρέχων οικονομικό έτος».

… και ο Κοντός

kontos-makedonia-pallaceΜια από τις αναπάντεχες παρουσίες την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας του Μακεδονία Παλλάς και του συνεδρίου ήταν αυτή του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης των κυβερνήσεων Καραμανλή και νυν βουλευτή της ΝΔ στην Ξάνθη, Αλέξανδρου Κοντού. Σε επικοινωνία που είχε η «Κ» με το βουλευτή, είπε πως δεν έχει καμία σχέση με την παρουσία Σαββίδη και των Ρώσων επιχειρηματιών στο ξενοδοχείο και ότι η έλευση του εκεί ήταν τυχαία. Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες για εξαγορά της ΣΕΚΑΠ που έχει έδρα στην Ξάνθη από τον όμιλο του Ιβάν Σαββίδη, σε συνδυασμό με το ότι ο Αλέξανδρος Κοντός εκλέγεται στην εν λόγω περιφέρεια, αλλά και ότι είναι μέτοχος της ΣΕΚΑΠ, σίγουρα προκαλούν αρκετά ερωτηματικά. Η κόντρα του βουλευτή που υπήρχε με την πλευρά Σαββίδη για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, είναι γνωστή και οφειλόταν στο γεγονός ότι ο κ. Κοντός, ως μέτοχος της ΣΕΚΑΠ, ζητούσε περισσότερα χρήματα για την εξαγορά της, με αποτέλεσμα το «ντιλ» να μπλοκάρει.  Ο βουλευτής της ΝΔ είναι ένας άνθρωπος που κατέχει καλά το χαρτοφυλάκιο του ελληνικού καπνού. Το 1989 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή εργοστασίου Ξάνθης στην Σ.Ε.Κ.Ε Α.Ε. (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος), μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές και πλέον κερδοφόρες εταιρίες καπνού στη χώρα μας. Από το 2009 μέχρι σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής στην Σ.Ε.Κ.Ε Α.Ε., συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Η «Ντονσκόϊ Ταμπάκ»

Η καπνοβιομηχανία του Ιβάν Σαββίδη είναι μια μετοχική εταιρεία που κυριαρχεί στον κλάδο του καπνεμπορίου στη Ρωσία και έχει έδρα το «στρατηγείο» του ομογενή επιχειρηματία, που δεν είναι άλλο από το Ροστόβ. Ο όμιλος «Αγροκόμ», συμφερόντων Σαββίδη, περικλείει στην αγκάλη του την Ντονσκόϊ Ταμπάκ, μαζί με άλλες βιομηχανίες επεξεργασίας κρεάτων, γεωργικής παραγωγής και άλλων παρεμφερών κλάδων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχώριο παραγωγό της ρωσικής καπνοβιομηχανίας, κατέχοντας το 8% του μεριδίου αγοράς στη Ρωσία. Τα στοιχεία που έχει δώσει η καπνοβιομηχανία για τη δύναμη παραγωγής που διαθέτει, είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Το μέγεθος επεξεργασίας καπνού ανέρχεται ετησίως στους 40 τόνους, ενώ το μέγεθος παραγωγής τσιγάρων κάθε χρόνο, αγγίζει το εντυπωσιακό νούμερο των 39 δις τσιγάρων. Οι ποικιλίες καπνού, που συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο προϊόντος της Ντονσκόϊ  είναι 59 στον αριθμό. Αντιπροσωπείες και παραρτήματα της εταιρείας αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε 78 πόλεις της Ρωσίας. Τη διανομή των προϊόντων της Ντονσκόϊ στην αχανή επικράτεια, έχουν αναλάβει να πραγματοποιήσουν περίπου χίλιοι αποκλειστικοί εμπορικοί αντιπρόσωποι.

