, Τετάρτη
06 Δεκεμβρίου 2023

Επικίνδυνη τοξίνη στο γάλα της Σερβίας!

MilkΣτην παύση της λειτουργίας τους προχώρησαν 12 φάρμες στη Σερβία, κατόπιν αιτήματος των αρμόδιων αρχών της χώρας, καθώς στο γάλα που παρήγαγαν ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα αφλατοξίνης.

Η καρκινογόνος τοξίνη μπορεί να εμφανιστεί στο γάλα των ζώων που έχουν τραφεί με μολυσμένες από μυκοτοξίνες ζωοτροφές και οι σερβικές αρχές, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, συνεχίζουν τους ελέγχους για να αρθεί κάθε αμφιβολία για την ποιότητα του γάλακτος που διατίθεται στους καταναλωτές.

Επίσης, το υπουργείο Γεωργίας θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση “πακέτο” μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος και την αντιμετώπιση του διατροφικού σκανδάλου που πλήττει τη χώρα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα σερβικά προϊόντα.

Οι φάρμες που έκλεισαν με απόφαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και του Φορέα Ασφάλειας Τροφίμων του υπουργείου Γεωργίας θα παραμείνουν ανενεργές έως ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξονυχιστικών ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές.

Το υπουργείο αναμένεται να προτείνει οι φάρμες που τέθηκαν εκτός της διατροφικής αλυσίδας να λάβουν κρατική βοήθεια, μέσω της διάθεσης δωρεάν ζωοτροφών από τον αρμόδιο κρατικό φορέα, οι οποίες έχουν ελεγχθεί και είναι ασφαλείς. Το υπουργείο θα συνεχίσει τους ελέγχους στις φάρμες, τις γαλακτοκομικές βιομηχανίες και τους παραγωγούς των τελικών προϊόντων, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΑΜΠΕ