, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

Θέμα επανένωσης της Κύπρου απο γερμανό πολιτικό!

Να συμπεριληφθεί το ζήτημα της επανένωσης της Κύπρου στη διαπραγμάτευση για την οικονομική διάσωση του νησιού, ζητεί ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Σημειώνει, μάλιστα, ότι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, είναι κάποιος «με τον οποίο μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλά».

«Στη συζήτηση για την οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο, το ερώτημα για την επανένωση του νησιού δεν παίζει, δυστυχώς, κανένα ρόλο» δηλώνει το ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων και προσθέτει ότι κατά την άποψη του, «το θέμα της επανένωσης έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μαζί με το ζήτημα του περιορισμού του τραπεζικού τομέα, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και του “dumping” φόρων».  Ο κ. Έζντεμιρ υπενθυμίζει ακόμη ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε το Σχέδιο Ανάν το 2004 και εκτιμά ότι «ο Αναστασιάδης είναι κάποιος με τον οποίο μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλά».

Όπως επισημαίνει πάντως το πρακτορείο, το Βερολίνο ανταποκρίθηκε με επιφύλαξη στο αίτημα του κ. Έζντεμιρ. Κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο Reuters ότι με αυτόν τρόπο «θα προσθέταμε στις συζητήσεις ένα πολιτικό στοιχείο το οποίο είναι δύσκολο να αξιολογηθεί», ωστόσο το πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν είναι σαφές εάν η τοποθέτηση του Τζεμ Έζντεμιρ αποτελεί προσωπική του άποψη ή επίσημη θέση των Πρασίνων.

 

Πηγή: tanea.gr