Ελαφρώς ανακαινισμένο

makedonia 4Η «Κ» βρέθηκε στο Μακεδονία Παλλάς την ημέρα του νέου ανοίγματος του ξενοδοχείου υπό τη διεύθυνση του ομίλου εταιρειών του Ιβάν Σαββίδη. Αρκετές ώρες πριν αρχίσει η υποδοχή των Ρώσων επιχειρηματιών στο ιστορικό ξενοδοχείο οι ετοιμασίες ήταν πυρετώδεις. Όπως μας είπαν άλλωστε στελέχη της διοίκησης του ξενοδοχείου, είχαν δοθεί σαφείς εντολές από τη νέα ιδιοκτησία του ξενοδοχείου, ότι πρέπει να δοθεί έμφαση μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια, όσον αφορά την υποδοχή των επισκεπτών. Στο ιστορικό λόμπι του ξενοδοχείου που είχε παραμείνει έρημο για δύο και πλέον μήνες, είχαν γίνει κάποιες μικρές αλλαγές όπως και στις αίθουσες και τα καφέ του Μακεδονία Παλλάς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κανένας από τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου δεν ήθελε να μιλήσει για το τι περιμένουν από τη νέα εργοδοσία και ποιο είναι το μέλλον των θέσεων εργασίας που κατέχουν. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αναμένεται να  επαναπροσληφθεί το 92% των 120 εργαζομένων, όπως προβλέπει η συμφωνία της μίσθωσης. Όπως αναφέρουν βέβαια συνδικαλιστές, οι συμβάσεις όταν υπογραφούν θα αφορούν μόνο το επόμενο 12μηνο και δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το τι θα συμβεί από εκεί και μετά.

Με ούζα και βιολιά

Η υποδοχή που επεφύλασσε ο Ιβάν Σαββίδης στους προσκεκλημένους του ήταν εντυπωσιακή. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου σέρβιραν στους επιχειρηματίες το πατροπαράδοτο ούζο, ως ποτό καλωσορίσματος, κάτι που εξέπληξε ευχάριστα τους επισκέπτες. Την ψυχαγωγία των προσκεκλημένων του Ιβάν Σαββίδη είχαν αναλάβει τέσσερις καλλίπυγοι βιολονίστριες, οι οποίες μάλιστα στην άφιξη των πρώτων επιχειρηματιών έπαιξαν το μουσικό θέμα της ταινίας «Ζορμπάς», «κατ’ εντολή» Σαββίδη όπως μας ενημέρωσαν. Στο χώρο ήταν παρόντες ο οικονομικός διευθυντής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Άλκης Μαυροφρύδης, αλλά και η εκπρόσωπος του Ιβάν Σαββίδη στο Δικέφαλο Μαρία Γκοντσάρεβα, που επέβλεπαν τη διαδικασία υποδοχής των προσκεκλημένων. Ο ομογενής επιχειρηματίας κατέφθασε αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο χωρίς να μιλήσει σε κάποιο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που βρισκόταν στο χώρο. Αφού συνομίλησε με συνεργάτες του και διευθυντικά στελέχη του ξενοδοχείου αποσύρθηκε σε άλλο όροφο. Όσο για τους επισκέπτες, δήλωναν εντυπωσιασμένοι για το γεγονός ότι η άφιξη τους καλύφθηκε με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη μέχρι αύριο, όπου συνεργάτες του Ιβάν Σαββίδη θα τους παρουσιάσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται  και η παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συνοδευθεί με συνάντηση με τον Ιβάν Σαββίδη. Το καλό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον ομογενή επιχειρηματία είναι δεδομένο και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία.

Επενδύσεις και στη Χαλκιδική

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο Ιβάν Σαββίδης προσανατολίζεται στην κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και μάλιστα έχει προχωρήσει και στην αγορά έκτασης στην περιοχή της Κασσάνδρας ανάμεσα στη Σάνη και την Ελάνη. «Ξέρουμε ότι ο κ. Σαββίδης σκέφτεται να επενδύσει στη Χαλκιδική» αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς. Ο Γιώργος Προκοπίδης, πρώην δημοτικός σύμβουλος του δήμου Βερτίσκου, πληροφορούμενος το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επενδύσεις ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ εξηγεί στην «Κ» ότι «μάθαμε πως υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον και έστειλα με τους συνεργάτες μου πρόταση στα γραφεία του ΠΑΟΚ. Ξέρω ότι έχει αγοράσει ήδη εκτάσεις στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής με σκοπό να χτίσει ξενοδοχείο».

Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Μιχάλης Λιάντας επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι πολλοί συνάδελφοί του επιδιώκουν συνάντηση με τον ίδιο τον κ. Σαββίδη προκειμένου να του πουλήσουν ακίνητα και εκτάσεις. «Πολλοί μάλιστα έχουν την εντύπωση ότι πίσω από τον Σαββίδη κρύβεται ο Πούτιν» αναφέρει και συμπληρώνει πως «δεν πιστεύω ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις». Ο ίδιος αναφέρει ότι επιχείρησε να συναντηθεί με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ και ιδιοκτήτη του Μακεδονία Παλλάς, χωρίς αποτέλεσμα. «Γνωρίζουμε όμως βάσει των επίσημων στοιχείων ότι πέρσι καταγράφηκαν 58 αγορές από ξένους επιχειρηματίες, κυρίως Ρώσους στη Χαλκιδική. Αυτά ακούν οι μεσίτες και ελπίζουν πως ο Σαββίδης θα αλλάξει την αγορά» καταλήγει ο κ. Λιάντας.

Χορηγίες πετρελαίου και υποτροφίες… πολιτικών

Μπορεί η είδηση πως ο Τζορτζ Σόρος δωρίζει σε σχολεία και ιδρύματα της Θεσσαλονίκης ενενήντα τόνους πετρελαίου να προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, όπως φαίνεται η σχέση του μεγαλοεπενδυτή με την πόλη κρατά… χρόνια και θα έχει μέλλον! Ήδη έχει έρθει σε συνεργασία με διαφημιστική εταιρία για την προβολή του έργου του, μυστικές δημοσκοπήσεις «τρέχουν» και σύντομα αναμένεται να ανοίξει παράρτημα του ιδρύματός του στη χώρα! Στο παρελθόν χρηματοδότησε γνωστό Θεσσαλονικιό επιχειρηματία και σύμφωνα με πληροφορίες εξασφάλισε υποτροφίες σε τοπικούς… πολιτικούς προκειμένου αυτοί να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» το ίδρυμα Open Society Foundation, ιδρυτής του οποίου είναι ο Τζόρτζ Σόρος αναμένεται και μάλιστα εντός των προσεχών μηνών να ανοίξει παράρτημα και στην Ελλάδα. «Θεωρούμε πως είναι ζήτημα χρόνου» σχολιάζουν για το θέμα συνεργάτες του μεγαλοεπενδυτή. Μάλιστα για το θέμα της δωρεάς πενήντα έως ενενήντα τόνων πετρελαίου από το Open Society Foundation σε σχολεία και ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, θέμα το οποίο αποκάλυψε η «Κ» σε δημοσίευμα της στις 02.03.2013, ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και σχετικό δελτίο τύπου διαφημιστικής εταιρίας των Αθηνών που ανέλαβε τη δημοσιοποίηση του θέματος από πλευράς του ιδρύματος Σόρος.

Δημοσκοπήσεις και… μεσίτες

Την ίδια ώρα, σύμφωνα σε επιστολή του ο πολιτικός αναλυτής της εταιρίας Interview, Δημήτρης Βασιλειάδης στην «Κ» σχολίασε πως δέχτηκε τηλεφώνημα στο οποίο μια κοπέλα του ζητούσε να λάβει μέρος σε δημοσκόπηση. Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης «οι τρεις ερωτήσεις που δέχτηκα σχετίζονταν με τη δραστηριότητα αλλά και την άποψη που έχω για τον κ. Σόρος. Θεωρώ το συμβάν ύποπτο, ειδικά που τώρα τελευταία για διάφορους λόγους έχει ακουστεί το όνομα του Σόρος στην Θεσσαλονίκη. Κάτι επιδιώκουν κάποιοι» κατέληξε.

Ο… ερχομός Σόρος πάντως στη Θεσσαλονίκη έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία με τους μεσίτες να προχωρούν σε… έρευνα αγοράς και να αναζητούν εάν ο μεγαλοεπενδυτής θα αρκεστεί μόνο σε δωρεές ή θα προχωρήσει και σε επενδύσεις. «Με συναδέλφους αναρωτιόμαστε εάν πρέπει να προχωρήσει σε αγορές ακινήτων. Θα είναι μια καλή ευκαιρία να βγάλουμε τα σπασμένα της κρίσης» σχολιάζουν.

«Φωτιές» λόγω πετρελαίου

Στο μεταξύ, οι δωρεές Σόρος προκάλεσαν εκ νέου «εμφύλιο» πόλεμο στην παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη. Το πετρέλαιο που χορηγήθηκε σε σχολεία και ιδρύματα του δήμου ήταν αρκετό για να ανάψει… φωτιές στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, και «δεξί» χέρι του δημάρχου Ανδρέα Κουράκη να εκφράζει την αντίθεσή του για την αποδοχή της δωρεάς και τον αντιδήμαρχο Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν να αποχωρεί από τη συνεδρίαση.

Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Κουράκης τονίζει πως «ο Σόρος κάνει ελεημοσύνη μέσω του ιδρύματός του για να συγκαλύψει τις μεγάλες του ευθύνες στην παγκόσμια κρίση και τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Δεν μπορούμε να ζητούμε ελεημοσύνη από διεθνείς καιροσκόπους». Συμπληρώνει δε ότι από εδώ και στο εξής θα καταψηφίζει παρόμοιες προτάσεις. «Τέτοιες προτάσεις θα έχουν μια ψήφο λιγότερη» λέει ο κ. Κουράκης χαρακτηριστικά.

Αφορμή για να συζητηθεί το θέμα στη συνεδρίαση του οργάνου, καθώς όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» η αποδοχή της δωρεάς έγινε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, αποτέλεσε η έγκριση δαπάνης για τη μετάβαση της αντιδημάρχου Καλυψώς Γούλα στην Αθήνα προκειμένου να επισκεφτεί το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Το λόγο έλαβαν δημοτικοί σύμβουλοι από την αντιπολίτευση που τοποθετήθηκαν για την παραπάνω απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και ο κ. Κουράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καπόν αποχώρησε καθώς θεώρησε πως το ζήτημα της δωρεάς Σόρος δεν έπρεπε να συζητηθεί εκείνη την ώρα.

Υποτροφίες

Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζορτζ Σόρος ασχολείται με τη Θεσσαλονίκη. Στο παρελθόν το ίδρυμά του χρηματοδότησε πρότζεκτ του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία, Νίκου Ευθυμιάδη. Ο ίδιος μιλώντας στην «Κ» δηλώνει άγνοια για τις μελλοντικές κινήσεις του κ. Σόρος, χωρίς ωστόσο να τις αποκλείει. «Για εκείνη τη δωρεά μάλιστα του ιδρύματος Σόρος είχα κατηγορηθεί στο παρελθόν» υποστηρίζει ο κ. Ευθυμιάδης.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν Θεσσαλονικείς πολιτικοί να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ή να έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια πολιτικής επιστήμης με υποτροφίες άλλου ιδρύματος του Τζορτζ Σόρος. Κάτι τέτοιο αρνείται ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, το όνομα του οποίου ακούστηκε. «Το διαψεύδω κατηγορηματικά» απαντά στην «Κ» και συμπληρώνει: «αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σπούδασα στο Λονδίνο με χρήματα του πατέρα μου». Αναφορικά με τη δωρεά των πενήντα έως ενενήντα τόνων πετρελαίου σε σχολεία της πόλης ο κ. Βούγιας εξηγεί τονίζει ότι «πρόκειται για ένα μικρό χρηματικό ποσό, αν αναλογιστεί κανείς την τιμή του πετρελαίου. Δημιουργείται μια αίσθηση ανάγκης που δεν υπάρχει και η διοίκηση θα έπρεπε να αρνηθεί».

Από την πλευρά του ο πρώην ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος επίσης διαψεύδει τέτοιου είδους πληροφορίες. «Είναι ότι πιο άσχημο και άθλιο έχει κατασκευαστεί σε βάρος μου από διάφορους «εθνικιστές». Συμπληρώνει ωστόσο πως δεν θεωρεί «ενοχοποιητικό στοιχείο να έχει σπουδάσει κάποιος στο εξωτερικό με υποτροφία από ένα τέτοιο ίδρυμα. Ουδεμία σχέση έχω με τον Σόρος. Πρόκειται για έναν αδίστακτο χρηματιστή, πετυχημένο σε αυτό που κάνει. Αυτές οι ψευδείς ειδήσεις διοχετεύτηκαν στον τύπο για να μειωθεί η δύναμη των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι στο παρελθόν σημείωναν δημοσκοπική άνοδο» καταλήγει ο κ. Τρεμόπουλος.