, Τρίτη
05 Δεκεμβρίου 2023

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ… 2013-2014!

Vagelis Moisis 150x150Του Βαγγέλη Μωυσή  |   @vagelismoisis

Η επιτάχυνση που ζητάει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην προετοιμασία για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αφορά σίγουρα τα αντανακλαστικά που πρέπει να επιδείξει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας που ήδη βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Αφορά όμως και κάτι ακόμα: Το πιθανό σενάριο, η κυβέρνηση να αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εθνικές εκλογές, είτε πριν την εκπνοή του 2013, είτε τον Ιούνιο του 2014, προκειμένου να στερήσει από το ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα επικοινωνιακής καπηλείας, ενός εκλογικού αποτελέσματος «αγανάκτησης» στις ευρωεκλογές και –ακόμα περισσότερο- στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η επισήμανση του υπουργού ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, πως «το φθινόπωρο πρέπει να είμαστε έτοιμοι», μεταφέρει επίσης κάποια ψήγματα αυτού του ενδεχόμενου.

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι το φθινόπωρο έτοιμη να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και να δείξει ότι διαθέτει το αντίδοτο για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία της κοινωνικής συνοχής, διότι ενδέχεται να χρειαστεί να παρουσιάσει …κυβερνητικό πρόγραμμα με συγκριμένες δράσεις, προς εκλογική έγκριση από τον ελληνικό λαό.

Το «κλειδί» των εξελίξεων, βρίσκεται στην υποχρέωση που έχουμε αναλάβει έναντι της Τρόικας, να εξοικονομίσουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια, περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτό σημαίνει, πως –αν θέλουμε να μιλάμε για σοβαρή προσπάθεια αναπόκρισης στην υποχρέωση αυτή- θα πρέπει τουλάχιστον δύο από τις τρεις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές) να γίνουν ταυτόχρονα!

Η Ν.Δ. και οι κυβερνητικοί εταίροι της, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν λάβουμε υπόψη πως έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την διατήρηση της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας, έχουν κάθε λόγο να σκέφτονται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το επόμενο φθινόπωρο, εάν και εφόσον η δημοσκοπική υπεροχή της Ν.Δ. διατηρηθεί και ενταθεί στη διάρκεια της άνοιξης και του θέρους.

Στην περίπτωση αυτή, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, «ξεπερνούν» το… σκόπελο της μετατροπής των δημοτικών εκλογών σε ευκαιρία ψήφου αγανάκτησης κατά του μνημονίου (με τετραετείς επιπτώσεις στη διοίκηση μεγάλων δήμων), τον Ιούνιο του 2014, μετά από έναν ακόμα –ενδεχομένως- δύσκολο χειμώνα.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος της κανονικής ταυτόχρονης διεξαγωγής αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών τον Ιούνιο του 2014.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των σεναρίων για απόπειρα μετάθεσης των δημοτικών εκλογών το φθινόπωρο του 2014, και πάντα με δεδομένη την ανάγκη εξοικονόμησης 500 εκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση θα «εγκλωβιστεί» ανάμεσα σε δύο ημερομηνίες διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών: είτε τον Ιούνιο του 2014 ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, είτε τον Οκτώβριο του 2014, ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές.

Η μόνη περίπτωση, κατά την οποία η κυβέρνηση θα διατηρήσει το πλεονέκτημα του εκλογικού αιφνιδιασμού, διατηρώντας ως ενδεχόμενο και την εξάντληση της τετραετίας ως το 2016, είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών.