, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

"Εξαιρούνται οι ελληνικές καταθέσεις…"

stournaras«Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για την απόφαση του Eurogroup για τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο και την φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο.

Νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες στην Κύπρο κατέκλυσαν τα καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

 

Στο μεταξύ έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιούν οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων της Κύπρου, προκειμένου να ενημερωθούν λεπτομερώς επί της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup.

Το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί σήμερα, ή αύριο, να υιοθετήσει νομοσχέδια για την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος που συμφωνήθηκε, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή υπό τη μορφή του κατεπείγοντος μέχρι την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι επιστρέφει στην Κύπρο ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Στο Eurogroup η Κύπρος είχε να επιλέξει μεταξύ της χρεοκοπίας και του μνημονίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, στο ραδιόφωτο του ΡΙΚ και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

«Σίγουρα δεν είναι καλά τα νέα και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την απόφαση του Eurogroup. Όμως, η απόφαση αυτή είναι καλύτερη από την εναλλακτική λύση, δηλαδή την άτακτη χρεoκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία αντιμετώπισε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

«Με το μνημόνιο εξασφαλίζουμε πρόγραμμα και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι όπως είναι τα πράγματα, δεν μπορούμε να διασωθούμε από μόνοι μας. Η βοήθεια που θα πάρουμε θα είναι 10 δισ. ευρώ και πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ακάμψουμε γρήγορα και να καλύψουμε τα χαμένα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Αν αφήνονταν οι τράπεζες να χρεοκοπήσουν, οι καταθέτες θα έχαναν το σύνολο των χρημάτων τους, πρόσθεσε.

Ο κ. Σαρρής επιβεβαίωσε επίσης ότι την Τετάρτη θα μεταβεί στη Μόσχα για να συζητήσει με τη ρωσική κυβέρνηση την επιμήκυνση του υφιστάμενου χρέους των 2.5 δισ. ευρώ καθώς και τη βελτίωση των όρων αποπληρωμής του.

#Tags: Κύπρος