, Σάββατο
02 Δεκεμβρίου 2023

Η τελευταία μέρα του Πάπα

papasΤην τελευταία του ημέρα ως Πάπας περνάει σήμερα ο Βενέδικτος ο 16ος, ο πρώτος Ποντίφικας εδώ και επτά αιώνες που θα εγκαταλείψει με τη θέλησή του τη θέση του.

Η παραίτηση του Βενέδικτου 16ου ισχύει από το απόγευμα. Ο γερμανός πάπας ανακοίνωσε την πρόθεση του να παραιτηθεί στις 11 Φεβρουαρίου ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί πλέον να σηκώσει το βάρος των καθηκόντων του λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, προκαλώντας σοκ στον καθολικό κόσμο.

Ο 85χρονος Πάπας είχε χθες την τελευταία ακρόαση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ενώπιον 200.000 πιστών.

Σήμερα αναμενόταν οι καρδινάλιοι της κουρία, ορισμένοι από τους οποίους θα συμμετάσχουν στην εκλογή του διαδόχου του, να απευθύνουν κεκλεισμένων των θυρών τελευταίο χαιρετισμό στον Βενέδικτο 16ο.

Το απόγευμα, 18:00 ώρα Ελλάδας, ο πάπας θα αναχωρήσει με ελικόπτερο από το Βατικανό για το Καστέλ Γκαντόλφο, την θερινή κατοικία των επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Ρώμη. Η βίλα αυτή βρίσκεται σε μια έκταση 55 εκταρίων στις όχθες της λίμνης Αλμπανο.

Μόλις εγκατασταθεί στα διαμερίσματά του, ο πάπας θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό από το μπαλκόνι του στο κόσμο που θα έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία του χωριού.

Η παραίτηση του θα ισχύσει επισήμως από τις 21:00 ώρα Ελλάδας. Η μόνη ένδειξη που θα σημαίνει το τέλος της θητείας του είναι ότι θα αποχωρήσει η ελβετική φρουρά από την πύλη του Καστέλ Γκαντόλφο.

Ο πρώην πάπας θα πάρει τον επίσημο τίτλο «Η Αγιότης του Βενέδικτος 16ος, επίτιμος πάπας».

Η επίσημη ισχύς της παραίτησής του θα ανοίξει την περίοδο της «κενής έδρας», κατά την οποία ο καρδινάλιος Καμεράριος αναλαμβάνει επικεφαλής της Αγίας Έδρας. Το βάρος αυτό πέφτει σήμερα στον γραμματέα του Πάπα, τον καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε.