, Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Η σχολική βία στο στόχαστρο της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης

sxoliki viaΗ  σχολική βία που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε έξαρση, με τα περιστατικά να πυκνώνουν σε καθημερινή βάση.

Η εισαγγελέας Ανηλίκων προκειμένου να ενημερώσει δασκάλους, καθηγητές και διευθυντές για τη σχολική βία ξεκινάει  επισκέψεις σε σχολεία της Θεσσαλονίκης .

Την πρωτοβουλία για τον κύκλο των επισκέψεων σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ανέλαβε η ίδια η εισαγγελέα Ανηλίκων Ελένη Κωστίδου, η οποία εντός του Μαρτίου θα πάει σε δέκα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

 Όπως έγινε γνωστό, σκοπός των συναντήσεων είναι να μιλήσει, κυρίως, με δασκάλους, καθηγητές και διευθυντές σχολικών μονάδων, προτρέποντας τους να μην αποσιωπούν τα κρούσματα βίας που λαμβάνουν χώρα στα σχολεία τους και να απευθύνονται στην ίδια προκειμένου να τα καταγγέλλουν.

 Τα κρούσματα αυτά εκδηλώνονται τόσο με λεκτική όσο και σωματική βία, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και για σεξουαλική παρενόχληση.

  Η ανεργία των γονέων, τα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα συνδέονται με τα κρούσματα σχολικής βίας, που εκδηλώνεται περισσότερα σε αλλοδαπούς μαθητές.

Προβληματισμό μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί σε πολλές περιπτώσεις δηλώνουν άγνοια για αυτά τα περιστατικά. Σύμφωνα με στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται σε σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης και του κέντρου.

 

Πηγή:ΑΠΕ