, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Η ΟΝΝΕΔ για το Μετρό…

“Οφείλουμε μέσα από τη σύνθεση των απόψεων να διαφυλάξουμε την πολιτιστική κληρονομιά και να διασφαλίσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας” σημειώνει σε ανακοινωση της η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και συνεχίζει ” Το τελευταίο χρονικό διάστημα το μετρό της πόλης προχωρά, έστω και δειλά, ξεπερνώντας τα πολλά προβλήματα που κρατούσαν το έργο καθηλωμένο επί μακρόν, δίνοντας συνάμα μια ανάσα αισιοδοξίας για την περαιτέρω θετική του πορεία. Όπως ήταν αναμενόμενο σε μια πόλη με τόσο μεγάλη ιστορία, το έργο του Μετρό θα έφερνε στο φως πολλές αρχαιολογικές ανακαλύψεις πράγμα το οποίο συνέβη στο σταθμό της οδού Βενιζέλου. Μέχρι  στιγμής οι εκτιμήσεις των ειδικών  συντείνουν στο ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν μπορούν να παραμείνουν στο χώρο, καθώς κάτι τέτοιο θα απαγόρευε την κατασκευή του σταθμού με ασφάλεια, θέτοντας σε κίνδυνο την υλοποίηση συνολικά του έργου αλλά και την επέκταση του.  

Ελπίζουμε ότι θα εξαντληθεί κάθε τεχνική δυνατότητα παραμονής των ευρημάτων στον φυσικό τους περιβάλλον. Τα αρχαία είναι η ιστορία μας και πρέπει να προστατευθούν. Σε περίπτωση που δεν ευοδωθούναυτές οι προσπάθειες, λύση θα μπορούσε να αποτελέσει η μεταφορά των αρχαιοτήτων ως συνόλου, όπως άλλωστε ομόφωνα γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σε κατάλληλα διαμορφωμένο και προσβάσιμο στο κοινό, χώρο.

Σε περίπτωση μη κατασκευής του σταθμού, όπως πολλοί εισηγούνται, το ιστορικό αυτό σημείο της πόλης θα έμενε χωρίς σταθμό καταργώντας επί της ουσίας το ρόλο ενός σύγχρονου μέσου μεταφοράς. Το μετρό είναι ένα μεγάλο έργο που αφορά το σύνολο της Θεσσαλονίκης μας και πρέπει να υλοποιηθεί  θα βοηθήσει στην πολυαναμενόμενη ανάπτυξη της πόλης, θα καλύψει ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων καθημερινά, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Λέμε ΝΑΙ στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όμως λέμε ΝΑΙ και στην ανάπτυξη της πόλης”