, Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Η Κίνα καίει όλον τον άνθρακα

kinaΣύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας η Κίνα καίει σχεδόν την ίδια ποσότητα άνθρακα με όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου μαζί. Αυτή ίσως είναι και η αίτια που το Πεκίνο συχνά- πυκνά πνίγεται από το νέφος. Το 2007, η Κίνα «εκτόπισε» τις Ηνωμένες Πολιτείες από την κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων ρυπαντών, ενώ τρία χρόνια αργότερα κατέκτησε άλλη μία αμφιλεγόμενη πρωτιά – αυτήν της χώρας που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια. Πλέον, η κινεζική «μηχανή» καίει το 47% του άνθρακα που καταναλώνεται παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η κατανάλωση άνθρακα αυξήθηκε κατά περισσότερο από 9% μέσα στο 2011, καταγράφοντας άνοδο για 12η συνεχή χρονιά. Συγκεκριμένα, η αύξηση ανήλθε σε 325 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που μεταφράζεται στο 87% της παγκόσμιας αύξησης στη χρήση άνθρακα.

Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου καλύπτει το 70% των ενεργειακών της αναγκών με φθηνό άνθρακα, τη σημαντικότερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να πληρώνει παράλληλα τεράστιο περιβαλλοντικό τίμημα.

Επτά από τις 10 πόλεις με το μεγαλύτερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως βρίσκονται στην Κίνα, κάτι που της στοιχίζει δισεκατομμύρια δολάρια, σε περίθαλψη και χαμένες εργατοώρες.

Το Πεκίνο καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό της «κοκτέιλ», όμως η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει ότι η κατανάλωση άνθρακα δύσκολα θα περιοριστεί. Από το 2000 μέχρι σήμερα, η παραγωγή ηλεκτρισμού έχει καταγράψει αύξηση άνω του 200%.

 

naftemporiki.gr